Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Δημήτριος Μαντές:Ο δάσκαλος που δίδαξε με ένα...φύλλο!

Όπου ένα ταπεινό φύλλο, γίνεται πολύτιμο εργαλείο, στα χέρια του δασκάλου, που δε ζητά πλούτη και παλάτια κι ούτε χρειάζεται πολύπλοκα εποπτικά μέσα να επιτελέσει το έργο του. Του φτάνει το μεράκι και το μεγαλείο της ψυχής του. Κι ύστερα, η κ. Διαμαντοπούλου τον είπε "αμόρφωτο, ψυχάκια και τεμπέλη" Ποιος άραγε είναι τόσο ικανός και τόσο άξιος να τον κρίνει; Που θα βρεθεί ο αλάθητος, να τον πετροβολήσει;

ΠΕΡΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΟΛΥΜΠΟΣ

Να  λοιπόν που φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο. Ή αποδεχόμαστε τη μοίρα μας ή τους λέμε «ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ». Μετά την καταλήστευση των υλικών μας θησαυρών, του ιδρώτα της εργασίας μας, της περιουσίας μας, της περιουσίας του Κράτους μας, των εθνικών μας πόρων, του υπεδάφους, του ορυκτού μας πλούτου και των ενεργειακών μας αποθεμάτων, έρχεται μια άλλου είδους ειδεχθής ληστεία:

Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΧΡΗΣΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
Αν και το Σχέδιο βρίσκεται στο πλέον κρίσιμο στάδιο (ένα βήμα πριν την απόλυτη και επιτυχή γι΄ αυτούς ολοκλήρωση – έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄60), έντρομοι και παράλυτοι παρακολουθούμε να «βάζουν χέρι» και στην Πνευματική μας Κληρονομιά, αφού την υλική μας (πατρώα) την έχουν ήδη εισπράξει.
Μας έκαναν όλους φτωχούς. Μας εξαθλίωσαν, μας υπέταξαν, μας υποδούλωσαν.
Τι απομένει;
Να μας  εξευτελίσουν στον έσχατο και υπερθετικό βαθμό:
Χάνοντας  τη Γλώσσα μας και τα νοήματά της, αποσυνδεόμαστε από το θεσμικό μας ρόλο της εθνικής συνειδητότητας και συνοχής ως αυτόνομο και Ελεύθερο Έθνος, γινόμαστε έτοιμοι σκλάβοι και δούλοι, ανίκανοι να επικοινωνήσουμε, να σκεφτούμε, να εννοήσουμε και να αντισταθούμε. Η Γλώσσα μας ήταν πάντα ΕΛΕΥΘΕΡΗ κι ανυπόταχτη, γι΄αυτό γεννούσε ΕΛΛΗΝΕΣ. Ξεριζώνοντας τη «μήτρα της» και τη Φωνή της (Φωνή-εντα) ούτε να γεννήσει πλέον θα μπορεί, ούτε να νανουρίσει στην κούνια με έπη, με μύθους, με τραγούδια ιστορικά και ηρωικά, τα μικρά της νεογέννητα.
Την αφαίρεση συμφώνων και Φωνηέντων ζωτικής σημασίας από την Ελληνική μας Γλώσσα χαρακτηρίζω ως ΕΓΚΛΗΜΑ ειδεχθούς μορφής κατ΄ εξακολούθηση με ανυπολόγιστες συνέπειες στις μελλοντικές γενεές Ελλήνων, οι οποίοι σε βάθος μόλις μίας γενεάς δεν θα «ενθυμούνται» πλέον ότι ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!!!!!!
Στον αντίποδα τούτων των αισχρών τεράτων και σημείων, συγχαίρω την Ομάδα ΟΛΥΜΠΟΣ και τους συντελεστές της που αποφάσισαν να εναντιωθούν και να αμυνθούν. Ήδη πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό εμβόλιο αντιβιοτικού σκευάσματος με εισαγωγή στα ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ από το ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΟΛΥΜΠΙΟ, στη συνέχεια και από μένα προσωπικά, ενώ προσδοκούμε και άλλους συνοδοιπόρους και εθελοντές, σ΄ αυτή την προσπάθεια.
Έχουμε πληθώρα ύλης. Γνωρίζουμε και θ΄αξιολογήσουμε την πορεία των διδακτικών αντικειμένων προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του σύγχρονου έλληνα. Στόχος μας δεν είναι μια ξερή και στείρα παράθεση γραμματικών κανόνων και αυστηρών πλαισίων προσέγγισης με επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια. Αυτό έγινε στα δημόσια σχολεία και γι΄αυτό απέτυχε η διδασκαλία των Αρχαίων, σε σημείο να νομίζουν πολλοί πως είναι δύσκολη, απρόσιτη, απλησίαστη, ως μία ακόμη «ξένη γλώσσα».
Μέγα λάθος! Τα αρχαία ελληνικά είναι για τους ξένους ξένη γλώσσα! Εμείς γεννηθήκαμε μ΄ αυτή, μεγαλώσαμε μαζί της, ζούμε καθημερινά μαζί της και την ομιλούμε κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 70% ίσως.
Στόχος μας λοιπόν δεν είναι να διδάξουμε με την στενή έννοια του όρου, μια γλώσσα σαν την Αρχαία Ελληνική, αλλά απλά να την «ξαναθυμηθούμε»!!! Παίζοντας, γελώντας και τραγουδώντας, θα βρούμε κάποιους συνδετικούς κρίκους και θα συνδεθούμε ομαλά και αβίαστα μαζί της σ΄ένα πρόγραμμα που θα το ονομάσω «ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ». Πως το νεαρό ρυάκι τρέχει και συναντά τη μητέρα του στις εκβολές του, εκεί στην παραλία (παρά της αλός = δίπλα στη θάλασσα) μέχρι να χαθεί στην αγκαλιά της.
Μια μητέρα λοιπόν μας έφερε στον Κόσμο. Μια μητέρα που ήταν σε.. ενδιαφέρουσα. Κανένας δεν μας είπε, δεν μας μίλησε γι΄ αυτή τη μητέρα, τη μητέρα μας! Ποτέ δεν γνωρίσαμε αυτή τη μητέρα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε και τον εαυτό μας. Διότι όπως μαρτυρεί και η λέξη που έμεινε ανέπαφη στο διάβα των καιρών,έτσι ακριβώς με το νόημά της, κανείς δεν μας είπε το μυστικό:
Δεν ήταν απλά σε «ενδιαφέρουσα». Ήταν στην κυριολεξία ΕΝ –ΔΙΑ- ΦΕΡΟΥΣΑ. Έφερε στην μήτρα της τον Δία, τον Πατέρα της Ζωής και του Φωτός, τον Εθνάρχη της Φυλής μας, το  σπέρμα της δικής του Κοσμοθέασης και Πανδημιουργίας, του οποίου είμαστε Γιοι και Κόρες.
Κανείς δεν μας το είπε. Κανείς δεν μας  το είπε κι έτσι χάσαμε την αρχή του τραγουδιού και χαθήκαμε μέσα στους ξέφρενους και εκκωφαντικούς ήχους του Κόσμου. Ύστερα «χάσαμε» ή έτσι νομίσαμε, πώς χάσαμε τη Γλώσσα των Αρχαίων!!!
Δεν είναι όμως αλήθεια. Το τραγούδι θα το ξεκινήσουμε από την αρχή του. Είναι ακόμη εκεί και περιμένει! Δε χάθηκε απολύτως τίποτα! Δεν ήταν ..καρφίτσα! Πολύ δυνατό για να παλέψει τους εχθρούς του, πολύ μεγάλο για να χαθεί, πολύ όμορφο να πάψει να τραγουδιέται.
Το γνωρίζετε όλοι και όλες σας!!! Θα το «θυμηθείτε» αφού αυτό ήταν το πρώτο σας άκουσμα! Και δεν είμαι εγώ ή ο άλλος Δημήτρης (ο Ολύμπιος) ή όποιος άλλος  φίλος θα προστεθεί στην παρέα των εισηγητών, που θα σας το πούμε! Θα το αφήσουμε να μας το διηγηθεί η ίδια η μητέρα μας η Λέγκω, η Ελλάδα, η μόνιμα εν ΔΙΑ φέρουσα!!!
Το «παραμύθι» ξεκινά την Πέμπτη, 19/07/2012 και κάθε Πέμπτη στις 10.30, από τη γνωστή ιστοσελίδα http://ethonoe.blogspot.gr/ , ύστερα στο youtube κι  όπου αλλού ταξιδέψει ζωντανά στα πέρατα της ελληνικής πανσπερμίας σε κάθε γωνιά του Πλανήτη, όπου υπάρχουν έλληνες, όπου οι άνθρωποι σκέφτονται σαν έλληνες κι όπου οι άνθρωποι νομίζουν πως είναι έλληνες αλλά δεν το θυμούνται.
Η ομάδα των έμπειρων τεχνικών της επικοινωνίας θα φροντίσουν γι΄αυτό.
Η Ιδέα φυτεύτηκε και είναι δύσκολο να ξεριζώσεις μια Ιδέα.
Το τραγούδι ξεκινά!
Από θεάματα κι ακούσματα φρίκης και πανικού χορτάσαμε!
«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΘΑ ΔΑΚΡΥΣΕΙ ΑΠΟ ΧΑΡΑ Ο ΗΛΙΟΣ».

Δημήτριος Μαντές
16/07/2012
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα