Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Χουανίτα, η παγωμένη κόρη των ‘Ανδεων!



Juanita , momie des glaces
  Η μελέτη του πολιτισμού των Ινκας με είχε ωδηγήσει στις τελετουργικές ανθρωποθυσίες νηπίων και ανήλικων παιδιών τους  και από κεί ωδηγήθηκα στην περίφημη  όσο και συγκλονιστική ανέλπιστη ανακάλυψη, εν έτει 1995, της ατράνταχτης “ζωντανής” απόδειξης ενός από τα πολλά θύματά τους, ενός από την ατέλειωτη σειρά των ανθρωποθυσιών στους Θεούς τους…
        ‘Ηταν ένα μικρό δωδεκάχρονο κοριτσάκι, το θυσιασθέν..Μπορεί και δεκατεσσάρων ετών και μέχρις εκεε..Το είχαν τελετουργικά σκοτώσει οι ιερείς των ‘Ινκας πριν πέντε αιώνες θραύοντάς του το πλάϊ του κρανίου του, αφού το είχαν προηγούμενα ανεβάσει στην κορυφές του παγωμένου και χιονοσκέπαστου  όρους Ampato των Περουβιανών Ανδεων, σε υψόμετρο 20.702 ποδών, εκεί πιό ψηλά από το ηφαίστειο..
Πέρα εκεί, στις αιώνια χιονισμένες βουνοκορφές των Περουβιανών Ανδεων, πάνω από το ηφαίστειο..μες στους  προαιώνιους πάγους..
traditional_clothe_galleryfull                         maiden-large
Εκεί που σήμερα τα κοριτσάκια, οι μακρυνοί απόγονοι των Ινκας παίζουν ανέμελα…κάποτε πριν από πολλούς αιώνες, θυσία ήσαν στους Θεούς..
         ( Η Εικόνα των χιονισμένων βουνοκορφών του Ampato Mountain, ιδωμένες από την Santa Catalina σε φωτογραφία των Jeff & Michele

      Το γεγονός και η ανακάλυψη  με συγκίνησε ..Θέλησα να κρατήσω τις εικόνες του παιδιού που βρέθηκε να περιμένει τόσους αιώνες να το ανακαλύψουν..Ετσι έκανα την πρώτη άτεχνη προσπάθεια να βάλω τις εικόνες του στο writer, για να διαπιστώσω κι αν και πόσο μπορούσα να το καταφέρω..Ηταν η πρώτη  μου προσπάθεια.
        Εβαλα τις εικόνες όπως- όπως και μετά τις άφησα έτσι μοναχές τους, χωρίς να εξηγήσω κάν το τι και το πως..Δεν είχα ανακαλύψει ακόμη οτι αυτήν την καταχώρηση, την πρώτη μου, θα την έβλεπαν τόσοι και τόσοι άνθρωποι από τα τότε και μετά ως τα τώρα..Και, πως θα με ρωτούσαν γιαυτές τις εικόνες..
       Και εγώ επί τόσο καιρό, επί τρία χρόνια, σώπαινα στα ερωτήματα.. Δεν ήθελα να “ξαναπιάσω” την ιστορία της παγωμένης κόρης των Ανδεων, εκείνης που ο αρχαιολόγος που την ανακάλυψε, ο Dr Johan_Reinhard, την ωνόμασε Ice Maiden,The Siberian Ice Maiden - Horse Warrior Priestess, Altai Mountains, 5th επειδή του θύμισε τις ιστορίες της ομώνυμης ηρωίδας περιοδικού κόμικ, εμνευσμένης από την Σιβηριανή παγωμένη κυρά του μύθου και που οι Περουβιανοί αργότερα την είπαν Χουανίτα (Juanita) σαν την έβαλαν την παγωμένη κόρη στο μουσείο της πόλης Arequipa ως έκθεμα..
      Πόσο φρικτό  θα ήταν για κείνο το κορίτσι να γνωρίζει από μήνες πριν οτι το είχαν επιλέξει να το θυσιάσουν στο θεό τους, ως την τιμημένη παρθένο κόρη, να γνωρίζει κάθε μέρα οτι το μοσχοτάϊζαν γιαυτό το λόγο κι οτι το πάχαιναν γιαυτό ακριβώς, και πόσο τραγικό για κείνο το οτι γνώριζε σε όλη την κακοτράχηλη πορεία ανάβασης μέχρι την απόκρυμνη χιονοσκέπαστη βουνοκορφή των Ανδεων στα πάνω από 20.000 πόδια υψόμετρο, οτι εκεί θα το σκότωναν…Βρήκαν μετά οι επιστήμονες οτι του είχαν δώσει να πιεί πριν κρυθαρένια μπύρα..Ισως να το είχαν μεθύσει, να μην καταλαβει την στιγμή…Πάλι καλά! Ηταν τυχερό στην ατυχία του! Αλλα θύματα, τα στραγγάλιζαν, κι άλλα τ’ άφηναν εκεί να πεθάνουν από το κρύο και την πείνα μοναχά ..       Κι είπα, έτσι, τιμής ένεκεν, μιας και είναι απόψε η επέτειος συμπλήρωσης τριών χρόνων αυτού του χώρου, να πω και να συμπληρώσω εκείνα που δεν είχα πεί τότε, στην αρχή.. 
       Τότε, λοιπόν, τον Οκτώβρη του 1995, μια πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου είχε προκαλέσει την κατάρρευση μιας παγωμένης κορυφοπλαγιάς του βουνού Ampato κι ο ανθρωπολόγος Dr. Johan Reinhard που ενεργούσε επί 15 χρόνια έρευνες για λογαριασμό της National Geographic Society πάνω στον προκολομβιανό πολιτισμό των Ινκας, αναρριχήθηκε με συνοδό ένα οδηγό πάνω στην κορυφή του βουνού για να μπορέσει από κεί ψηλα να ρίξει μια ματιά στον κρατήρα του ηφαιστείου πιό κάτω στα χαμηλά, στα 6.325 μέτρα.. Και τότε, ανέλπιστα..είδε το κορίτσι..
“For 15 years I had visited dozens of sites on peaks in the Andes, and had never even seen a mummy bundle on a mountain, let alone one lying out in the open…," γράφει ο δόκτωρ Reinhard στο βιβλίο του “ The Ice The Ice Maiden, Inca Mummies, Mountain Gods, and Sacred Sites in the Andes by Johan Reinhard, National Geographic Maiden: Inca Mummies, Mountain Gods, and Sacred Sites in the Andes” και συνεχίζει:
 "We were looking straight into the face of an Inca." They were in fact looking into the face of a girl of about 14 who–to judge by a battery of lab tests–had climbed to the mountaintop, drunk corn beer that had put her to sleep and was then killed with a blow to the head. She came to be called Juanita, the ice maiden”
    Ηταν μια ανακάλυψη ιστορική!΅Ενας ανεκτίμητος θησαυρός, και αυτό γιατί μέχρις τότε είχαν βρεθεί απομεινάρια οστών θυμάτων ανθρωποθυσιών, όχι όμως θύμα ανθρωποθυσίας σε κατάσταση μούμιας, συντηρημένο σε τόσο άριστη κατάσταση..Και πιό πέρα απ’ αυτά, καθώς γράφει ο Dr. Johan Reinhard , περπατώντας μέσα από τα χνάρια των Ινκας μπαίνεις  σε ένα διαφορετικό κόσμο:: “"A sense of power swept over me simultaneously with a feeling of oneness with nature," he writes. "At that moment I was convinced the Inca priests had experienced exactly the same emotion."
        Το παιδί- μούμια έστεκε εκεί στ’ανοιχτά,, πάνω στους προαιώνιους πάγους, κουβιαριασμένο μες στα άλιωτα τα ρούχα του,  με τα μαλλιά πλεγμένα όμορφα σε κοτσίδα, τα χεράκια του τυλιγμένα στο στήθος και με τα απλανή του  μάτια  ανοιχτά, στραμμένο να αγναντεύει στο βάθος του ορίζοντα των Ανδεων..Δίπλα του και πάνω του βέθηκαν κτερίσματα και σύμβολα και άλλα πράγματα που είχαν εναποθέσει οι Ιερείς αφου το είχαν θυσιάσει.. Κι όλα τούτα είχαν συμβεί πάνω από πέντε αιώνες  πριν..Κι όμως ήταν σαν να ήταν ζωντανό..Σαν οι αιώνες να μην είχαν περάσει για κείνο. .Σαν να περίμενε..     
icemaidenmummy2400yrsoldRussia Juanita, Ice Maiden,Inca Mummies
aqp_juanita_jm
Inca Mummie,Juanita
        Αργότερα, τρία χρόνια μετά, στα 1998, η εξερευνητική αρχαιολογική ομάδα υπό τον John Reinhard Reinhard και τον Antonio Chavez του Καθολικού Πανεπιστημίου της  πόλης Arequipa, που είναι η κοντινή σττο ηφαιστειακό όρος Ampato Mountain, ανακάλυψαν σε βουνό της Αργεντινής, ακόμη τρείς μούμιες κοριτσιών, επίσης αριστα συντηρημένες λόγω των παγων…΄
       ‘Ετσι κατέληξαν να μετονομάσουν την αρχική μούμια, την Χουανίτα, σε "La Dama de Ampato" Αυτή είναι η κυρά του Αμπάτο! Η κυρά των πάγων!
       Αυτή είναι, λοιπόν,  η ιστορία των εικόνων της πρώτης μου εκείνης καταχώρησης..Λυπηρό, για μένα, το θέμα, πέραν της αδιάμφισβήτητης επιστημονικής του αξίας.! Αυτό το κορίτσι, δεν ηύρε ποτέ του την ησυχία..
ΠΗΓΗ: http://beatrikn.wordpress.com
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα