Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η στάχτη και η κατά φύση χρήσεις αυτής

Η απομάκρυνση των ανθρώπων από την μάνα φύση και ο οικειοθελής εγκλεισμός τους μέσα στις τεράστιες παρά φύση μεγαλουπόλεις επέφερε πολλές αλλαγές τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στον τρόπο σκέψης. Εκ πρώτης όψεως τούτες οι αλλαγές φαίνεται να περιορίζονται σε πράγματα και καταστάσεις που αφορούν την απολαβή εκ μέρους των ανθρώπων όλων εκείνων που η φύση του προσφέρει αλλά όντας διαβιών εντός των μεγαλουπόλεων τα έχει είτε απολέσει είτε ξεχάσει. Είναι κατά την γνώμη μου φυσικό αλλάζοντας ο τρόπος ζωής να αλλάζουν οι συνήθειες και οι συμπεριφορές αλλά αυτό που θεωρώ λανθασμένο είναι αυτή η αλλαγή να επιφέρει και χάσιμο της γνώσης που υπήρχε πριν. Διότι αυτή η γνώση έστω και αν δεν μας χρησιμεύει σε τίποτα πια παραμένει ωστόσο ο κρίκος της σύνδεσης αλλά και της ένδειξης της πορείας που ακολουθήθηκε διαχρονικά και μέχρι του παρόντος σημείου και ως τέτοια θα πρέπει να φυλάσσεται και να μεταδίδεται προκειμένου να αποφευχθούν συμπτώματα που η έλλειψη αυτού του κρίκου τα καθιστά από τραγικά εως γελοία καλύπτοντας όλο το φάσμα αυτού που ονομάζουμε ημιμάθεια.

Αφορμής δοθείσης λοιπόν είχα χθες μια συζήτηση με τον Μάριο Βερέττα περί… στάχτης. Συζητούσαμε για την περίπτωση ορισμένων γραφικών ημίτρελλων που κυκλοφορούν με ένα βαζάκι στάχτης, αποκαΐδια τάχα μου κάπoiου πτώματος το οποίο οι εν λόγω διεστραμμένοι (διότι περί διαστροφής πρόκειται) περιφέρουν ως τα «άγια των αγίων τους» προσκυνώντας το και τιμώντας το ως να επρόκειτο για κάτι το ουσιώδες αναγκαίο. Πάνω στην συζήτηση λοιπόν μου ζήτησε ο Μάριος μιας κι εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα όχι στην μεγαλούπολη αλλά σε φυσικό περιβάλλον, να του αναφέρω τις παραδοσιακές χρήσεις της στάχτης αφού ως γνωστόν σε μια φυσική διαβίωση τίποτα δεν πάει χαμένο και σκουπίδια δεν υπάρχουν. Είναι γεγονός πως παλιότερα όταν ακόμα οι άνθρωποι ζούσαν εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος είχαν (και σε πολλά μέρη έχουν ακόμα) μεγάλες ποσότητες στάχτης συνήθως από την καύση της εστίας. Μιλάμε για βουνά στάχτης που κάθε κοινότητα παρήγαγε.

Στην αρχή μου φάνηκε παράδοξο, μα για στάχτες θα μιλάμε τώρα; Κι όμως μου υπέδειξε πως αυτή η άγνοια είναι ίσως η αιτία της διαστροφής της πραγματικότητας και μ’ έβαλε να αραδιάζω τις χρήσεις της στάχτης γελώντας τρανταχτά σε κάθε μία από αυτές. Διότι πράγματι είναι πολλές και μόνο η… σταχτολατρεία δεν είναι ανάμεσα σε αυτές. Διότι τι ποιο διαστροφικό τι ποιο εμετικό, τι ποιο αφύσικο από τον να λατρεύει ένας άνθρωπος την στάχτη και μάλιστα από ένα λείψανο; Εντάξει λατρεύουν και οι χριστιανοί τα λείψανα και τα κόκκαλα αλλά αυτών η θρησκεία είναι έτσι και αλλιώς διεστραμμένη και κατοχυρωμένη ως τέτοια αλλά άνθρωποι που θέλουν να λέγονται ελεύθεροι και λογικοί δεν είναι δυνατόν να λατρεύουν στάχτες ακόμα και αν αυτές είναι αποτέλεσμα καύσης του γονιού τους του ίδιου. Μιαρά πράγματα που μόνο μιαρά μυαλά μπορούν να σκεφτούν και συνήθως τέτοια μυαλά είναι καταρχήν αποκομμένα από το φυσικό περιβάλλον με αποτέλεσμα όπως ανέφερα και παραπάνω να οδηγούνται λόγω ακριβώς αυτής της αποκοπής τους, στην διαστροφή.

“Βάλτα ρε κάτω και γράψτα να μάθει ο κόσμος σε τι χρησιμεύει στην πραγματικότητα η στάχτη μπας και ξεκολλήσουν οι ηλίθιοι” ήταν η προτροπή του Μάριου κι έτσι αποφάσισα να το κάνω.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητό μου ημερολόγιο, το σημερινό θέμα έχει τίτλο: «η στάχτη και η κατά φύση χρήσεις αυτής»

1. Αλισίβα. Μακράν το καλύτερο απορρυπαντικό που επινόησε ποτέ ο άνθρωπος. Καθαρίζει λευκαίνει και απολυμαίνει σε βάθος. Κάνει τα πιάτα σας να τρίζουν από καθαριότητα και όχι μόνο τα πιάτα. Καθαρίζει τα πάντα. Ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Βράστε την στάχτη με νερό και τρίψτε με αυτό οτιδήποτε θέλετε να καθαρίσετε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Καθαρίζει ακόμα και τις σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα. Απίστευτη καθαριότητα και υγιεινή.

2. την χρησιμοποιούμε στην παρασκευή μουσταλευριάς αλλά και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα. Η νοστιμότερη και υγιεινότερη μουσταλευριά εμπεριέχει στην συνταγή ικανή ποσότητα στάχτης. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που της δίνει καθαρίζει και το άντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στάχτη επίσης χρησιμοποιούμε στην παρασκευή ψωμιού. Κάνει την διαφορά.

3. Ρίξτε την στον κήπο σας. Αφρατεύει το χώμα ταΐζει τα φυτά και περιορίζει αισθητά την ύπαρξη και αναπαραγωγή όλων των βλαπτικών εντόμων και ζιζανίων. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη.

4. διώχνει τις ενοχλητικές μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της μυρμηγκοφωλιάς που εμφανίστηκε σε λάθος σημείο μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν ούτε να την περάσουν ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μεταφέρουν την είσοδο της φωλιάς τους αλλού. Εκεί που δεν θα σας ενοχλεί.

5. σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας ή του κελαριού σας. Τυχόν κατσαρίδες και παρόμοια απεχθή έντομα καθώς και ποντίκια και άλλα τρωκτικά θα μετοικήσουν όσο πιο μακριά γίνεται και δεν θα ξαναεμφανιστούν όσο υπάρχει στάχτη.

6 . Έπιασε το παιδί σας ψείρες στο σχολείο; Γέμισε ο σκύλος σας τσιμπούρια και ψύλλους; Πιάσατε μουνόψειρες; Στάχτη! Το καλύτερο αντιπαρασιτικό. Ίσως για μερικές ώρες το παιδί σας και ο σκύλος σας να φαντάζουν σαν γέροι αλλά τα παράσιτα απλώς θα εξαφανιστούν. Ανακατέψτε την στάχτη με ξύδι μέχρι που να γίνει πηχτή λάσπη και αλείψτε το τριχωτό.

7. σας βγήκε το κρασί θολό στο γιοματάρι; Έχει το νερό της πηγής κυπρίνους; Γέμισε άλατα το πηγαδίσιο; Περάστε τα μέσα από στάχτη να φιλτραριστούν. Θα εκπλαγείτε με την διάυγεια και την καθαρότητα που τους δίνει χωρίς να τα επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο.

8. Κιτρίνισαν τα δόντια σας και το ‘χετε μαράζι; Τρίψτε τα με στάχτη. Σαν του μωρού θα γίνουνε.

9. Μαζεύετε τα χειμωνιάτικα ρούχα γιατί ήρθε καλοκαίρι αλλά σας ανησυχεί ο σκόρος; Πασπαλίστε τα με στάχτη και ξεχάστε τον σκόρο. Μετά καθαρίζουν με ένα απλό τίναγμα και έχουν μια γυαλάδα άλλο πράγμα. Βάλτε και λίγο λεβάντα στην κασέλα και ησυχάστε για χρόνια και χρόνια ακόμα και αν την κασέλα την ανοίξει το εγγόνι σας μετά πενήντα χρόνια τα ρούχα θα είναι άθικτα.

10. Λεκιαστήκατε την ώρα που τρώγατε; Βάλτε πάνω λίγο στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίψτε τον λεκέ με ψίχα ψωμιού. Πάει ο λεκές ως δια μαγείας.

11. την φτιάχνουμε και σαπούνι αλλά η συνταγή περιττεύει αφού κανείς σας δεν θα κάτσει να φτιάξει σαπούνι

12. Χτυπήσατε; Ματώσατε; Διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένετε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνετε μετά. Είναι απίστευτη η ταχύτητα επούλωσης.

13. Κορίτσια! Αν θέλετε να μην… γεράσετε ποτέ (λέμε τώρα) να λούζεστε με ξυδόνερο και να μπανιαρίζεστε με αλισίβα. Σας υπόσχομαι πως δεν θα χρειαστείτε ποτέ λίφτινγκ.

14. είστε στην κατασκήνωση και δεν έχετε που να διατηρήσετε τα φρέσκα φρούτα; Σκάψτε έναν λάκκο γεμίστε τον με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο και αφήστε τα. Διατηρούνται έως δύο χρόνια εντελώς μα εντελώς ανέπαφα όπως την στιγμή που τα βάλατε.

15. θέλετε να διατηρήσετε την πυτιά που πήζετε τυρί; Βάλτε την μέσα σε ένα κέρατο απογεμίστε το με στάχτη σφραγίστε με λάσπη και κρεμάστε το σε ένα δέντρο. Η πυτιά δεν θα χαλάσει ποτέ!

16. Παλιά οι σιδηρουργοί για να σκληραίνει το σίδερο το έσβηναν μέσα σε ένα μίγμα από αίμα και στάχτη. Ήταν το πρώτο είδος ατσαλιού.

17. Στο μουνούχισμα (ευνουχισμός) των γουρουνιών και των τράγων μετά την αφαίρεση των όρχεων καλύπτουμε την πληγή με στάχτη για να μην μολυνθεί αλλά και να επουλωθεί γρηγορότερα.

Αυτά τα λίγα γνωρίζω για τις χρήσεις της στάχτης. Είμαι βέβαιος πως θα υπάρχουν και άλλες που εγώ δεν γνωρίζω οπότε με ευχαρίστηση περιμένω να μου τις πείτε. Το γεγονός είναι ένα. Μην αφήνετε να σας ρίχνουν την στάχτη στα μάτια. Είναι το μοναδικό επώδυνο που προκαλεί και το χρησιμοποιούν οι αγύρτες για να τυφλώνουν τον κόσμο. Όποιος πραγματικά θέλει να λατρέψει την στάχτη δεν έχει παρά να εφαρμόσει τις προαναφερθείσες χρήσεις. Θεωρείστε το ως ιεροπραξία και αφήστε την διαστροφή για όσους δεν έχουν ιδέα τι εστί μάνα φύση.

ΥΣ τα πολύ παλιά τα χρόνια όσοι είχαν βαρύ πένθος ή πήγαιναν ικέτες στον βωμό αλείφονταν με στάχτη ως ένδειξη πένθους και καθαρμού. Το γιατί μάλλον το έχετε ήδη καταλάβει από τις συνταγές που σας έδωσα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα