Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Εχινάτσεα: καλλιέργεια και χρήσεις ενός φυσικού φαρμάκου


 Ένα από τα πιο δημοφιλή φαρμακευτικά φυτά παγκοσμίως είναι η Εχινάτσεα (Echinacea sp), φυτό που κατάγεται από τις ΗΠΑ και η καλλιέργειά της έχει διαδοθεί στην Ευρώπη.

 
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που αποδίδεται στις ιδιότητες του φυτού είναι ότι στη Γερμανία κυκλοφορούν πάνω από 300 σκευάσματα, ενώ ο τζίρος των πωλήσεων στις ΗΠΑ αγγίζει τα 100 εκ. δολάρια.

Η Εχινάτσεα ανήκει στην οικογένεια Compositae, ενώ τα πιο γνωστά είδη είναι η E. angustifolia, η Ε. purpurea και η Ε. pallida.

—Καλλιεργητικά στοιχεία

Ο πολλαπλασιασμός του φυτού μπορεί να γίνει είτε με σπόρο, είτε με μοσχεύματα ριζών ή βλαστού. Καλό είναι τα βλαστικά μοσχεύματα να εμβαπτίζονται σε ορμονικά σκευάσματα, ώστε να ριζοβολήσουν. Οι σπόροι βλαστάνουν όταν περάσει η περίοδος του λήθαργου, κάτι που επιτυγχάνεται με στρωματοποίηση ή έκθεσή τους σε ημερήσιες διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Η καλλιέργεια της Εχινάτσεας είναι εύκολη. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις και εδάφη μέσης σύστασης, καλά στραγγιζόμενα. Τα άνθη της αποτελούν ελκυστικά σημεία για μέλισσες και άλλα έντομα, ενώ η περίοδος ανθοφορίας εντοπίζεται από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Η συγκομιδή των φυτών αναφέρεται στη συλλογή φύλλων ή ριζών τα οποία αξιοποιούνται αμφότερα στη φαρμακευτική. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καλλιέργειες που προορίζονται για συγκομιδή ριζών δεν πρέπει να συλλέγονται και τα φύλλα. Το μάζεμα των ριζών πραγματοποιείται από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβριο, ενώ η φυτεία πρέπει να έχει ηλικία άνω των τριών ετών.

—Χρήσεις

Τα σκευάσματα της εχινάτσεας θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα. Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της γρίπης, καθώς και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά ως αλοιφή για την επούλωση τραυμάτων και φλεγμονών.
Διαβάστε περισσότερα για τις φαρμακευτικές χρήσεις της εχινάτσεας στο econews.
Μπορείτε να μάθετε για το σύνολο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών όλα τα μυστικά φοιτώντας στο e-school by agronomist.gr!


ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα