Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μυστικά για βιταμίνες στο φουλ



Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από βιταμίνες, όμως συχνά δεν παίρνουμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα από το φαγητό μας καθώς μεγάλο μέρος των βιταμινών χάνεται, είτε στο μαγείρεμα, είτε καταστρέφεται εξαιτίας κάποιων συνηθειών μας, όπως το κάπνισμα. Μάθετε απλούς τρόπους για να παίρνετε όλες τις βιταμίνες από το φαγητό σας, αλλά και ποιες συνήθειες μπορούν να τις καταστρέψουν.


Πως να παίρνετε όλες τις βιταμίνες από το φαγητό σας

  • Συνδυάζετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες ώστε να πετύχετε την μέγιστη δυνατή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών. Το πιάτο σας πρέπει να έχει πάντα κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (π.χ. τυρί), λαχανικά, κάποιο αμυλούχο τρόφιμο (μακαρόνια ή ρύζι), πρωτεΐνες (π.χ. όσπρια ή κοτόπουλο κτλ.) και κάποιο φρούτο μετά το κυρίως γεύμα.
  • Να προμηθεύεστε πάντα μικρές ποσότητες τροφίμων που αλλοιώνονται σύντομα, όπως φρούτα και λαχανικά.
  • Προσθέτετε το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος του φαγητού
  • Αποφεύγετε να ζεσταίνετε πολλές φορές το φαγητό σας. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται ένα μεγάλο ποσοστό των βιταμινών που περιέχει.
  • Αποφύγετε να καταψύχετε ξανά κάποιο τρόφιμο που είχατε στην κατάψυξη και έχει αποψυχθεί.
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα. Με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσετε μεγαλύτερα οφέλη σε βιταμίνες.

Προστατεύστε τη βιταμίνη του Χειμώνα

Η βιταμίνη C σχετίζεται άμεσα με την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν απουσιάζει η συγκεκριμένη βιταμίνη, είμαστε πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις και το κρυολόγημα. Η βιταμίνη αυτή, που περιέχεται στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, είναι πιο ευαίσθητη σε σχέση με τις υπόλοιπες στις υψηλές θερμοκρασίες. Αποφεύγετε λοιπόν να βράζετε ή να μαγειρεύετε τα λαχανικά σε υψηλές θερμοκρασίες για πολύ ώρα για να μην καταστρέψετε τη βιταμίνη C που περιέχουν.

Συνήθειες που καταστρέφουν τις βιταμίνες

1 Το κάπνισμα: Ο καπνός μειώνει την απορρόφησή τους και αυξάνει το ρυθμό αποβολής τους. Οι καπνιστές ως ομάδα παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών Α, Ε και C στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες απ' αυτές, ώστε να προστατευθούν οι πνεύμονές τους από τις επιθέσεις οξειδωτικών ουσιών.
2 Η κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να στερήσει βιταμίνες απ' τον οργανισμό μας, καθώς επηρεάζει το μεταβολισμό τους στο συκώτι. Το αλκοόλ καταστρέφει μέρος των βιταμινών Β1, Β6 καθώς και το φυλλικό οξύ.
3 Η ρύπανση του περιβάλλοντος: Ο οργανισμός ενός ανθρώπου που ζει σε ένα βεβαρημένο από καυσαέρια περιβάλλον "σπαταλά" μεγαλύτερες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οι ρύποι. Γι' αυτό το λόγο, οι ανάγκες σε βιταμίνες όσων μένουν σε πόλεις με υψηλή ρύπανση αυξάνονται. Επιπλέον η ρύπανση μειώνει και την απορρόφηση από τον οργανισμό αρκετών βιταμινών.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα