Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΠΟΛΗ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ



Απο την αρχαιοτητα παρατηρηθηκε οτι οι μελισσες θανατωνουν ζωα (ποντικια , βατραχια) που ειχαν εισχωρησει μεσα στην κυψελη και στη συνεχεια τα σκεπαζουν με ενα ειδικο ρητινοειδες υλικο ,με αποτελεσμα το πτωμα του θανατωμενου ζωου να μενει αφθαρτο στο περασμα του χρονου , σα μουμια. με τον τροπο αυτο το μελισσι αποτρεπει τη δυσαρεστη μυρωδια και την αναπτυξη βακτηριδιακης χλωριδας που συνοδευουν τη σηψη του πτωματοςτου εισβολεα.για πολλα χρονια ξεχαστηκε οτι οι αρχαοι αιγυπτιοι γνωριζαν τις θεραπευτικες ιδιοτητες της προπολης και την χρησιμοποιουσαν σαν φαρμακο , οι αρχαιοι ελληνες και ρωμαιοι την χρησιμοποιουσαν για τη θεραπεια των πληγων .ακομη την χρησιμοποιουσαν για την θεραπεια της γαγγραινας.

Oι μελισσες με την προπολη επιχριουν τα εσωτερικα τοιχωματα της κυψελης και κλεινουν σχισμες και χαραμαδες για καλυτερη θερμομονωση και αμυνα.η προπολη με τις αντιμικροβιακες της ιδιοτητες αποτελει το απολυμαντικο της κυψελης.
μετα την συλλογη της προπολης το ποιο σημαντικο σταδιο ειναι ο καθαρισμος απο ξενες υλες.για να αποχωριστει η προπολη απο το κερι κανουμε το εξης:
η καθαρη προπολη τοποθετειται σε μπεν μαρι και θερμαινεται στους 70 βαθμους ενω συγχρονως ανακατευουμε. μετα απο 2-3 λεπτα αφαιρειται το σκευος και αφηνεται να κρυωσει.το κερι που ελιωσε σχηματιζει κρουστα στην επιφανεια και αφαιρειται.αυτη τη διαδικασια την επαναλαμβανουμε μεχρι να αφαιρεθει ολο το κερι .
η προπολη μετα την απομακρυνση του κεριου υποβαλλεται σε ελεγχο για υπολειμματα ξενων υλων.
την φυλαμαι στο ψυγειο ωστε να σκληρηνουν και να μπορουμε να τα σπασουμε σε μικρα κομματια. επισης μπορουμε να την κονιορτοποιησουμε σε σκονη και να την φυλαξουμε στο ψυγειο.
Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕ ΤΡΩΚΤΙΚΑ Η ΑΛΛΑ ΖΩΑ .
ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΚΤΗΚΕ ΑΠΟ ΚΥΨΕΛΗ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ.
ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΕΤΩΝ.
ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ.
το χρωμα της προποληε ποικιλη σε χρωμα αναλογα απο την φυτικη προελευση των ρυτινων.
Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
η προπολη περιεχει αντιβακτηριακες και αντιμυκητιακες ουσιες οι οποιες δρουν επιλεκτικα.επιτιθενται στα παθογονα βακτηρια και τους τοξικους μυκητες χωρις να ειναι επιβλαβεις για τον ανθρωπινο οργανισμο.δεν επηρεαζει τη φυσικη μικροχλωριδα του πεπτικου συστηματος του ανθρωπου.επισης δεν παρουσιαζει παρενεργειες (εκτος απο σπανιες περιπτωσεις αλλεργιας) και η χρηση της ενισχυει την επιδραση των συνηθισμενων φαρμακων.
η προπολη δρα κατα των ιων και ειναι ισχυρο αντιβιοτικο και αντιπαρασιτικο.προσφερει προστασια απο την ραδιενεργεια.ειναι αποτελεσματικη για παθησεις του ουροποιητικου συστηματος , για τον προστατη,για ανωμαλιες του ενδοκρινικου συστηματος και για τοπικους πονους οπως ο πονοδοντος.
σε πειραματα που εγιναν σε ζωα η προπολη δεν προκαλεσε καρκινογενεση , αντιθετα μαλιστα σε ορισμενες περιπτωσεις προκαλεσε συρικνωση του ογκου.
οι μεχρι σημερα θεραπευτικες ιδιοτητες της προπολη οπως αναφερονται απο την διεθνη βιβλιογραφια εινα :
1. η ικανοτητα να καταστρεφει ή να σταματα τον πολλαπλασιασμο ενος μεγαλου αριθμου βακτηριων οπως σταφυλοκοκων , στρεπτοκοκων και σαλμονελας.
2/οι αντιμυκητιακες ιδιοτητες της προπολης ειναι επισης γνωστες.
3. εχει ισχυρες αναισθητικες ιδιοτητες π.χ πονοδοντο.
4.ειναι αποτελεσματικη κατα των μολυνσεων απο ιους οπως της γριπης και του ερπη.
5. ειναι επισης πολυ αποτελεσματικη για την αντιμετωπιση και τη θεραπεια φλεγμονων .η αντιφλεγμονωδης δραση της καλυπτει την ρευματοειδη αρθριτιδα, τις φλεγμονες της τραχειας και του λαρυγγα κ.α.
6. διεγειρει το σχηματισμο των κυταρων και των ιστων.
7.οταν χρησιμοποιειται εσωτερικα η προπολη εχει αντιρρευματικες ιδιοτητες.
8. ενισχυει το ανοσοποιητικο συστημα.
9. εχει επουλωτικη δραση . επιταχυνει την αναγενηση ιστων και την αποκατασταση κυτταρων.
ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
η προπολη πρεπει να χρησιμοποιειται με προσοχη γιατι υπαρχουν και ατομα που παρουσιαζουν αλλεργια .αυτα ειναι 1 στους 2.000.στην επιδερμιδα αυτη φαινεται με την εμφανιση κοκκινων κηλιδων οι εξαφανιζονται σε μερικες μερες.
οταν η χρηση της γινετε εσωτερικα η εμφανιση αλλεργικης αντιδρασης ειναι ποιο σπανια και σε αυτη την περιπτωση εμφανιζονται μικρες κοκκινες κηλιδες στο στηθος και ελαφρα φαγουρα.για τους παραπανω λογους η προπολη θα πρεπει να χρησιμοποιειται σε μικρη ποσοτητα στην αρχη και μεγαλυτερες αργοτερα.
Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
αναπεξεργαστη προπλη μπορει να χρησιμοποιηθει στη φυσικη της μορφη (κομματια).ζεσταινεται και μαλακωνει στο στομα και μετα τοποθετηται με πιεση στο πονεμενο μερος π.χ δοντι.διαλυεται με το σαλιο και απορροφαται απο το σωμα.η χρηση της με αυτον τον τροπο ειναι πολυ αποτελεσματικη για φλεγμονες ή ελκη στο στομα,το λαομο ή το λαρυγγα καθως διεισδυει την εσωτερικη μεμβρανη αμεσως.επισης καταπραυνει τον πονο λογω της αναισθητικης δρασης που εχει.
εκχυλισμα προπολης σε αλκοολη συγκεντρωσης 3-30%μπορουν να χρησιμοποιηθουν απευθειας σε τραυματα,κοψιματα και μερικες φορες σε εκζεματα που δεν υποχωρουν.
η προπολη χρησιμοποιειται σε κρεμες καλυντικων επειδη δυναμωνει τον ιστο του δερματος , σε γαλακτωματα καθαρισμου, για την θεραπεια της ακμης και ως μασκα προσωπου.
η προπολη πουδρα χρησιμοποιειται στις πληγες.μπορει να χρησιμοποιηθει για τη θεραπεια κρυολογηματος.η προπολη λαμβανεται 3 φορες την ημερα σε δοση 1 κουταλακι του τσαγιου.
το διαλυμα - προπολη ειναι πολυ χρησιμο για εξωτερικη - εσωτερικη χρηση και παρασκευαζεται ως εξης.
σε δοχειο 120 ml αλκοολης τοποθετουμε 100gr ακατεργαστης προπολης.στις επομενες 8 μερες ανακινουμε το δοχειο 1-2- φορες . επειτα το αφηνουμε σε ηρεμια για μερικες βδομαδες .σε αυτο το διαστημα η προπολη διαλυεται στην αλκοολη και καταβυθιζονται οι ξενες ουσιες (κατακαθι).το διαλυμα λαμβανεται προσεκτικα απο την επιφανεια του δοχειου και τοποθετειται σε σκουροχρωμα μπουκαλακια (καλο ειναι να ειναι με σταγονομετρο) . απο το διαλυμα λαμβανουμε καθημερινα 15-20 σταγονες για την αποφυγη των κρυωματων.
καλο ειναι να λαμβανεται τους μηνες που εχει εξαρση σε ιωσεις π.χ απο 1-10 νοεμβριου, 1-10 δεκεμβριου κτλ.
τα κατακαθια τα τοποθετουμε σε υφασματινη σακουλα τοποθετουμε ενα βαρος απο πανω και βραζουμε σε κατσαρολα με νερο.το κερι που μαζευεται στην επιφανεια περιεχει προπολη η οποια χρησιμοποιειται για την παρασκευη αλοιφης.
η αλοιφη απαιτει :
150 gr του παραπανω κεριου.
240 gr λανολινη λιωμενη σε μπεν μαρι.
520 gr φυτικο λαδι.
αφου το μιγμα κρυωσει προσθετουμε 90 gr απο συμπηκνωμενο διαλυμα προπολης.το νερο που προκυπτει απο το βρασιμο των υπολειμματων του διαλυματος προπολης περιεχει υδατοδιαλυτα μερη τηε προπολης και εχει αντισηπτικες ιδιοτητες .μετην προσθηκη οινοπνευματος για την καλυτερη συντηρηση του μπορει να χρησιμοποιηθει σαν after-shave.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα