Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

«Πάτησε γκάζι» το λιώσιμο των πάγων


Συρρικνώνονται τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι 20 χρόνια πριν
«Πάτησε γκάζι» το λιώσιμο των πάγων
Οι πάγοι λιώνουν με πρωτοφανή ταχύτητα αυξάνοντας τα επίπεδα της θάλασσας (Credit:Ιan Joughin)
Σοκ προκαλούν οι νέες μετρήσεις για το λιώσιμο των πάγων στις πολικές περιοχές της Γης. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πάγοι λιώνουν στις περιοχές αυτές με ρυθμό τρεις φορές ταχύτερο σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν. Αυτό έχει ως επίπτωση την αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων της θάλασσας, γεγονός που αποτελεί - μεταξύ άλλων - απειλή για πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη.

Οι μετρήσεις
Τη νέα μελέτη διεξήγαγαν 47 επιστήμονες που εργάζονται σε 26 ερευνητικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο και την προσπάθεια στήριξαν υλικοτεχνικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δέκα δορυφόρους για να κάνουν μετρήσεις που αφορούσαν το σχήμα των πάγων στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία, το μέγεθός τους αλλά και την ταχύτητα με την οποία κινούνται. Παράλληλα έκαναν και μετρήσεις με επίγεια όργανα παρατήρησης.
Από το 1998 έχουν διεξαχθεί περίπου 30 μελέτες που αφορούν μέτρηση της μάζας των παγετώνων αλλά αυτή θεωρείται η πιο λεπτομερής και η ακριβέστερη από όλες τις προηγούμενες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, από το 1992 μέχρι σήμερα τα επίπεδα της θάλασσας έχουν αυξηθεί κατά 11,2 χιλιοστά.
Η κατανομή των απωλειών
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στη Γροιλανδία αφού τα 2/3 των απωλειών πάγων εντοπίζονται εκεί και το υπόλοιπο 1/3 στην Ανταρκτική. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Γροιλανδία χάνει πέντε φορές μεγαλύτερη ποσότητα πάγου από ό,τι τη δεκαετία του 1990. Το λιώσιμο των πάγων σε Ανταρκτική και Γροιλανδία αυξάνει τα επίπεδα της θάλασσας κατά 0,95 χιλιοστά ετησίως όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας ήταν 0,27 χιλιοστά ετησίως.
«Μέχρι σήμερα νομίζαμε ότι το λιώσιμο των πάγων έπαιζε μικρό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων της θάλασσας. Τώρα φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες. Εντοπίσαμε τα σημεία του πλανήτη που προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες. Υπάρχουν περιοχές στην Ανταρκτική όπου ο πάγος δεν συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Στη Γροιλανδία οι πάγοι είναι ασταθείς και συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στην αύξηση των επιπέδων της θάλασσας. Τα νέα στοιχεία μάς επιτρέπουν να δείξουμε στους ειδικούς που ασχολούνται με τη δημιουργία κλιματικών μοντέλων ποιές περιοχές πρέπει να προσέξουν περισσότερο»αναφέρει ο Αντριου Σέπαρντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία πάντως δεν προχώρησε σε προβλέψεις ή εκτιμήσεις για το πόσο θα αυξηθούν τα επίπεδα της θάλασσας τον 21ο αιώνα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα