Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι κίνδυνοι από το εναλλασσόμενο ωράριο

http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_87761.jpg
  Εχουν λεχθεί και έχουν γραφεί πάρα πολλά για το στρες της εργασίας και την επίδρασή του πάνω στην καρδιά. Ομως τίποτα δεν έχει ειπωθεί για το ωράριο εργασίας.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας, το «British Medical Journal», μια μελέτη που αναφερόταν στη σχέση των καρδιοαγγειακών συμβάντων και του ωραρίου εργασίας. Εκείνο που προέκυψε από αυτή τη μελέτη ήταν ότι όσοι εργάζονταν σε εργασία βάρδιας με εναλλασσόμενο ωράριο είχαν αυξημένη πιθανότητα να υποστούν καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με τους εργαζομένους σε κανονικά ωράρια.


 Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι με εναλλασσόμενο ωράριο παρουσίασαν αυξημένα κατά 23% τα καρδιακά επεισόδια πλην εμφραγμάτων, κατά 24% τα εμφράγματα και κατά 5% τα εγκεφαλικά επεισόδια συγκριτικά με τους εργαζομένους σε κανονικό ωράριο. Οι ερευνητές αποδίδουν τα ευρήματα της μελέτης στο γεγονός ότι μεταβάλλεται το βιολογικό ρολόι των εργαζομένων στο εναλλασσόμενο ωράριο.

Ομως τι εστί βιολογικό ρολόι; Το νευρικό σύστημα του ανθρώπου αναπαύεται ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου και ξυπνά λίγο πριν και αμέσως μετά την αφύπνισή του. Οι νευροορμόνες που παράγονται από το νευρικό σύστημα, όπως είναι π.χ. οι κατεχολαμίνες και η σεροτονίνη, παρουσιάζουν και αυτές διακυμάνσεις που παρακολουθούν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτόν λειτουργεί όλος ο ανθρώπινος οργανισμός, γιατί οι νευροορμόνες, που κατεξοχήν επηρεάζουν την καρδιά και τις αρτηρίες, έμμεσα επηρεάζουν και τη λειτουργία όλων των άλλων οργάνων. 


Οι νευροορμόνες καθορίζουν τη συχνότητα (τους παλμούς) που λειτουργεί η καρδιά και τον τόνο (συσπαστικότητα) όλων των αρτηριών του οργανισμού, ενώ παράλληλα αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος και ευνοούν την παραγωγή θρόμβων μέσα στις αρτηρίες.

Ετσι έχει αποδειχθεί ύστερα από πολλές μελέτες ότι τις πρωινές ώρες, πριν από την αφύπνιση αλλά και αμέσως μετά την αφύπνιση, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, η συχνότητα της καρδιάς αυξάνεται, ενώ καταγράφεται και αύξηση κατά το ίδιο χρονικό διάστημα των εμφραγμάτων και των αιφνίδιων θανάτων. Κατά συνέπεια, εκτός από το στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κατάθλιψη, που ως ψυχιατρικές παθήσεις συνδέονται άμεσα με τις αυξημένες καρδιακές προσβολές, υπάρχει και το βιολογικό ρολόι που κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει αποφασιστικά την καρδιακή λειτουργία.


Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η απογευματινή σιέστα (ανάπαυση) για μισή έως μία ώρα θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη για την αποφόρτιση του νευρικού συστήματος και βιολογικά παίζει τον ρόλο του νυχτερινού ύπνου. Ετσι, για όλους αυτούς τους λόγους το εναλλασσόμενο ωράριο (ωράριο βάρδιας) θεωρείται πολύ χειρότερο από το κανονικό ωράριο, αφού εκτός του φυσιολογικού στρες της δουλειάς προστίθεται επιπλέον και η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού στον ανθρώπινο οργανισμό.


ΠΗΓΗ
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα