Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Στην Μνήμη 9 Γιγάντων Της Τεχνολογίας Που Έφυγαν Από Κοντά Μας Το 2012

Jack Tramiel

Κατασκευάσαμε μηχανές για τις μάζες.
 δήλωσε ο Jack Tramiel , ο ιδρυτής της εταιρείας που έδωσε στον κόσμο το Commodore 64. Στη συνέχεια, ο ίδιος έγνεψε στον άνδρα που καθόταν δίπλα του, συνιδρυτή της Apple Steve Wozniak. 

"Κατασκεύασαν μηχανές για τις τάξεις."


Το έτος ήταν 2007, και  ο Tramiel ήταν στη σκηνή στο Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών στο Mountain View της Καλιφόρνια, γιορτάζοντας την 25η επέτειο από το Commodore 64, μια μηχανή που έκανε το ντεμπούτο της τον Αύγουστο του 1982 με μια τιμή των $ 595 και  που σύντομα έπεσε στα $ 199.Αυτό το έκανε αρκετές εκατοντάδες δολάρια φθηνότερο από το Apple II, που προσφέρονταν από τον Wozniak και τον συνάδελφό του της Apple Steve Jobs  - για να μην αναφέρουμε το PC της IBM - και σύμφωνα με τον Tramiel, το Commodore πούλησε σχεδόν μισό εκατομμύριο μηχανές σε ένα μήνα, πριν αποχωρήσει από την εταιρεία το 1984.

Συνολικά, οTramiel είπε εκείνο το βράδυ, ότι κάπου μεταξύ 22 εκατομμύρια και 30 εκατομμύρια Commodore 64s πωλήθηκαν, το οποίο τον καθιστά πιθανόν τον  best-seller υπολογιστή στο σπίτι όλων των εποχών.

«Πουλήσαμε το ήμισυ του πολλά", δήλωσε ο πρώην IBM exec Γουίλιαμ Love, αναφερόμενος στο αρχικό PC της IBM.
Ο Tramiel απεβίωσε τον περασμένο Απρίλιο στην ηλικία των 83, και αν και μπορεί να μην ήταν ένα πασίγνωστο όνομα, το Commodore 64 ήταν σίγουρα.
Ήταν απλά ένας από τις πολλούς τιτάνες της  τεχνολογίας που έχασαν τη ζωή τους κατά το παρελθόν έτος.Κανείς δεν είχε την αναγνώριση που είχε ο Steve Jobs - ο οποίος πέθανε το 2011 - αλλά σίγουρα πρόσφεραν στην μετακίνηση του κόσμου μας σε υψηλότερα επίπεδα . Μεταξύ αυτών που πέθαναν το 2012 είναι ο εφευρέτης του γραμμωτού κώδικα (barcode) Joe Woodland και ο Eugene Polly  μηχανικός, ο οποίος επινόησε το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης - για να μην αναφέρουμε τον Robert Christy φυσικό, ο οποίος βοήθησε στην δημιουργία της ατομικής βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι. 
Σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω
Jack Tramiel
Ο Jack Tramiel γεννήθηκε σε μια εβραϊκή οικογένεια στην Πολωνία το 1928, και κατά τη διάρκεια του πολέμου, τον έστειλαν στο Άουσβιτς, πριν να μεταφερθεί με τον πατέρα του σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Γερμανία. Απελευθερώθηκε το 1945 και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. δύο χρόνια αργότερα, και στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ίδρυσε μια επιχείρηση που ονομάστηκε Commodore.
Στην αρχή, το αντικείμενο της ήταν η κατασκευή  γραφομηχανών, το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με μηχανές, αριθμομηχανές, και, ναι, υπολογιστές στο σπίτι. Αφού εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από  την Commodore το 1984, ο Tramiel αγόρασε την εταιρεία παιχνιδιών  Atari  και την  αναμορφώθηκε ως Atari Corporation, η οποία έτρεξε μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Eugene Polley

Eugene Polly,επινόησε το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης


Έχει ανακηρυχθεί ο πολιούχος του καναπέ. Το 1955, ενώ εργαζόταν για την κατασκευάστρια  τηλεοράσεων  Zenith Electronics, ο Eugene Polly δημιούργησε το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Ονομαζόταν Flash-Matic, και φαινόταν σαν ένα από εκείνα τα παιδικά όπλα ακτίνων. Αλλά ήταν ένα σοβαρό χρήσιμο κομμάτι της τεχνολογίας. Μπορούσαμε πια να στοχοποιήσουμε την τηλεόραση μας και να αλλάξουμε κανάλι χωρίς να περπατήσουμε σε όλη την αίθουσα.

Ο Polly πέθανε φέτος στην ηλικία των 96. Επίσης βοήθησε στην ανάπτυξη του μπουτόν του ραδιόφωνου του αυτοκινήτου και το δίσκο βίντεο, μια προ-τεχνολογία DVD ταινίας στο σπίτι. Αλλά με  το Flash-Matic  κέρδισε τον αγιότητα.

billmoggridge

Bill Moggridge,Δημιουργός του πρώτου πτυσσόμενου φορητού υπολογιστή

Η Πυξίδα GRID ήταν ο πρώτος πραγματικός  φορητός υπολογιστής στον κόσμο  - ο πρώτος που άνοιγε σαν ένα κέλυφος αχιβάδα - και σχεδιάστηκε από τον Bill Moggridge, που πέθανε φέτος στην ηλικία των 69. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά τελικά μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πυξίδα  είχε τιμή το επιβλητικό  ποσό των 8.150 δολαρίων, αλλά  ήταν  τόσο ελαφρύ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το Διαστημικό Λεωφορείο και κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στη Γρενάδα. Αν και είναι βαρύ για τα σύγχρονα πρότυπα, όλοι οι φορητοί υπολογιστές του σήμερα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδια βασική σχεδίαση του  Moggridge από τα  τέλη της δεκαετίας του '70.

stanfordovshinsky

Stanford Ovshinsky,Αυτοδίδακτος Εφευρέτης Ο Οποίος Δημιούργησε Τους Ημιαγωγούς Άμορφου Πυριτίου 


Το 1968, ο αυτοδίδακτος εφευρέτης του Στάνφορντ ,Ovshinsky οργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου τύπου τρανζίστορ, χρησιμοποιώντας μια αρχή που ονομάζεται Ovonics,όπως την ονόμασε ο ίδιος. Αυτή η ανακάλυψη, είπε, θα επιτρέψει στους υπολογιστές  να χωρέσουν σε ένα γραφείο και στις τηλεοράσεις  να κρεμαστούν στους τοίχους.

Πολλοί τον κορόιδεψαν  Είχε εγκαταλείψει το γυμνάσιο και δεν είχε ένα πανεπιστημιακό πτυχίο. Αλλά είχε δίκιο.Το Νέου τύπου ηλεκτρικό δομικό στοιχείο Ovshinsky   - οι άμορφοι ημιαγωγοί πυριτίου - παρείχε ένα πολύ φθηνότερο τρόπο για να την δημιουργία όλων των ειδών  των συσκευών, και οι ιδέες του, επεκτάθηκαν παντού, από τα ηλιακά κύτταρα για επίπεδες οθόνες έως τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-υδριδίου μετάλλου που χρησιμοποιήθηκαν τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Ο Ovshinsky πέθανε τον Οκτώβριο, στην ηλικία των 89. Η εταιρία κατασκεύασε για πολλά χρόνια, Συσκευές Μετατροπής Ενέργειας, ή ECD, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Αλλά δικαιώθηκε.

001_woodland

Joe Woodland, Εφευρέτης του γραμμωτού κώδικα
Ο Joe Woodland - ο οποίος πέθανε αυτό το μήνα στην ηλικία των 91 - υπήρξε ο εφευρέτης του bar code στα τέλη της δεκαετίας του 1940, και ο οποίος μετά την ένταξή του στην  IBM, θα βοηθήσει την Big Blue να προωθήσει τον κώδικα σε σούπερ μάρκετ, για να μην αναφέρουμε και στην λαϊκή συνείδηση​​. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 5 δισεκατομμύρια σαρώσεις γραμμωτών κωδικών πραγματοποιούνται κάθε μέρα, και όλα ξεκίνησαν όταν ο Woodland ζωγράφισε μερικές γραμμές στην άμμο κατά την παραμονή του με τους παππούδες του στο Μαϊάμι.

williswhitfield

Willis Whitfield, Εφευρέτης του Clean Room
Ο Willis Whitfield δημιούργησε το "καθαρό δωμάτιο,"  έναν τρόπο αφαίρεσης μικροσκοπικών σωματίδιων από τον αέρα - συμπεριλαμβανομένων  βρωμιάς και μικρόβιων -χωρίς να  βλάπτει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών.Ο Whitfield ανέπτυξε την ιδέα ως ερευνητής της Sandia National Laboratories στο Νέο Μεξικό, και θα αποδειχθεί ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία μικροτσίπ πυριτίου και άλλων συσκευών  στις δεκαετίες που θα ακολουθούσαν. Πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα στην ηλικία των 92.

Ernest Kaye

Ernest Kaye, ένας από τους μηχανικούς πίσω από τον πρώτο επαγγελματικό Υπολογιστή

Ο Ernest Kaye - ο οποίος πέθανε τον Μάιο  στην ηλικία των 89 - ήταν το τελευταίο επιζών μέλος της ομάδας που κατασκεύασε τον πρώτο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΌ  υπολογιστή  του κόσμου: το Γραφείο Ηλεκτρονικής Λυών, ή LEO.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα Lyons είχαν αντικείμενο την παλιννόστηση τορπιλών  και το 1949, ο ίδιος απάντησε σε μια διαφήμιση που αναζητούσε ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Όπως αποδεικνύεται, η διαφήμιση τοποθετήθηκε από τα καταστήματα  τσαγιού Joe Lyons
 της Βρετανίας και την εταιρεία τροφοδοσίας, η οποία ήθελε να χτίσει ένα μηχάνημα για να βοηθήσει τη διαχείριση της επιχείρησής της.

Ο Kaye (δεύτερος από αριστερά, μεσαία γραμμή, στην παραπάνω φωτογραφία), βοήθησε στο σχεδιασμό των κυκλωμάτων τα οποία και μετέφερε στο LEO, το οποίΟ βασίστηκε στον EDSAC υπολογιστή που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Το 1951,το LEO πραγματοποίησε την  πρώτη πραγματική δουλειά του - και την πρώτη δουλειά επιχειρήσεων  υπολογιστή. 

robertchristy

Ρόμπερτ Κρίστι, Manhattan Project Φυσικός

Ο Robert Christy σχεδίασε ένα βασικό συστατικό της πρώτης πυρηνικής συσκευής. Το "Christy Gadget" ήταν  μέρος του "Fat Man", της ατομικής βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, στο Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos στο Νέο Μεξικό, το Σχέδιο Μανχάταν κατάφερε να αναπτύξει δύο τύπους της πυρηνικής συσκευής. Η πρώτη χρησιμοποιούσε ουράνιο. Η λειτουργία της βασιζόταν στον πυροβολισμό (gun-type) μίας ποσότητας ουρανίου σε μία άλλη.
Η δεύτερη ήταν με βάση το πλουτώνιο, και αυτή δεν  μπορούσε να χρησιμοποιήσει την μέθοδο, 
τύπου gun-type διότι το πλουτώνιο δημιουργούσε οξύ ήχο  πριν από τη δοκιμή. Η λύση ήταν το Christy Gadget, μια σφαίρα που εκπυρσοκροτεί το πλουτώνιο - δηλαδή, συμπιέζει  μια υπερκρίσιμη μάζα.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την πρώτη πυρηνική έκρηξη στις 16 του Ιούλη του 1945 στο Νέο Μεξικό - αν και το ουράνιο με τη  μέθοδο gun-type  χρησιμοποιήθηκε με το "Little Boy" , την βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, τρεις ημέρες πριν από Fat Man καταστρέψει το Ναγκασάκι.

Ο Christy - ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο σε ηλικία 95 ετών - ήταν αργότερα μέρος της σχολής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και, κυρίως, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

aubrey-leatham
Aubrey Leatham, επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε τον πρώτο βηματοδότη

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, στο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο, ο Aubrey Leatham συνειδητοποίησε ότι όταν οι ασθενείς υποφέρουν από  κολποκοιλιακό μπλοκ 
- όπου το φυσικό ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σταματάει να λειτουργεί σωστά - θα πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος για την τόνωση της τεχνητής καρδιάς. Ζήτησε από ένα άλλο μέλος της ομάδας της καρδιολογίας,  τον Geoff Davies, να οικοδομήσουν μια συσκευή που θα μπορούσε να προσφέρει τέτοια διέγερση, και το αποτέλεσμα ήταν ο πρώτος βηματοδότης.

Η Αρχική διάταξη της ομάδας λειτουργούσε από το εξωτερικό του πυθμένα, σε υψηλή τάση, αλλά τελικά παρήγαγε ένα βηματοδότη που θα μπορούσε να γλιστρήσει μέσα στο τοίχωμα της καρδιάς μέσω της χειρουργικής επέμβασης. Πριν από δύο χρόνια, Aubrey Leatham έλαβε και αυτός  έναν βηματοδότη . Πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, στην ηλικία των 89.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα