Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τυφώνας Σάντι και Κλιματική Αλλαγή – Τι λένε οι επιστήμονες



Ο τυφώνας Σάντι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σαρώνει την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κατ΄αρχάς στις ανθρώπινες ζωές που κοστίζει ο τυφώνας  και εν συνεχεία στοναπολογισμό των υλικών καταστροφών που εκτιμώνται στο αστρονομικό νούμερο των 20 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει η κουβέντα κατά πόσο ο εν λόγω τυφώνας – όσο και μια σειρά ακόμα ακραίων κλιματικών φαινομένων που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια- οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Η ιστοσελίδα Slate φιλοξενεί συνέντευξη του Δρ Κέβιν Τρένμπερθ, ενός από τους πλέον διακεκριμένους, αλλά και αμφιλεγόμενους -λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση “climategate” – κλιματολόγους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τρένμπερθ, που εργάζεται το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως ο τυφώνας Σάντι “οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες εμπεριέχουν το στοιχείο της τυχαιότητας, ωστόσο όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον όπου ο ωκεανός είναι λίγο θερμότερος, ο ατμοσφαιρικός αέρας στην περιοχή είναι θερμότερος και υγρότερος και συμβάλλει στην επιδείνωση της καταιγίδας και συγκεκριμένα σε βροχοπτώσεις και πλημμύρες”.
Επίσης, όπως λέει ο Τρένμπερθ, η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και η υγρασία στην ατμόσφαιρα ενισχύουν τις βροχοπτώσεις σε ποσοστό 5-10%.
Όσον αφορά στη ανεβασμένη στάθμη της θάλασσας στις παράκτιες περιοχές των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, ο Τρένμπερθ κάνει λόγο για συνδυασμό παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα που προκαλεί ο τυφώνας Σάντι τα οποία λαμβάνουν χώρα σε ένα ήδη διαφοροποιημένο περιβάλλον.
Το συμπέρασμα που εξάγει ο Αμερικανός επιστήμονας είναι ότι ο τυφώνας Σάντι δεν μπορεί να αποδοθεί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον περισσότερο πρόσφορο για την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων εξαιρετικής έντασης.
Από τους ισχυρισμούς του Τρένμπερθ διαφοροποιούνται μερικώς άλλοι επιστήμονες όπως ο Μάρτιν Χέρλινγκ της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ο οποίος κάνει λόγο για τυχαία ευθυγράμμιση του τυφώνα Σάντι με άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνηθίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό τον Οκτώβριο.
Ο Χέρλινγκ προσθέτει ότι η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων στον Ατλαντικό Ωκεανό δεν έχει διαφοροποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα