Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η γενναιότητα διδάσκεται,η αφοβία κατακτιέται


γράφει η Έλενα Έρα


Έγραψες το συμβόλαιο… ε και;
Έγραψες ένα συμβόλαιο που θες να ζήσεις. Τόλμησες εν τέλει να αφήσεις τα προδιαγεγραμμένα και να οραματιστείς μια νέα ζωή. Φαντάστηκες ήδη τον εαυτό σου να δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες εργασίας, να καλύπτονται μαγικά όλες οι χρηματικές ανάγκες σου και ήδη ονειρεύεσαι να αγκαλιάζεις το κορίτσι των ονείρων σου. Και αφού τα σκέφτηκες όλα αυτά και έκανες το τόλμημα να τα ονειρευτείς, τώρα περιμένεις, νιώθοντας υπερηφάνεια για τον εαυτό σου που κατάφερε να βγει από τον ασφαλή του κύκλο.

Για κοίταξε γύρω σου. Πλανάσαι ξέρεις. Εξακολουθείς να βρίσκεσαι μέσα στον ασφαλή σου κύκλο. Το να γράψεις ένα συμβόλαιο δεν αρκεί – το να οραματιστείς αλλαγές στην ζωή σου, είναι μόνο η αρχή. Όταν γράφεις ένα νέο συμβόλαιο, μοιάζει σα να προγραμματίζεις τη διαδρομή που θες να ακολουθήσεις, σχεδιάζοντας έναν χάρτη. Μπορεί ο χάρτης να σε ταξιδέψει; Όχι, δεν είναι μαγικό χαλί, είναι απλά ένα βέλος που σου δείχνει τη διαδρομή καθώς ταξιδεύεις. Το συμβόλαιο που σχεδίασες τόσο προσεκτικά, νομίζοντας πως είναι μια μεγάλη υπέρβαση για σένα, είναι απλά η κουκίδα στον χάρτη που λέει: «βρίσκεστε εδώ».
Και απλά περιμένεις να συμβούν μαγικά όλα όσα ζήτησες, νομίζοντας πως έκανες το χρέος σου και χαρτογράφησες το Σύμπαν. Σε γελάσανε όμως. Κατάλαβε πως το επόμενο βήμα είναι να γίνεις  γενναίος και να προκαλέσεις απρόβλεπτες εξελίξεις στην ύλη. Το να ονειρεύεσαι και να σχεδιάζεις το συμβόλαιό σου, δε σε βγάζει από τον ασφαλή σου κύκλο. Όλοι μπορούν να το κάνουν, παραμένοντας σε μια ζωή συμβιβαστική ή μένοντας κρυμμένοι πίσω από μια ανωνυμία παίζοντας άλλα παιχνίδια, ξεγελώντας τον εαυτό τους. Αυτές είναι οι συνθήκες ζωής ενός κοιμισμένου ανθρώπου και τα αδρανή όνειρα ή συμβόλαια, μοιάζουν με τηλεοράσεις που παίζουν απλά ένα υποτιθέμενο σίριαλ με σένα πρωταγωνιστή.
Το να γράψεις το συμβόλαιό σου, είναι απλά η δική σου φωνή που λέει: «Προσέξτε με! Ξεκινάω!» Και τα παιδιά εκεί πάνω παίρνουνε ποπ κορν με διάθεση να παρακολουθήσουν μια καταιγιστική εξέλιξη πραγμάτων, περιμένοντας να κάνεις το πρώτο βήμα. Και σκάνε στα γέλια βλέποντας εσένα να στέκεσαι ακίνητος και να περιμένεις τα πράγματα να περάσουν μαγικά από μπροστά σου, νομίζοντας πως το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να πηδήξεις μέσα. Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα. Δεν είναι ο τρόπος που υλοποιεί ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ξυπνήσει. Ξέρεις τι σημαίνει δημιουργός; Να κοιτάξεις κατάματα αυτό που ζεις και να έχεις το θάρρος να το αλλάξεις… και όχι μονάχα με συμβόλαια αλλά και πράξεις.
Γενναιότητα επί του πρακτέου
Ονειρεύεσαι πως είσαι μεγάλος ζωγράφος αλλά δεν μπορείς να τραβήξεις ούτε μια ίσια γραμμή. Γενναιότητα θα πει να βρίσκεσαι ήδη στο μαγαζί και να ψωνίζεις χρώματα και καβαλέτο, ενάντια σε κάθε λογική και συνθήκη. Και μπορεί να μη γίνεις μεγάλος ζωγράφος στα μάτια άλλων αλλά να έχεις ευχαριστηθεί τόσο πολύ τη διαδικασία, πού ούτε δέκα Μικελάντζελοι δεν γείωσαν το πάθος που γείωσες εσύ.
Ονειρεύεσαι την σχέση που συνηχεί την καρδιά σου και ήδη την έχεις ζητήσει με κάποιες προδιαγραφές. Γενναιότητα θα πει να κάνεις το πρώτο βήμα όταν η σχέση αυτή εμφανιστεί, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις – μπορεί να παίξετε καλά δύο μήνες ή και όλη σας τη ζωή, ποιος ξέρει; Και χάρις σε αυτή τη σχέση, γειώνεις τέτοια ενέργεια, που όλα τα υπόλοιπα που ζήτησες έρχονται και σε βρίσκουν από μόνα τους.
Θες να αλλάξεις εργασία αλλά δεν υπάρχουν πρακτικές δυνατότητες να πιαστείς. Η δουλειά σου είναι να στέλνεις φαξ ενώ εσύ ονειρεύεσαι  να ανοίξεις το δικό σου κατάστημα. Γενναιότητα θα πει να βάλεις τέτοια αγάπη στην υπάρχουσα δουλειά σου, σαν από αυτή να εξαρτιέται ο κόσμος όλος, ενώ δίπλα σου έχεις ένα χαρτί όπου σημειώνεις τις προδιαγραφές της νέας σου δουλειάς. Και γειώνεις τέτοιο πάθος ενάντια σε όλες τις συνθήκες, με αποτέλεσμα να πέσεις πάνω σε μια αγγελία ενός ανθρώπου που πουλάει τη δική του επιχείρηση σε καταπληκτική τιμή… και είναι αυτή που θες.
Βρίσκεσαι μέσα σε μία σχέση ή σε μια οικογενειακή κατάσταση που νιώθεις καταπίεση αλλά εξαρτάσαι οικονομικά από τον άνδρα σου ή τους γονείς σου. Γενναιότητα θα πει να μιλήσεις για την δυσαρέσκειά σου απέναντι στην όλη κατάσταση και παράλληλα να ψάξεις τρόπους να φύγεις, ξεκινώντας μια δική σου ζωή. Και εκεί που είσαι άνεργος, ξαφνικά βρίσκεις δουλειά και μια εκπληκτική ευκαιρία να συγκατοικήσεις με κάποιον άλλον, μοιράζοντας τα έξοδα του σπιτιού. Μέσα από αυτή την υπέρβαση, γειώνεις τέτοιο πάθος, που εμπνέεις κι άλλους να το κάνουν.
Θες να δημιουργήσεις μια σχέση; Γενναιότητα θα πει να φροντίζεις τον εαυτό σου σα να βρίσκεσαι ήδη μέσα σε μια σχέση.
Δεν είσαι ευχαριστημένος με τη δουλειά σου; Γενναιότητα θα πει να την αφήσεις πριν βρεις κάτι άλλο.
Δεν είσαι ευχαριστημένος από τη σχέση σου; Γενναιότητα θα πει να την αφήσει πριν βρεις κάτι άλλο.
Ζήσε με περισσότερο πάθος και δίχως να περιμένεις σημάδια, ξεκίνα να αλλάζεις τα πάντα. Πράξε με τιμιότητα και αυτό θα κάνει τον ουρανό πάνω από το κεφάλι σου να είναι μόνιμα γαλάζιος. Να έχεις εμπιστοσύνη πως μπορείς να υλοποιήσεις τα πάντα, να έχεις εμπιστοσύνη στο θεό που βρίσκεται μέσα σου. Υπάρχει κάτι που ο θεός δεν μπορεί να κάνει; Και μη ξεχνάς να γελάς, ακόμη κι αν πέφτεις. Γιατί όλα όσα ζεις είναι ένα μεγάλο και πλασματικό παιχνίδι.
Η γενναιότητα διδάσκεται
Το να ξεκινάς να υλοποιείς, χρειάζεται γενναιότητα. Εμπνεύσου από ιστορίες άλλων, από βιογραφίες ένδοξες, από μια ιστορία μιας γυναίκας που στάθηκε στα πόδια της ενάντια σε όλες τις συνθήκες, εμπνεύσου από την ιστορία της Ελλάδας που είναι γεμάτη στιγμές γενναιότητας. Έλληνας είσαι και η γενναιότητα είναι στο πετσί σου, τι φοβάσαι; Αν περιμένεις να σου δείξουν τα παιδιά εκεί πάνω σημάδια προκειμένου να προχωρήσεις, το έχασες το τρένο. Σου εγγυώμαι πως θα παραμένεις στην αποβάθρα για πολύ καιρό, μη σου πω και μέχρι το τέλος της ζωής σου, καίγοντας στιγμές, ευχόμενος να είχες πάρει τουλάχιστον δέκα διαφορετικά τρένα.
Κι εσύ απλά βλέπεις τα τρένα που οραματίστηκες να ζήσεις, να τα χαίρονται κάποιοι άλλοι. Αυτό δεν κάνουν κι άλλωστε όλοι όσοι είναι οι φανατικοί των σίριαλ; Ζουν μέσα από τους ηθοποιούς, μια ζωή που δεν τολμούν να διεκδικήσουν. Η ζωή είναι εκεί έξω, βγες να τη διεκδικήσεις κι ας τα κάνεις θάλασσα την πρώτη φορά.
Να ζεις σα να μην έχεις τίποτα να χάσεις. Αυτό είναι γενναιότητα και αυτό είναι κάτι που διδάσκεται. Βρες άτομα στη ζωή σου που μπορούν να σε εμψυχώσουν κι εσύ με τη σειρά σου θα εμψυχώσεις άλλους. Διάβασε, εμπνεύσου από ιστορίες, ζήτα βοήθεια προκειμένου να φανείς γενναίος και άσε μιαν άλλη ψυχή να σου δείξει πέντε πράγματα, έχοντας η ίδια καταφέρει να σταθεί απέναντι από τους φόβους της. Η γενναιότητα δεν σημαίνει αφοβία. Τα πόδια σου θα τρέμουν κάθε φορά που θα αντιμετωπίζεις τον εαυτό που θες να αφήσεις πίσω σου αλλά θα αρχίζεις να το απολαμβάνεις, καθώς θα νιώθεις ξάναμμα από την αδρεναλίνη. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα, απεναντίας, μπορείς να κερδίσεις τα πάντα. Και όταν είσαι γενναίος, είσαι πάντοτε νικητής γιατί πας για την μάχη και όχι για το αποτέλεσμα της μάχης.
Το άφοβο αναδύεται και φέρνει την αγάπη
Και η αφοβία; Αυτή αναδύεται από μόνη της. Από τις πολλές φορές που έχεις σταθεί απέναντι, το συνήθισες. Ο βρεγμένος τη βροχή δε τη φοβάται. Και φτάνεις μια μέρα που αντιμετωπίζεις τα χειρότερα που μπορεί να σου προσφέρει η αρένα και λες: «Θεέ μου, μη σταματάς τη διαδικασία, θέλω να περάσω μέσα από αυτό, θέλω να δω τα πάντα στην πραγματική τους διάσταση, βαρέθηκα να ξεφεύγω και να κουκουλώνω. Αναλαμβάνω τις ευθύνες και βουτάω μέσα». Και όταν οι μέρες περάσουν, αφουγκράζεσαι έναν άλλον εαυτό. Έναν εαυτό απόλυτα διάφανο με όλους και άφοβο. Με ξάστερο βλέμμα, έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πάντα.
Θες δε θες, ενσαρκώνεσαι στη Γη για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: να γίνεις άφοβος. Αυτό είναι που σηκώνει το πέπλο, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Όσο υπάρχει φόβος, δεν αφήνει χώρο για την αγάπη. Γιατί σε διαβεβαιώνω πως κάθε φορά που αντιμετωπίζεις χαμογελώντας πλατιά μια πρόκληση της ζωής σου, αφήνεις χώρο για μια σπιθαμή αγάπης. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί ξανά να πάρεις γενναίες αποφάσεις, η μία σπιθαμή αγάπης θα γίνουν δύο. Και φτάνεις σε ένα σημείο που οι σπιθαμές αγάπης είναι τόσες πολλές μέσα σου, που μετράνε χιλιόμετρα κι εκεί που ετοιμάζεσαι να δώσεις άλλη μια μάχη, διαπιστώνεις πως φόβος δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει φόβος όταν η αγάπη καταλαμβάνει κάθε εκατοστό του μέσα σου.
Ο Νίκος Καζαντζάκης έχει πει μια πολύ όμορφη φράση: «Τι θα πει φως; Να κοιτάς με αθόλωτο μάτι όλα τα σκοτάδια». Φως είναι η αγάπη που με τη σειρά της είναι το γέμισμα του άφοβου ανθρώπου. Κοιτάς το σκοτάδι και το μάτι παραμένει λαμπερό, χαμογελαστό και υπερήφανο. Το παιχνίδι που ήρθες να παίξεις εδώ στη Γη φορώντας ένα ανθρώπινο σώμα, δε μπορεί να σε τρομάξει. Όταν η αφοβία αναδύεται, η επίγνωση πως όλα είναι ένα παιχνίδι, μπαίνει στο πετσί σου για τα καλά. Και πράττεις μέσα από αυτό.
Γράψε τι θες να ζήσεις και κάνε πράξη αυτά που ζητάς. Αυτό θα σε βγάλει από τον ασφαλή σου κύκλο. Μην περιμένεις να δημιουργηθούν οι στιγμές απλά επειδή έγραψες ένα συμβόλαιο. Αν δεν αρχίζεις να πράττεις σύμφωνα με το σενάριο που έχεις γράψει, δε θα συμβεί τίποτα. Μην περιμένεις τα τρένα να σταματήσουν να ανέβεις αν εσύ δεν πάρεις την απόφαση να τα σταματήσεις πρώτα. Να τολμάς στη ζωή, δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Μην περιμένεις σημάδια προκειμένου να ανέβεις στο τρένο γιατί δεν υπάρχουν – αυτή άλλωστε είναι και η έννοια του να αφήνεις τον ασφαλή σου κύκλο.
Και να θυμάσαι: ο Θεός βοηθάει εκείνους που βοηθάνε τον εαυτό τους.
Και όλα θα είναι μια χαρά στον κόσμο σου…


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα