Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αφρικανική Ένωση: Για πρώτη φορά εξελέγη γυναίκα στην προεδρία της Επιτροπής

Image
 Για πρώτη φορά γυναίκα πολιτικός  εξελέγη για μια στρατηγικής σημασίας θέση στην  Αφρικανική Ένωση. Πρόκειται για την νοτιοαφρικανή Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα η οποία σήμερα ανέλαβε τα καθήκοντά της στην προεδρία της Επιτροπής.


Ο πρόεδρος του παναφρικανικού οργανισμού που αριθμεί 54 μέλη, ο Γιαγί Μπονί από το Μπενίν, ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στην Ντλαμίνι-Ζούμα και στη νέα Αφρικανική Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Αφρικανικής Ένωσης, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.

Η 63χονη Ντλαμίνι-Ζούμα, η οποία είχε αγωνιστεί κατά του απαρτχάιντ στη χώρα της και αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Νέλσον Μαντέλα και ως υπουργός Εσωτερικών μέχρι το 2009, υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει την κρίση στο Μαλί αλλά και τις ταραχές που σημειώνονται στις ανατολικές επαρχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

 «Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για να βρούμε λύσεις στις συγκρούσεις στο Μαλί και στην περιοχή του Σαχέλ, σε μια κρίση που μπορεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή και στην ήπειρο», τόνισε μετά την ορκωμοσία της. Πρόσθεσε ότι θα εργαστεί επίσης «για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στο Κονγκό και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών συνολικά.

Η Ντλαμίνι-Ζούμα εξελέγη στη θέση αυτή --όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη της νέας Επιτροπής, τον προηγούμενο Ιούλιο, κατά τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης. Η ανάδειξή της τότε, αντί του Γκαμπονέζου Ζαν Πινγκ, είχε θεωρηθεί «νίκη» της αγγλόφωνης έναντι της γαλλόφωνης Αφρικής.

Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Αφρική αναλαμβάνει αυτήν τη θέση εντός της Αφρικανικής Ένωσης, γεγονός που θεωρείται ότι ενισχύει το διπλωματικό βάρος της Πρετόριας στην αφρικανική ήπειρο.







 
ΠΗΓΗ
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα