Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η Ιώνη ετοιμάζεται για την υποδοχή προσφύγων από τη Συρία

Η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή «ανάγκασαν» σήμερα την ειδική ομάδα που έχει συσταθεί για τη διαχείριση πιθανής κρίσης με άφιξη χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία να πραγματοποιήσει την άσκηση Ιώνη.



Είναι το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μιας ανθρωπιστικής κρίσης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πήρε το πράσινο φως από το Μαξίμου. Στη συνέχεια συστάθηκε μια ειδική ομάδα εργασίας που αποτελείται από στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας, ενώ ο πρώτος λόγος δόθηκε στην Κατεχάκη.
 
Η άσκηση για το σχέδιο Ιώνη προβλέπει την εντός 48ώρου τοποθέτηση 20.000 σκηνών σε χώρους που έχουν ήδη επιλεγεί από την αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος όγκος των προσφύγων πρόκειται να μεταφερθεί στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Οι καθημερινές αναφορές από τις τουρκικές Αρχές, με τις οποίες έχουν αποκτήσει διαρκή δίαυλο οι ελληνικές, για τον αριθμό των προσφύγων από τη Συρία που ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Ιώνη και να ετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο.
 
Η άσκηση έχει τρία σενάρια. Το πρώτο είναι η άμεση υποστήριξη των τουρκικών Αρχών ώστε να σιτίσουν, να περιθάλψουν και να κρατήσουν σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα τους χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους στη γείτονα χώρα αγγίζει τους 100.000, ενώ η Αγκυρα έχει θέσει ως ανώτερο αριθμό που μπορεί να διαχειριστεί τους 130.000.
 
Σε περίπτωση όμως ένοπλης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών, τότε εκτιμάται πως οι Σύριοι θα αναζητήσουν διαφυγή μέσω της Κύπρου. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της άσκησης, καθώς οι κυπριακές Αρχές έχουν ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση πως δεν θα αντέξουν να περιθάλψουν 40.000-50.000 πρόσφυγες για περισσότερες από 48 ώρες.
 
  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα