Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Δημιούργησαν σούπερ αγελάδες που παράγουν γάλα με υψηλή θρεπτική αξία

Γενετικά τροποποιημένες αγελάδες που μπορούν να παράγουν γάλα με υψηλή θρεπτική αξία αλλά και κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη γαλακτόζη, δημιούργησαν δύο διαφορετικές ομάδες επιστημόνων από τη Μογγολία.
 
Στην πρώτη περίπτωση, ειδικοί από το Εργαστήριο Βιοπαραγωγής του Πανεπιστημίου της Μογγολίας, δημιούργησαν - με τον τρόπο που επιτεύχθηκε η κλωνοποίηση της Ντόλι - μοσχάρια τα οποία δεν έχουν γονίδια της λακτόζης στο γάλα τους. 
 
 Η λακτόζη είναι το φυσικό γλυκαντικό των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί στομαχικές ενοχλήσεις.
 
Ο δρ Ζου Χουαμίν από το Πανεπιστήμιο της Μογγολίας ανέφερε ότι τα μοσχάρια γεννήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και τρία από αυτά διαπιστώθηκε ότι φέρουν τα γονίδια εκείνα που «εξαφανίζουν» τη λακτόζη από το γάλα.
 
Ο ίδιος πιστεύει ότι στο μέλλον μπορεί να δημιουργηθούν κοπάδια από αγελάδες που θα παράγουν γάλα με ελάχιστη έως καθόλου λακτόζη και πως τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα θα πωλούνται στα σουπερμάρκετ μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.
 
Στο ίδιο πανεπιστήμιο αλλά στο Εργαστήριο Αναπαραγωγικής Βιολογίας Θηλαστικών και Βιοτεχνολογίας, ειδικοί δημιούργησαν αγελάδες των οποίων το γάλα έχει μεγάλη θρεπτική αξία και συγκεκριμένα σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ό,τι το γάλα των κανονικών αγελάδων.
 
Επίσης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ειδικών δρ Γουάνγκ Πενγκ Λι, το γάλα των τροποποιημένων αγελάδων είχε τη μισή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά ωμέγα-6 ακόρεστα λιπαρά που σύμφωνα με κάποιες έρευνες συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών.
 
Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που ασκούν έντονη κριτική σε τέτοιου είδους επιτεύγματα λέγοντας ότι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν μακροημερεύουν και πεθαίνουν από σοβαρές ασθένειες που επιφέρει η επέμβαση στο γονιδιακό τους υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα