Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Το... ξανασκέφτονται οι ξένες τράπεζες να αποχωρήσουν από την Ελλάδα


 Image
προστατευτικοί φραγμοί  που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος καθιστούν πολύ ακριβή την έξοδο από τη χώρα. Μετά την Τράπεζα Κύπρου και η πορτογαλική Μillennium ανακρούει πρύμναν και παγώνει τα σχέδια πώλησης της θυγατρικής της στην Αθήνα. Στο μεταξύ, ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και συμφωνηθεί το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα και εποπτικές αρχές θα έχουν καταλήξει στην πρόταση που θα προωθήσει το υπουργείο για νομοθέτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκονται οι εξής προτάσεις:
  • Το όριο για τα κεφάλαια Core Tier 1 από 10% που είναι σήμερα για τις χώρες με μνημόνιο να μειωθεί στο 9%, που είναι η υποχρέωση για όλες τις υπόλοιπες χώρες.
  • Η πρόταση της κοινής επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος και της τρόικας είναι ο δείκτης 9% Core Tier 1 να καλυφθεί κατά 5,4% με κοινές μετοχές και κατά 3,6% με cocos, δηλαδή ομόλογα που μετατρέπονται σε μετοχές υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Να ισχύσει δηλαδή η σχέση 60-40 μεταξύ κοινών μετοχών και cocos. Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί το ποσοστό των cocos κατεβάζει τον πήχη για το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν, γιατί περιορίζεται η απομείωση (dilution) των παλαιών μετόχων.
  • Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιδιώτες μετόχους ώστε να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και έτσι να περιοριστούν τα κεφάλαια που θα δοθούν από τους δανειστές και τα οποία θα βαρύνουν το χρέος. Οι προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να δοθούν οκτώ ή και εννέα warrants για κάθε μετοχή που αγοράζει ένας ιδιώτης. Δηλαδή αυτός που συμμετέχει στις αυξήσεις και αναλαμβάνει το ρίσκο να δελεάζεται με την προοπτική να επαναγοράσει στο μέλλον μετοχές της τράπεζας σε συγκεκριμένη τιμή.
  • Ταυτόχρονα στο τραπέζι είναι και ο χρόνος διεξαγωγής των αυξήσεων κεφαλαίου. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο οι αυξήσεις κεφαλαίου να πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2013 ώστε να προχωρήσουν σε ένα πιο θετικό κλίμα, με τους κινδύνους εξόδου από το ευρώ να έχουν απομακρυνθεί κ.λπ. 
  •     ΠΗΓΗ
  •         ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα