Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Νέα δεδομένα για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος


Νέα δεδομένα για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος έχουν από καιρό αξιολογηθεί και εκτιμηθεί ως μοναδικά. Πρόσφατα δεδομένα όμως του προσδίδουν άλλη μια σημαντική ιδιότητα η οποία μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη από λοιμώξεις και ασθένειες.
Το μητρικό γάλα, και όχι το έτοιμο βιομηχανικό γάλα, προωθεί την ανάπτυξη της μικροβιακής χλωρίδας στον εντερικό σωλήνα του νεογέννητου, γεγονός που ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι θετικές επιδράσεις του μητρικού γάλακτος στην ευεργετική για την υγεία μικροβιακή χλωρίδα δεν συναντώνται στο βιομηχανικό βρεφικό γάλα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της διάρροιας, της γρίπης και των αναπνευστικών μολύνσεων στη βρεφική ηλικία, ενώ προστατεύει έναντι της ανάπτυξης αλλεργιών, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, σκλήρυνσης κατά πλάκας, παχυσαρκίας καιάλλων ασθενειών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές καλλιέργησαν βακτήρια από δείγματα παρασκευασμάτων για βρέφη, αγελαδινό γάλα και μητρικό γάλα. Για τα βρεφικά παρασκευάσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις μάρκες δημοφιλών προϊόντων γάλακτος και προϊόντων με βάση τη σόγια, ειδικά σχεδιασμένα για βρέφη, καθώς και πλήρες γάλα. Το μητρικό γάλα επεξεργάστηκε με σκοπό το διαχωρισμό των διαφορετικών συστατικών του, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Οι ερευνητές καλλιέργησαν  επίσης μια καθαρή μορφή ενός αντισώματος που ονομάζεται εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (SIgA), το οποίο είναι άφθονο στο μητρικό γάλα και βοηθά στη δημιουργία και ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους. Τα παρασκευάσματα για βρέφη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το SIgA επωάστηκαν με δύο στελέχη των βακτηρίων E. Coli.
Μέσα σε λίγα λεπτά, τα βακτήρια άρχισαν να πολλαπλασιάζονται σε όλα τα δείγματα, αλλά υπήρξε μια άμεση διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια αυξήθηκαν. Στο μητρικό γάλα, τα βακτήρια κόλλησαν μεταξύ τους  σχηματίζοντας  ένα βιοφίλμ – λεπτό στρώμα βακτηρίων που λειτουργεί ως ασπίδα κατά των παθογόνων παραγόντων και των λοιμώξεων. Τα βακτήρια στα βρεφικά παρασκευάσματα και στο αγελαδινό γάλα πολλαπλασιάστηκαν άναρχα, αλλά αυξήθηκαν ως ατομικοί οργανισμοί και δεν συσσωματώθηκαν για να σχηματίσουν ένα προστατευτικό βιοφίλμ. Τα βακτήρια στο SIgA είχαν ανάμικτα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας ότι αυτό το αντίσωμα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει τον ευεργετικό σχηματισμό βιοφίλμ.
Γνωρίζοντας πώς το μητρικό γάλα μεταφέρει τα οφέλη του στα βρέφη, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη βρεφικών παρασκευασμάτων που μιμούνται καλύτερα τη φύση. Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροχρόνια επίδραση στην υγεία των βρεφών που για διάφορους λόγους, δεν μπορούν να θηλάσουν.
Αυτή η μελέτη προσθέτει ακόμη περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μητρικό γάλα είναι ο πιο θρεπτικός τρόπος για να τραφεί ένα μωρό όποτε αυτό είναι δυνατό. Γνωρίζουμε ότι τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους. Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα οφέλη για τη μητέρα που θηλάζει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επομένως, ο θηλασμός είναι αναμφισβήτητα έως τώρα η καλύτερη επιλογή για τη μαμά και το μωρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα