Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Στα ίχνη της νέας Γης



Η ύπαρξη μιας δεύτερης Γης και κατ΄επέκταση εξωγήινης ζωής ήταν και παραμένει αγαπημένο θέμα των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Το 1995 μια ομάδα αστρονόμων κατάφερε να μετατρέψει την επιστημονική φαντασία σε πραγματικότητα. Ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη που δεν βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, αλλά σε έναν άλλο πλανήτη.

Από τότε οι επιστήμονες εντόπισαν
αρκετούς ακόμα πλανήτες που η τροχιά τους δεν συνδέεται με τον γνωστό μας ήλιο. Οι νέες ανακαλύψεις ενισχύθηκαν από την ύπαρξη υπερσύγχρονων τηλεσκοπίων όπως το «Κέπλερ» της ΝΑΣΑ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον διάσημο μαθηματικό και αστρονόμο του 17ου αιώνα Γιοχάνες Κέπλερ.

 Ήταν, άλλωστε, από τους επιστήμονες που μελέτησε, διεξοδικά, τις κινήσεις των πλανητών και τα συμπεράσματά του έχουν ισχύ μέχρι σήμερα.

Πως μπορούν οι επιστήμονες και εντοπίζουν και να μελετούν, από τόσο μεγάλη απόσταση, αυτούς τους ιδιόμορφους πλανήτες ; Αρχικά καταλαβαίνουν αν υπάρχει ένας πλανήτης γύρω από ένα αστέρι όταν η φωτεινότητα του αστεριού μειώνεται καθώς ο πλανήτης περνά από μπροστά του. Από τις μικρές μεταβολές φωτεινότητας αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του πλανήτη.

Η απόσταση του πλανήτη από το αστέρι προκύπτει από μία μαθηματική εξίσωση, που, πρώτος, διατύπωσε ο Κέπλερ, η οποία σχετίζεται με την περίοδο της τροχιάς του πλανήτη, ενώ η μάζα του αστεριού προκύπτει από τη φωτεινότητά του : όσο πιο φωτεινό είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του.

Όσο προχωρά, όμως, η παρατήρηση, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η συλλογή στοιχείων που θα μπορούσαν να μαρτυρήσουν την ύπαρξη μιας δεύτερης Γης. Οι αστρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν την πυκνότητα του μακρινού πλανήτη, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της έρευνάς τους. Ακόμα κι αν η μάζα ενός πλανήτη να είναι ίδια με εκείνη της Γης τίποτε δεν εγγυάται την ύπαρξη ζωής, αφού η μάζα του άγνωστου πλανήτη μπορεί να αποτελείται, για παράδειγμα, από φυσικό αέριο.

Η θερμοκρασία, επίσης, ενός πλανήτη, την οποία υπολογίζουν οι επιστήμονες από μια μαθηματική εξίσωση που εμπλέκει και το χρώμα του, είναι ένα στοιχείο που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους στην αναζήτηση ζωής.

Η ύπαρξης μιας δεύτερης Γης προϋποθέτει, εν ολίγοις, έναν πλανήτη με ιδιότητες και συνθήκες που να ταιριάζουν, απολύτως, με εκείνες της Γης. 

Ακόμα κι αν ο πιθανότητες να βρεθεί μια δεύτερη Γη δεν είναι, προς το παρόν, πολλές, χάρη στην τεχνολογία και την Επιστήμη των Μαθηματικών θα συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε νέους κόσμους, πέρα από το πλανητικό μας σύστημα και να παρατηρούμε τα υλικά με τα οποία έχουν φτιαχτεί.

Πηγή : Insitute of mathematics

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα