Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τσιπ βοηθά τους τυφλούς να «δουν» τη γραφή Μπράιγ


Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα, που για πρώτη φορά επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» τα γράμματα της γραφής Μπράιγ. Ένα «τσιπάκι» που εμφυτεύεται στο μάτι του ασθενούς, στέλνει τις εικόνες του συστήματος Μπράιγ απευθείας στον εγκέφαλο. Έτσι, ο ασθενής μπορεί, μέσω των ηλεκτρικών σημάτων που λαμβάνει ο εγκέφαλός του, να οπτικοποιήσει σωστά τα γράμματα και τις λέξεις του αλφαβήτου Μπράιγ σε ποσοστό 80% έως 90%.

Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους, που πάσχουν από μερική ή ολική απώλεια της όρασης λόγω καταστροφής των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, αλλά στους οποίους δεν έχουν πειραχτεί τα νεύρα που μεταφέρουν τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο.
Στο μέλλον, μάλιστα, είναι πιθανό ότι οι τυφλοί θα μπορούν να διαβάσουν ακόμα και τις πινακίδες στους δρόμους, καθώς ένα εμφύτευμα στο μάτι τους θα «μεταφράζει» το κανονικό αλφάβητο σε Μπράιγ και μετά θα στέλνει τις σχετικές εικόνες στον εγκέφαλό τους.
Ένας δέκτης στο μάτι του τυφλού λαμβάνει τα ασύρματα σήματα που αντιπροσωπεύουν τα γράμματα Μπράιγ και στη συνέχεια τα μεταδίδει σε μια διάταξη έξι ηλεκτροδίων που είναι προσαρτημένα στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού. Τα ηλεκτρόδια ενεργοποιούν τα οπτικά νευρικά κύτταρα και τα τελευταία μεταφέρουν τα ερεθίσματα από τα γράμματα Μπράιγ στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπονται σε οπτικές παραστάσεις. Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ηλεκτρονικής - βιολογικής διαδικασίας είναι ότι ο τυφλός «βλέπει» με μάτια του το αλφάβητο Μπράιγ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα