Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Τα πιο cool διαστημόπλοια

Με αφορμή την αποστολή στον Άρη, θυμόμαστε τα ωραιότερα διαστημόπλοια της μικρής και της μεγάλης οθόνης.

Δε λέμε πως το ταξίδι στο διάστημα θα μας χάλαγε γενικότερα, αλλά αν ήταν να το κάνεις, το στυλ σίγουρα θα βοηθούσε. Αυτά είναι 11 διαστημόπλοια στα οποία δε θα το σκεφτόμασταν δευτερόλεπτο προτού επιβιβαστούμε.

Discovery 1 ("2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος")


Ο Κιούμπρικ κινηματογράφησε και καδράρισε ένα διαστημόπλοιο που για αλλαγή δε θύμιζε πλαστικό παιχνιδάκι από αυτά που παίρναμε στις διακοπές όταν ήμασταν μικροί. Εκπληκτικό design, φτιαγμένο με τρόπο που να σου κοπανάει στο κεφάλι ότι να, εμείς είμαστε εκεί μπροστά στριμωγμένοι, και πιο πίσω τα πάντα είναι τίποτα παρά μια τρίχα στο διάστημα.

Επίσης, είναι πιο γνωστό για το εσωτερικό του (και για τον HAL) αλλά αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την ομορφιά του.

Ναβουχοδονόσορας ("Matrix")


Απλά τρελά επιβλητικό, σαν μια μικρή πολεμική αποικία - και αυτά τα πόδια που τυλίγονται από κύματα ενέργειας, όσο νά'ναι προσθέτουν.

Event Horizon ("Event Horizon")


Άμα το κοιτάξεις καλά, είναι σαν ένα Άλιεν σε μορφή διαστημοπλοίου. Τρομερό, και κάπως τρομακτικό επίσης.

Narada ("Star Trek" - του 2008)


Λοιπόν, αντικειμενικά μιλώντας, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγο για ένα σκάφος να έχει τόσο περίπλοκο σχεδιασμό, με μακριά περιττά πλοκάμια να περιβάλλουν τον πυρήνα του, που βρίσκεται εκεί μπροστά που κάτι αχνοφέγγει. Δηλαδή προφανώς τα πλοκάμια δεν έχουν μέσα ούτε τη μηχανή, ούτε καύσιμα ούτε τίποτα. Άρα, τι;
Ξέρεις όμως τι γίνεται; Πρέπει να σταματήσεις και να σφίξεις το χέρι ενός ντιζάινερ που λέει, "Φίλε, εμένα δε με νοιάζει πρακτικά αν θα κάνει καλό άλμα στο χώρο το σκάφος μου. Εγώ θέλω να το βλέπει ο Κάπτεν Κερκ με το διαστημόπλοιο-πιατέλα και τα κάνει πάνω του." Well done κύριέ μου.

Εγκαταλειμμένο σκάφος ("Alien")


Από όλο το "Alien" franchise με τα ένα σωρό πλοία, τα πλάσματα, τους πιλότους, τους θανάτους κλπ, ας παραδεχτούμε ότι η εικόνα που μας μένει πιο πολύ είναι αυτή. Ενός θαμμένου, πιθανώς διαλυμένου, ενδεχομένως προαιώνιου κάποτε-κυκλικού κατασκευάσματος που μετέφερε μέσα του... τι; Μια προ-ανθρωπότητα; Έναν στρατό πλασμάτων θανάτου; Το εργαστήρι του H.R. Giger; Δεν έχει σημασία. Είναι ένα θέαμα φανταστικό.

Millenium Falcon ("Star Wars")


Δεν είναι ότι είναι και κάτι τόσο τρομερό (το Death Star πολύ πιο επιβλητικό ας πούμε, αν θες να το μετρήσεις ως διαστημόπλοιο) αλλά συναισθηματικά και μόνο σκίζει. Μια τίμια παλιατζούρα, ένα πλακουτσωτό κάπως τριγωνοκυκλικό πράγμα, που ξέρει ότι το πιλοτάρει ο Χαν Σόλο που πυροβολάει πρώτος μαζί με τον Τσουμπάκα. Η μπακατέλα που γκρέμισε μια αυτοκρατορία. Viva la revolucion ρε.

Icarus 2 ("Sunshine")


Στην ίδια λογική με το Discovery από το "2001", έτσι κι αυτό σε κάνει περισσότερο να φοβάσαι για αυτούς που το επιβαίνουν, παρά να λες "γαμώ!", αλλά αυτό είναι και το ωραίο. Επίσης, υποτιμημένη ταινιάρα. Το ωραιότερο πράγμα που έχει κάνει στα '00s ο Ντάνι Μπόιλ.

Κι επίσης, μην προσπεράσουμε ένα βασικό στοιχείο. Πήγαν και το ονόμασαν Ίκαρο. ΙΚΑΡΟ!

Warbird ("Star Trek")


Ένα πράγμα έχουμε να πούμε. Δεν ξέρουμε για όλα τα άλλα, όμως οι Ρόμιουλανς ήταν μίλια μπροστά στο ντιζάιν, από ό,τι φαίνεται. Ναι, δεύτερο σκάφος τους στην 11άδα, γιατί.... δες το. Δεν είναι απλά εντυπωσιακό, τρομακτικό, όμορφο, αλλά μοιάζει και λίγο ως πολύ λειτουργικό. (Βάσει της μεγάλης εμπειρίας μας στην οδήγηση διαστημοπλοίων. Πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε.) Μέσα σε όλα, έχει και χρώμα που του δίνει σχεδόν φυσικό καμουρφλάζ στο αχανές του διαστήματος. Άσε που όλα αυτά τα φωτάκια, όταν επιχειρούσε το Άλμα; Μια γοητεία.

Slave I ("Star Wars")


Αυτό το σκάφος θα ήταν αρκετό για να θέλουν όλα τα παιδάκια όταν μεγαλώσουν να γίνουν Μπόμπα Φετ. Τα χρώματα, το σχήμα, η σκουριά. Τέλειο.

Serenity ("Firefly")


Μιλώντας για σκουριά. Ξέχνα τις υπερπαραγωγές, ξέχνα τα λούσα, ξέχνα τις γυαλισμένες επιφάνειες. Αυτό το σκάφος είναι το πιο cool όλων, ακριβώς γιατί ο ιδιοκτήτης του το αγάπησε για την παλιομοδίτικη γοητεία του. Με καμπύλες αντί γωνιών, με ένα ζεστό κίτρινο φως να βγαίνει όταν πατάς το γκάζι (αντί για βαρετό καύσιμο), με κίνηση απαλή σαν αληθινού εντόμου. Το ομορφότερο διαστημόπλοιο ever, απλά.


TARDIS ("Doctor Who")


Ναι, είναι ένα παλιό police box από αυτά που χρησιμοποιούνταν στην Αγγλία πριν δεκαετίες. Και ναι, είναι το πιο γαμάτος σκάφος όλης της sci-fi μυθολογίας γιατί χωρίς πολλά-πολλά, μπορεί να σε ταξιδέψει όπου βάλεις στο μυαλό σου, με αποτέλεσμα να ταξιδεύει στο διάστημα και στο χρόνο μέσα σε ένα μπλε κουτί. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ.

Απλό στο σχεδιασμό, ή έτσι νομίζεις,

σε ταξιδεύει όπου και όποτε γουστάρεις,

και φυσικά: Είναι μεγαλύτερο από μέσα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα