Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΥΠΕΡΜΕΓΕΘΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΛΕΓΕΤΑΙ!!!!

699753main_pia16213-43_full

Τα  ολοκαινουργια ματια  ακτινων Χ της NASA στον ουρανο, το  πυρηνικο Φασματοσκοπικο Array Telescope (NuStar), έχει συλλαβει  τις πρωτες εικονες απο  την γιγαντιαία μαύρη τρύπα που βρισκεται σταθμευμενη  στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι παρατηρήσεις δείχνουν τη συνήθως ήπια μαύρη τρύπα στη μέση  μιας αναφλεξης.


 «Έιχαμε την τύχη να γινουμε παρατηρητες ενος ξεσπασματος  της μαύρης τρύπας κατά τη διάρκεια της  παρατήρησης μας," δήλωσε ο Fiona Harrison, κύριος ερευνητής της αποστολής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), στην Πασαντένα. "Αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον ευγενικό γίγαντα στην καρδιά του γαλαξία μας .ο οποιος μερικές φορές φουντώνει για λίγες ώρες και στη συνέχεια επιστρέφει στο λήθαργο."

Artist's Concept of NuSTAR

Το τηλεσκοπιο NuStar,  ξεκίνησε  στις 13 Ιουνίου και  είναι το μόνο (τηλεσκόπιο) ικανό να παράγει εστιασμένες εικόνες από  υψηλότατης ενέργειας ακτίνες-Χ. Για δύο ημέρες, τον Ιούλιο, το τηλεσκόπιο συνεργάστηκε με άλλα παρατηρητήρια στην παρατηρηση του Sagittarius A*-Τοξότης Α * ( συντομογραφία Sgr Α *), ονομα που  οι αστρονόμοι εχουν δώσει σε μια συμπαγη  ραδιοφωνικη πηγή  στο κέντρο του Γαλαξία μας.

NuSTAR's first view of High-Energy X-ray Universe

Οι παρατηρήσεις δείχνουν μια τεράστια μαύρη τρύπα να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Συμμετοχή στην παρατηρηση εχουν το τηλεσκοπιο Chandra της NASA X-ray Observatory, το οποίο βλέπει με φως  χαμηλής ενέργειας ακτίνων Χ καθως Και το WM Παρατηρητήριο Keck πάνω στο Mauna Kea στη Χαβάη, το οποίο έλαβε υπέρυθρες εικόνες.

Σε σύγκριση με αλλες γιγάντιες μαύρες τρύπες στα κέντρα των άλλων γαλαξιών, η Sgr Α * είναι σχετικά ήσυχη. Οι Ενεργες μαύρες τρύπες τείνουν να καταβροχθίζουν τα αστέρια και άλλα καύσιμα γύρω τους.Η Sgr Α * φαινεται να << ροκανίζει>> ή να μην <<τρώει>> καθόλου, μια διαδικασία που δεν είναι πλήρως κατανοητη. Όταν οι μαύρες τρύπες καταναλώνουν καύσιμα -  ένα αστέρι, ένα σύννεφο αερίου ή, όπως οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Chandra έχουν δειξει, ακόμη και έναν αστεροειδή -  ξεσπούν με επιπλέον ενέργεια.

Artist's concept showing NASA's NuSTAR mission orbiting Earth

Στην περίπτωση του NuStar, το τηλεσκόπιο του έχει πάρει ακτίνες Χ που εκπέμπονται από καταναλωση υλης που θερμαίνεται σε περίπου 180 εκατομμύρια βαθμούς  Fahrenheit (100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου) και προέρχονται από περιοχές όπου τα σωματίδια ωθηθηκαν πολύ κοντά  στην ταχύτητα του φωτός. Οι αστρονόμοι λένε αυτά τα δεδομένα απο το  NuStar, σε συνδυασμό με τις ταυτόχρονες παρατηρήσεις που λαμβάνονται σε άλλα μήκη κύματος, θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη φυσική του πώς οι μαύρες τρύπες <<τσιμπολογουν>> και μεγαλώνουν σε μέγεθος.

Artist's concept of NASA's Nuclear Spectroscopic Telescope Array, or NuSTAR, celebrating 100 days in orbit

"Οι αστρονόμοι πιθανολογουν από καιρό  ότι το <<τσιμπολόγημα>> της μαύρης τρύπας θα πρέπει να παράγει άφθονες σκληρές ακτίνες Χ, αλλά το NuStar είναι το πρώτο τηλεσκόπιο με αρκετή ευαισθησία για να  τις ανιχνεύσει  στην πραγματικότητα», δήλωσε το μέλος της ομάδας NuStar Chuck Hailey του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

The Daily Galaxy

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα