Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Annie Lennox.Η καλύτερη εν ζωή λευκή τραγουδίστρια της σόουλ

 
Εδώ και αρκετές δεκαετίες, η βρετανική μουσική σκηνή είχε τη δυνατότητα να τροφοδοτεί το μουσικό σύστημα με νέες γυναικείες φωνές από λευκές τραγουδίστριες που θύμιζαν τις μεγάλες μαύρες Αμερικανίδες τραγουδίστριες της σόουλ.
Από τη δεκαετία του '60 και φωνές όπως της Dusty Springfield και της Lulu περάσαμε σχετικά πρόσφατα στις Amy Winehouse, Adele, Alison Goldfrapp Duffy, Florence + Machine, Amy MacDonald και πολλές άλλες λιγότερο γνωστές.
Ολες σχεδόν αυτές οι νέες γυναικείες φωνές από τη Βρετανία έχουν επηρεαστεί από την Annie Lennox.



Η Annie Lennox γεννήθηκε λίγα λεπτά πριν περάσουν τα Χριστούγεννα του 1954 στο Αμπερντίν της Σκωτίας και από 3 χρόνων άρχισε να τραγουδά παλιά λαϊκά τραγούδια της πατρίδας της, παίζοντας με το παιχνίδι που υποτίθεται ότι ήταν το πιάνο της.

 

Τα μαθήματα στο φλάουτο και το πιάνο που ακολούθησαν από ηλικία 7 ετών, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των γονιών της, που πλήρωναν 4 λίρες την ώρα γι' αυτά, τη βοήθησαν να συνειδητοποιήσει την αγάπη της για την ποπ μουσική από την οποία στα νεανικά της χρόνια ξεχώριζε τον ήχο της Μοτάουν, γι' αυτό και η σόουλ ήταν η μουσική που την κέρδισε από παιδί. Το 1964 σε ηλικία 10 ετών ήρθε δεύτερη σε έναν τοπικό διαγωνισμό ταλέντων -αυτή ήταν η πρώτη επιβράβευση της αξίας της.



Μεγαλώνοντας, ανακάλυψε τους Beatles, Rolling Stones, της Kinks και τα άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής από τη Βρετανία.
Το 1971 πηγαίνει στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία μαθήματα πιάνου, άρπας και φλάουτου. 
 

Τρία χρόνια μετά και παρά τη μεγάλη αγάπη της για την κλασική μουσική, αποφασίζει να τα παρατήσει γιατί αυτό το είδος της μουσικής δεν της επέτρεπε να εκφράσει τα προσωπικά της συναισθήματα. 

Αλλα τρία χρόνια θα περάσει στο Λονδίνο κάνοντας διάφορες δουλειές, όπως πουλώντας ρούχα από δεύτερο χέρι, συμμετέχοντας σε διάφορα μουσικά σχήματα και γράφοντας τραγούδια από αυτές τις εμπειρίες της, πολλά από τα οποία χρησιμοποίησε αργότερα με τους Eurythmics. 



Ενα βράδυ του 1977, στο εστιατόριο όπου τραγουδούσε, εμφανίστηκε ο Dave Stewart, ο οποίος μόλις την είδε... της ζήτησε να τον παντρευτεί. Η Annie αρχικά πίστεψε ότι ήταν κάποιος τρελός, αλλά στη συνέχεια της βραδιάς πήγαν στο σπίτι του και με το που άρχισαν να τραγουδούν ο ένας στον άλλο κατάλαβαν ότι θα γίνονταν αχώριστοι. Ετσι άρχισαν οι Tourists, το πρώτο τους συγκρότημα. Πριν από αυτό, η μικρή εταιρεία στην οποία υπέγραψαν, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι χρησιμοποιώντας το όνομα The Catch. 
 
 

Η διασκευή τους στο Ι Only Want Το Be With You της Dusty Springfield, που υπήρχε στο δεύτερο άλμπουμ τους, ήταν το τραγούδι που θα τους έβγαζε από την αφάνεια, αλλά τα έξοδα για την προώθησή τους ήταν πολλά και είχαν χρεωθεί ένα σημαντικό ποσό πριν αποφασίσουν να αλλάξουν όνομα και εταιρεία προχωρώντας στην εποχή των Eurythmics και να αλλάξει η τύχη τους με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ, στο οποίο υπήρχε το Sweet Dreams (Are Made Of This), που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1983 και ήταν ένας τέλειος συνδυασμός της μουσικής νιου γουέιβ με τα ακούσματα από τη σόουλ του '60 που είχε η Annie Lennox. 

 Η Annie εκείνη την περίοδο φορούσε ανδρικά ρούχα και μιμούνταν την εικόνα του Elvis Presley.

 

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η συνεργασία της με τον Stewart τελειώνει και η Lennox προσγειώνεται σε πιο φυσιολογικούς ήχους που είχαν αποδέκτες το ενήλικο κοινό.
Η πρώτη ηχογράφησή της εκτός συγκροτημάτων ήταν το Put Α Little Love In Your Heart, που ηχογράφησε μαζί με τον Al Green για την ταινία Scrooged και ήταν διασκευή στο γνωστό τραγούδι της Jackie DeShannon από το 1969. 


Μέσα στα 20 χρόνια της προσωπικής της καριέρας μετά τη διάλυση των Eurythmics κυκλοφόρησε μόλις τέσσερα άλμπουμ, τα Diva (1992), Medusa (1995), στο οποίο υπάρχουν μόνο διασκευές σε τραγούδια των Clash, Neil Young, Psychedelic Furs, Paul Simon, Blue Nile, Lover Speaks (το Νο More Ι Love You), Bob Marley κ.ά. Ακολούθησαν τα Bare (2003) και Songs Of Mass Destruction (2007), στο οποίο υπάρχει το τραγούδι Sing, που γράφτηκε για να βοηθήσει τα θύματα του AIDS και το οποίο εμπνεύστηκε από ομιλία του Νέλσον Μαντέλα στη Νότια Αφρική. Σ' αυτό τραγουδούν μαζί της 23 από οι πιο γνωστές τραγουδίστριες, ανάμεσά τους τις Madonna, Dido, Celine Dion, Melissa Etheridge, Fergie, Gladys Knight, Κ.D. Lang, Sarah McLachlan, Pink, Shakira, Kelis κ.ά. 


Αυτά τα τέσσερα άλμπουμ ήταν αρκετά για να της χαρίσουν δέκα υποψηφιότητες για τα Γκράμι και να κερδίσει τέσσερα από αυτά, με πιο σημαντική τη βράβευσή της για το τραγούδι της ταινίας The Lord Of The Rings: The Return Of The King, με τίτλο In Το The West, που εκτός από το βραβείο Γκράμι, της χάρισε και τη Χρυσή Σφαίρα και το βραβείο Οσκαρ.
Στον κινηματογράφο έχει και άλλες συμμετοχές, όπως το τραγούδι Love Song For Α Vampire, που έγραψε για την ταινία του Francis Ford Coppola, Bram Stocker's Dracula, το 1992. Ενα άλλο τραγούδι της με τίτλο Step By Step έγινε επιτυχία με τη Whitney Houston στην ταινία Preacher's Wife. Το 1997 έδωσε το Mama για την ταινία The Avengers. 


Αρκετές από τις επιτυχίες της, μαζί με μεμονωμένα τραγούδια που έγραψε για τον κινηματογράφο, κυκλοφόρησαν το 2009 στο άλμπουμ Collection, το οποίο στην αρχική του έκδοση περιείχε και ένα cd δώρο όπου η Lennox ερμήνευε τραγούδια άλλων, όπως το Everybody Hurts των R.Ε.Μ., που τραγουδά μαζί με την Alicia Keys, και άλλα που αρχικά είχαν κυκλοφορήσει ως συμμετοχή της σε δίσκους τρίτων ή ως δεύτερη πλευρά σε κάποια από τα τραγούδια που κυκλοφόρησε σε σινγκλ.
Εκτός από τις μουσικές της δραστηριότητες, η Annie Lennox έχει δείξει τις κοινωνικές της ανησυχίες και συχνά συμμετέχει σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος αυτών που μάχονται για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. 


Πέρυσι δεν δίστασε να επιτεθεί στον Πάπα Βενέδικτο σε πολιτιστικό φεστιβάλ που έγινε στο Εδιμβούργο, για τη θέση που πήρε εναντίον των προφυλακτικών σε εμφάνισή του στην Αφρική, με συνέπεια την αύξηση των θυμάτων του AIDS. Η Annie δεν χάνει ευκαιρία και σε κάθε δημόσια εμφάνιση που κάνει φοράει κάποιο Τ-shirt που υποστηρίζει τις θέσεις της εναντίον αυτών που αδιαφορούν για την έκταση και τα θύματα αυτού του ιού.
Φανατικός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη, συχνά έχει συνδράμει οικονομικά ειρηνιστικές οργανώσεις και τη Διεθνή Αμνηστία.
Από τις τραγουδίστριες που πάντα περιμένουμε με ενδιαφέρον κάθε νέα τους δουλειά, η Annie Lennox, εδώ και τριάντα χρόνια, συνεχίζει πάντα να μας συγκινεί με κάθε νέα της εμφάνιση. 

ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα