Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι της ακτινοβολίας και των υλικών των πηγών φωτός στο σπίτι μας


The Right Light: Matching Technologies to Needs and Applications
Ας απαριθμήσουμε συνοπτικά τους σημαντικότερους κινδύνους που κρύβονται πίσω από την κακή χρήση ή λάθος επιλογή πηγών φωτός / λαμπτήρων στο σπίτι μας αλλά και στον δρόμο. Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στην βιβλιογραφική πηγή.                                                       
  • Το μπλε φως (460 - 480 nm) έχει τη δυνατότητα σε κάποια επίπεδα φωτεινότητας να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης προκαλώντας διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό και τον ύπνο μας με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας (ακόμα και αυξημένα ποσοστά καρκίνων).
  • Οι λαμπτήρες φθορισμού και πολλοί λαμπτήρες υψηλής πίεσης (μεταλλικών αλογονιδίων και νατρίου) περιέχουν υδράργυρο (έχει απαγορευτεί η χρήση του σε πολλά ηλεκτρονικά προϊόντα με την οδηγία RoHS), ο οποίος σε οργανική μορφή μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές διαταραχές και θάνατο (Καταστροφή της Μιναμάτα).
  • Διάφοροι λαμπτήρες (αλογόνου και μεταλλικών αλογονιδίων) εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία, η όποια πρέπει να φιλτράρεται με χρήση εξωτερικών γλόμπων, εδικού χαλαζία και προστατευτικών καλυμμάτων. Οι λαμπτήρες αυτοί πρέπει να ελέγχονται για φθορές και να αντικαθιστούνται τακτικά.
  • Ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες μειώνεται η διαπεραστικότητα του φακού από το φως και μεγαλώνει η σκέδαση των μικρών μηκών κύματος (μπλε) με αποτέλεσμα την θάμβωση, την ενόχληση αλλά και τη φθορά διάφορων τμημάτων του ματιού (blue light hazard).Το μπλε φως μπορεί να κρύβει κινδύνους για τον ύπνο μας.
  • Το τρεμόπαιγμα (flicker) σχεδόν όλων των λαμπτήρων (που δεν έχουν ηλεκτρονικά όργανα λειτουργίας ή κύκλωμα διόρθωσης έντασης) στα 100 Hz (το διπλάσιο της συχνότητας του εναλλασσόμενου ρεύματος στο σπίτι μας) δεν γίνεται αντιληπτό από το μάτι αλλά μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και να επιβαρύνει άτομα που πάσχουν από φωτοεπιλιψηψια ή ημικρανίες.
  • Η περιφερειακή όραση είναι πολύ σημαντική σε θέματα ασφάλειας (οι εγκληματίες ή τα εμπόδια και οι πεζοί στην οδήγηση έρχονται από τα πλάγια) οπότε οι πηγές φωτός που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να διεγείρουν τα ραβδία. Λαμπτήρες με μπλε ακτινοβολίες πρέπει να προτιμώνται σε σχέση με τους λαμπτήρες νατρίου (κίτρινο-πορτοκαλί) που είναι διαδεδομένοι (με κάποιες εξαιρέσεις).
  • Τα λέιζερ που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν θεωρούνται ασφαλή εάν έχουν ισχύ μεγαλύτερη των 5 mW (ανήκουν τότε στις κατηγορίες IIIb και IV). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας οπτική επαφή με την πηγή.
  • ΠΗΓΗ
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨ3Η ΤΟ €ΝΑΤΟ ΚΥΜ7Α

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα