Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μακριά ακόμη από την πλήρη ίαση της στεφανιαίας νόσου


Μόνο όταν βρεθούν τα ακριβή αίτια της στεφανιαίας νόσου θα μπορέσουν οι επιστήμονες να την θεραπεύσουν πλήρως, εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης.
Ωστόσο, σήμερα οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μόνο το 50% των παραγόντων που προκαλούν αθηροσκλήρωση, η οποία είναι κύριος παράγοντας στεφανιαίας νόσου, γι' αυτό και τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα έχουν γίνει πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030. Το κυριότερο από αυτά τα νοσήματα είναι η στεφανιαία νόσος η οποία προκαλείται από την αθηροσκλήρωση. Γνωρίζουμε μόνο το 50% των παραγόντων που προκαλούν την αθηροσκλήρωση και ένας από αυτούς είναι η υψηλή χοληστερόλη.
Όταν πριν από 15 χρόνια είχαν βρεθεί οι στατίνες, που είναι φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, επιστήμονες στη Βρετανία είχαν πει ότι ήρθε το τέλος της στεφανιαίας νόσου.
Δυστυχώς όμως η στεφανιαία νόσος ζει και βασιλεύει. Η στεφανιαία νόσος θα θεραπευτεί μόνο όταν βρεθούν όλοι οι παράγοντες που την προκαλούν» τονίζει ο κ.Παρχαρίδης με αφορμή ημερίδα με θέμα «Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων - Πραγματικότητα και προοπτικές», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.
Η αντιμετώπιση ακόμη και όσων παραγόντων είναι γνωστοί ελαχιστοποιεί από τρεις έως πέντε φορές την αναμενόμενη θνητότητα, κατά τον κ.Παραχαρίδη που επισημαίνει ότι η πρόληψη μπορεί να γίνει με την άμεση διακοπή καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού), με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης, με την κατάλληλη διατροφή και με φάρμακα, την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, την απώλεια βάρους, τη διατροφή και την καθημερινή άσκηση.
«Έχει παρατηρηθεί ότι τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου σε νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες καπνίζουν και είναι παχύσαρκες. Με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς όμως οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν και ο νόμος κατά του καπνίσματος δεν αποδίδει. Επίσης η κοιλιακή παχυσαρκία και γενικότερα η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Όσο πιο λεπτή μέση έχει κανείς τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 94 εκατοστά στους άντρες και τα 80 εκατοστά στις γυναίκες» καταλήγει ο κ.Παρχαρίδης.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα