Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

PELLETS

τι είναι τα pellets;

Τα Pellets ή αλλιώς συσσωματώματα ή σύμπηκτα, είναι είδος φυσικού βιολογικού καυσίμου. Τα pellets έχουν τη μορφή μικρών κυλίνδρων μήκους 25 χιλιοστών και διαμέτρου 5-8 χιλ. και παρασκευάζονται με την συμπίεση πριονιδίων και υπολειμμάτων ξύλου. Τα pellets δημιουργούνται με μηχανική κατεργασία, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών.

χρήση των pellets

alfapellet1
Ενδεικτικές χρήσεις των pellets
Τα pellets χρησιμοποιούνται ως καύσιμο:

• Στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες • Στα δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές, κολυμβητήρια, ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π.) • Στα ξενοδοχεία, spa, συγκροτήματα κατοικιών • Στα θερμοκήπια και τις πτηνοτροφικές μονάδες • Στην οικιακή θέρμανση • Στην τηλεθέρμανση οικισμών • Στις αρτοποιίες, πιτσαρίες,κ.λ.π.


Θέρμανση με Pellets
Τα Pellets χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλον τον κόσμο για θέρμανση, σε σόμπες, τζάκια, λέβητες με συσκευές υψηλής τεχνολογίας, που παρέχουν δυνατότητα αυτονομίας, ρύθμισης θερμοκρασίας, ελέγχου καύσης και εβδομαδιαίου, ηλεκτρονικού προγραμματισμού λειτουργίας. Τα τελευταία

χρόνια μάλιστα η χρήση pellets για θέρμανση σημείωσε αλματώδη άνοδο, σε όλη την Ευρώπη, λόγω των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) που καθιστούν τη βιομάζα το φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με όλα τα άλλα. Εξαιτίας του κυλινδρικού τους σχήματος, της λείας επιφάνειας, καθώς και του μικρού τους μεγέθους, τα pellets συμπεριφέρονται όπως το υγρό,

διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά τους και την αυτόματη τροφοδοσία του λέβητα. Σήμερα έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη σύγχρονα, λειτουργικά και αποδοτικά συστήματα καύσης, τα οποία λειτουργούν όπως ακριβώς ένας κοινός καυστήρας πετρελαίου. Επιπροσθέτως έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη συστήματα σομπών νερού, που δύνανται να συνδεθούν με σώματα καλοριφέρ. Στην Ιταλία το 2006 τέθηκαν σε λειτουργία 220.000 τέτοιες σόμπες, ενώ η ανάπτυξη συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.


πλεονεκτήματα των pellets

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα αν επιλέξει κάποιος τα pellets ως καύσιμη ύλη:
> Οικονομία

> Όχι χημικά πρόσθετα

> Για τη δημιουργία τους δεν απαιτείται η κοπή δένδρων,καθώς παρασκευάζονται από τα κατάλοιπα των ξυλουργικών και υλοτομικών διαδικασιών

> Η χρήση τους βοηθά ουσιαστικά στη μείωση των

υπολειμμάτων υλοτομίας (αποφυγή κίνδυνου πυρκαγιάς) και υπολειμμάτων ξυλουργικών επιχειρήσεων.

> Τα pellets δεν καπνίζουν, ούτε εκλύουν επικίνδυνα αέρια για την καύση τους, συνεπώς δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον

ενέργεια του μέλλοντος

Γιατί ανήκουν στην πράσινη ενέργεια;
Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας, δηλαδή χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών. Κατά την καύση τους απελευθερώνουν όσο διοξείδιο του

άνθρακα έχουν απορροφήσει κατά τη διάρκεια ζωής τους, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Τα pellets ανήκουν στις ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ καθώς το CO2 που εκλύεται κατά την καύση τους, απορροφάται από τα φυτά στη διαδικασία ανάπτυξής τους.

Έτσι δημιουργείται ένας «κλειστός κύκλος» μηδενικών εκπομπών.
Τι γίνεται σήμερα στην Ευρώπη;

Στην Δανία το 46% των κατοικιών θερμαίνεται με pellets. Το ίδιο σχεδόν και στην Σουηδία, που έχει δημιουργήσει και συστήματα τηλεθέρμανσης ολόκληρων πόλεων. Βέβαια οι βόρειες αυτές χώρες, κατοικούνται από ανθρώπους με πραγματική οικολογική συνείδηση.

Ας δούμε όμως την γειτονική μας Ιταλία. Η κατανάλωση pellets το έτος 2008 υπερέβη, με επίσημα στοιχεία τους 1.000.000 τόνους.

Τουτέστιν εισήχθησαν 500.000 τόνοι λιγότερο πετρέλαιο.

Φυσικά η Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Μεγ. Βρετανία, Ισπανία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, έχουν μεγάλο μερίδιο στην μερική απεξάρτηση από το πετρέλαιο, με την χρήση pellets. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα μερικά βήματα πίσω. Η ανάπτυξη όμως είναι «προ των πυλών».

Το μοναδικό καύσιμο με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών CO2

γιατί να χρησιμοποιήσω pellets;
> Είναι οικονομικότερο στην χρήση από το πετρέλαιο. Έχει σταθερή ποιότητα και υγρασία (< 8%).

> Έχει σταθερή τιμή και έτσι οι συνεχείς ανατιμήσεις του (προς εξάντληση) πετρελαίου δεν επηρεάζουν τον καταναλωτή.

> Είναι καθαρό και εύκολο στην χρήση και στην αποθήκευση καθώς συσκευάζεται σε τσουβαλάκια των 15 κιλών.

> Οι σόμπες που λειτουργούν με Pellet είναι η ιδανικότερη λύση για διαμερίσματα και επαγγελματικούς χώρους που δεν έχουν δυνατότητα για εξαγωγή μεγάλης καμινάδας. (απαιτείται μόνον σωλήνας 1-2 μέτρων και μικρή οπή διαμέτρου 8 εκατ.)

> Η αποδοτικότητα τους είναι άνω του 85%.

> Δεν απαιτείται συνεχής τροφοδότηση διότι έχουν δεξαμενή για την καύσιμη ύλη. Χρειάζεται γέμισμα μια με δυο φορές την εβδομάδα (αναλόγως την χρήση και την ένταση λειτουργίας).

> Η θαλπωρή και η αίσθηση της φωτιάς είναι ίδια με αυτή του ξύλου.

> Οι σόμπες Pellet διαθέτουν ωριαίο και εβδομαδιαίο προγραμματισμό. Περιλαμβάνουν ενσωματωμένο θερμοστάτη.

> Προαιρετικά δέχονται ειδικό μόντεμ για τον έλεγχο της εκάστοτε μονάδας μέσω κινητού τηλεφώνου.

> Μπορούν να καλύψουν οικολογικά και πλήρως τις ανάγκες σε θέρμανση ενός μέσου σπιτιού χωρίς την χρήση άλλης θερμαντικής πηγής.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό άρθρο. Αναλύει όλες τις πτυχές του τρόπου θέρμανσης. Εξηγεί επακριβώς τι είναι τα πελλετ. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι περισσότεροι μάθαμε μόλις φέτος τι είναι το πελλετ όταν αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε σόμπες γιατί το πετρέλαιο είναι πανάκριβο. Εγώ έχω βάλει σόμπα στο σπίτι μου και είμαι 100% ευχαριστημένος. Αυτό που μένει είναι να δούμε που μπορούμε να βρούμε φτηνό πέλλετ. Ένας γνωστός μου είπε ότι εμείς στην Αθήνα του χρόνου θα είμαστε τυχεροί γιατί ένα εργοστάσιο πελλετ . ανοίγει. Ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα