Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ




Η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΡΟΝΟΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ

Λέγει ὁ Χριστὸς στὸ εὐαγγέλιο' «ἐμβλέψατε εἰς τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ, ὅτι οὐ σπείρουσιν οὐδὲ συνάγουσιν εἰς ἀποθήκας,καὶ ὁ πατὴρ ἠμῶν οὐράνιος τρέφει αὐτά»(Μάτθ.6,26).
Αὐτὴ ἡ ἄγρυπνη φροντίδα τοῦ Θεοῦ γιὰ τὸν ἄνθρωπο καὶ ὁλόκληρη τὴν δημιουργία, τὸ πατρικὸ ἐνδιαφέρον καὶ ἡ μέριμνα ποὺ λαμβάνει, στὴ γλῶσσα τῆς θεολογίας ὀνομάζεται Θεία Πρόνοια.

Ὁ ἱερὸς Χρυσόστομος ἐρμηνεύοντας αὐτὸ τὸ χωρίο λέγει' «ὄχι ὅτι δὲν θὰ σπέρνουμε ἢ δὲν θὰ θερίζουμε ἀλλὰ δὲν θὰ μεριμνᾶμε, δὲν θὰ ἔχουμε ἄγχος. Θὰ κάνουμε ὅλες τὶς ἐνέργειες ποὺ ἐξαρτῶνται ἀπό μας, ἀλλὰ τὴν ἐλπίδα μας καὶ τὴν προσμονή μας γιὰ ἐπιτυχία τῶν προσπαθειῶν μας, θὰ τὴν ἐξαρτᾶμε ἀπὸ τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ».Συνεπῶς δὲν θὰ περιμένουμε ὅλα ἀπὸ τὸν Θεὸ χωρὶς ἐμεῖς νὰ προσπαθοῦμε, αὐτὸ εἶναι μονοφυσιτισμός, ἀλλὰ δὲν θὰ χάνουμε τὴν ψυχραιμία μας, τὴν αὐτοκυριαρχία μας, τὴν πίστη μας στὴν πρόνοια τοῦ Θεοῦ.

Ἢ Θεία Πρόνοια πολλὲς φορὲς ἐνεργεῖ μὲ μυστηριώδη καὶ ἀπίθανο γιὰ τὴν ἀνθρώπινη λογικὴ τρόπο. Πολλὲς φορὲς χρησιμοποιεῖ τὶς δυνάμεις τοῦ κακοῦ καὶ τοὺς ἀνθρώπους ποὺ ὑπηρετοῦν τὸ κακὸ γιὰ νὰ φέρει εἰς πέρας τὸ σχέδιό της.
Μερικὲς φορὲς μὲ τὶς δοκιμασίες καὶ τὶς θλίψεις θέλει ὁ Θεὸς νὰ μᾶς ταπεινώσει, θέλει νὰ μᾶς κρατήσει κοντὰ τοῦ. Συνεπῶς καὶ οἱ θλίψεις καὶ τὰ βάσανα τῆς ζωῆς μας, εἶναι κι αὐτὰ μέσα στὸ σχέδιο τοῦ Θεοῦ.
Ἢ Θεία Πρόνοια είναι η θεϊκή ενέργεια που, στη χριστιανική διδασκαλία, κατευθύνει τον άνθρωπο και τον κόσμο σύμφωνα με ένα σχέδιο σωτηρίας. Είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού που αναφέρεται στη φροντίδα και επιμέλεια για τη διακυβέρνηση και συντήρηση της δημιουργίας Του, προπαντός για τη ζωή και τη σωτηρία του ανθρώπου.

Η λέξη πρόνοια προέρχεται από το ρήμα προνοώ, που σημαίνει προβλέπω, ενδιαφέρομαι για κάτι η για κάποιον. Με την Θεία Πρόνοια χαρακτηρίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον του Θεού για τον κόσμο που Αυτός δημιούργησε και για τον άνθρωπο που είναι το τελειότερο δημιούργημά Του. Ο Θεός ενεργεί σε όλη την κτίση, τίποτε δεν γίνεται μηχανικά και τυχαία. 

Ο Θεός δεν κατοικεί στους ουρανούς και από εκεί διευθύνει τον κόσμο, αλλά είναι δημιουργός, προνοητής, συντηρητής του κόσμου. Και αφού ενδιαφέρεται για τα πουλιά και τα χόρτα πολύ περισσότερο ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο που έχει ψυχή και σώμα.
Πόσες φορές σε κινδύνους δεν αισθανθήκαμε την επέμβαση της Θείας Προνοίας, μέσα από διάφορα περιστατικά, αλλά και από την βοήθεια ανθρώπων του Θεού, που Εκείνος τους έστειλε για να μας συμπαρασταθούν!
Βεβαίως, ο Θεός προνοεί για τον καθένα μας και θέλει την σωτηρία μας, αλλά δεν μπορεί να παραβιάσει την ελευθερία που Εκείνος μας έδωσε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και σε αυτό, απαιτείται η δική μας ελευθερία. Πρέπει να συγκινηθούμε από την αγάπη του Θεού και να ανταποκριθούμε στην Πρόνοιά Του.
Επομένως, η πίστη στην Πρόνοια του Θεού αποβάλλει την ολιγοπιστία, από την οποία υποφέρουν πολλοί άνθρωποι στην εποχή μας, καθώς επίσης αποβάλλει και το άγχος που διακατέχει πολλούς Χριστιανούς ως προς την συσσώρευση υλικών αγαθών. Όποιος διακατέχεται από την ολιγοπιστία και το άγχος δεν πιστεύει στην Πρόνοια του Θεού και γι’ αυτό δεν μπορεί να λέγεται και να είναι Χριστιανός. Πρέπει να πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Θεός προνοεί και ενδιαφέρεται για μας.


ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Σας έχει τύχει ποτέ να σκεφτείτε κάτι και αυτό να πραγματοποιηθεί; Είναι αρκετοί οι οποίοι μιλούν σχετικά με τον "προγραμματισμό" του υποσυνειδήτου το οποίο μπορεί υπό κάποιες συνθήκες να προκαλέσει την εμφάνιση αποτελεσμάτων που επιθυμούμε. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μία πολύ ωραία κουβέντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουμε ως προς την ορολογία.
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως δουλεύει όταν δεν το πιέζεις έντονα προς ένα αποτέλεσμα. Αν πχ θελήσεις να αποκτήσεις χρήματα, μπορείς να το θεωρήσεις ως δεδομένο στο μυαλό σου ότι θα γίνει και να το θεωρείς πάντα έτσι. Αν το σκέφτεσαι συνέχεια με άγχος και προσμονή, δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχει έτσι πιθανότητα να δεις ότι η πορεία της ζωής σου κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Φυσικά βοηθά και ο διαλογισμός. Επειδή κάνω διαλογισμό, προγραμμάτισα το υποσυνείδητο για 3 πράγματα, από τα οποία έχουν γίνει τα 2 και περιμένω το 3ο. Διάβασε τα "Στοιχεία Βιονομίας" του Πλ. Δρακούλη από τις εκδόσεις ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ, περιγράφει πολύ καλά πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αυτός.

leo morpheus
Τα παραπανω μου θυμιζουν πολυ το βιβλιο ''Το μυστικο'' (υπαρχει και θεμα για το συγκεκριμενο βιβλιο στο forum του μεταφυσικου),τη γνωστη φραση του Coelho ''οταν θελουμε κατι παρα πολυ,ολο το Συμπαν συνομωτει για να πραγματοποιησουμε τα ονειρα μας '' ,τη φραση του ιδιου συγγραφεα '' η σκεψη μας μπορει να αλλαξει τη ζωη μας '' ,τον οραματισμο στον αποκρυφισμο με στοχο την εκπληρωση επιθυμιων, τη φιλοσοφικη πλευρα της κβαντομηχανικης οπως αναφερεται στη ταινια ''Τι στο μπλιπ ξερουμε '' και αλλα ακομα...Ειναι λοιπον λιγο πολυ γνωστο οτι μπορουμε να επηρεασουμε τα παντα γυρω μας,μεσω της σκεψης ειτε προς οφελος μας ειτε για να κανουμε κακο σε καποιον...Δεν ξερω αν αυτο απορρεει απο το υποσυνειδητο,τη Συμπαντικη Αγαπη,τη Ψυχη του Κοσμου η κατι αλλο...αλλα μαλλον συμβαινει...

ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Σωστός είσαι. Σίγουρα κάτι υπάρχει, ανεξάρτητα του πώς θα το ονομάσουμε. Τέτοιες ικανότητες κατά τον Πλούταρχο είχε και ο Αλέξανδρος, ο οποίος είχε στο πλάϊ του αετό που του έδειχνε πού να χτυπήσει. Έχει πάντως σημασία, πως είχε διδαχθεί από τον Αριστοτέλη την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία όταν επιτευχθεί κάνει θαύματα. Πολλά επίσης από τα θαύματα που γίνονται δεν οφείλονται σε άμεση θεϊκή παρέμβαση, αλλά σε αυτήν την δυνατότητα. Αυτό δεν αναιρεί τον θεϊκό ρόλο (άλλωστε ο Θεός μας έδωσε αυτήν δύναμη). Ο Χριστός μάλιστα, στον ναό όταν θεράπευσε τον τυφλό του είπε ότι τον έσωσε η πίστη του. Κατά την γνώμη μου ήταν καθαρή αναφορά στην δύναμη του υποσυνειδήτου.

leo morpheus
Ακριβως φιλε μου!Τα θαυματα κατα τη γνωμη μου ειναι ξακαθαρα η προσωπικη μας δυναμη που μας βοηθαει να ξεπερασουμε αυτα τα εμποδια.Ειμαστε παντοδυναμοι αλλα δεν μπορουμε να το συνειδητοποιησουμε.Ουσιαστικα η πιστη στο Θεο που σωζει,πολλες φορες ειναι αυτη η εσωτερικη δυναμη μας.Πολλοι εχουν θεραπευθει μονο με τη δυναμη της ψυχης τους,πετυχαινοντας ετσι την αυτοιαση.Φυσικα δεν μπορω να απορριψω και την Θεια Προνοια η Συμπαντικη Αγαπη...
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Μα φυσικά, όλα εντάσσονται στην θεία πρόνοια. Απλώς ο κόσμος θεωρεί την προσευχή ως ένα είδος κατάθεσης στην τράπεζα την οποία ο Θεός πρέπει να τοκίσει. Όταν λοιπόν το θαύμα δεν γίνει, τα βάζει με τν Θεό. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι έχουμε την δύναμη να κάνουμε θαύματα και ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του διαλογισμού και της σωστής προσευχής. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το νόημα της νηστείας;

ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
Μόνο που το υποσυνείδητο δεν πρέπει να το πιέζουμε, αλλά να το αφήνουμε ελεύθερο να δράσει. Έχεις διαβάσει το βιβλίο του Murphy "Η δύναμη του υποσυνειδήτου" από τις εκδόσεις Διόπτρα; Δεν είναι επιστημονικό βιβλίο, αλλά δίνει πολύ πρακτικές συμβουλές.Πάντως είμαι της γνώμης ότι οι άνθρωποι έχουμε μία ιδιότητα στον εγκέφαλο ή την ψυχή, η οποία δρα πέρα από χώρο και χρόνο.
Επιμένω πάντως ιδιαίτερα στα στοιχεία Βιονομίας του Δρακούλη (εκδ. ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ). Το ότι το υποσυνείδητό μας δρα πέρα από χώρο και χρόνο, το βλέπεις καθημερινά. Σκέφτεσαι πχ έναν και μετά σε παίρνει τηλέφωνο. Ουσιαστικά δημιουργείς μία άϋλη πραγματικότητα, την οποία το υποσυνείδητο υλοποιεί αν δεν το πιέσεις. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις. Έχω την εντύπωση πως κάπως έτσι δουλεύει.
Αρκεί μία μικρή τροποποίηση του τρόπου σκέψεως. Ακόμη και η παροιμιακή φράση Του Χριστού "η πίστη μετακινεί βουνά" είναι κατά την γνώμη μου πολύ κοντά στην πραγματικότητα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα