Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μήπως σας προκαλεί αρθρίτιδα η τσάντα σας;

                                     


Είναι καλά γνωστό πως μία στις δύο γυναίκες «λυγίζει» κάτω από το βάρος της τσάντας που κουβαλάει και η οποία κατά μέσον όρο ζυγίζει γύρω στα 3 κιλά, καθώς περιέχει από τα προσωπικά της αντικείμενα μέχρι… τόνους χαρτιών και μπουκαλάκια με νερό.
Τώρα, μια νέα έρευνα της Βρετανικής Χειροπρακτικής Εταιρείας αποκαλύπτει πως ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σχεδόν έξι στους δέκα άντρες.

«Οι ανδρικές τσάντες συχνά περιέχουν μέχρι και το laptop, με συνέπεια να φτάνουν να ζυγίζουν κατά μέσον όρο 6,2 κιλά», λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Ρίσι Λόουτι. «Βλέπουμε ολοένα συχνότερα άντρες με έντονους πόνους στον αυχένα και στην ράχη, πουοφείλονται στο ότι κυκλοφορούν συστηματικά μεταφέροντας μεγάλο βάρος στην τσάντα τους».
«Η μεταφορά μιας βαριάς τσάντας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην στάση του σώματος και στην κίνηση», προειδοποιεί ο φυσιοθεραπευτής Ράσελ Στόουκερ. «Αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιεί κανείς, το σώμα του υφίσταται διάφορες μεταβολές για να προσαρμοστεί στις πιέσεις που του ασκούνται. Και ειδικά στην περίπτωση των γυναικών, οι αλλαγές είναι πιο έντονες όταν φορούν και ψηλά τακούνια».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Τα εξής:
* Αυχένας. Όταν έχουμε στον ώμο ή κρατάμε στο χέρι μια βαριά τσάντα, ο αυχένας εκ φύσεως κάνει κλίση προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να διατηρήσει το σώμα την ισορροπία του.
Από τη στιγμή που ο αυχένας γέρνει, οι μύες στην μία πλευρά τεντώνονται και στην άλλη πιέζονται – και στην πλευρά που τεντώνεται, αυξάνεται η απόσταση ανάμεσα στον αυχένα και στον ώμο.
Το πρόβλημα είναι πως από αυτό ακριβώς το σημείο διέρχεται το επονομαζόμενο βραχιόνιο πλέγμα – ένα πλέγμα από νευρικές ίνες που ξεκινάει από τη σπονδυλική στήλη και καταλήγει στο χέρι. Το διαρκές τέντωμα αυτών των νεύρων μπορεί να έχει ως συνέπεια πόνο στον αυχένα και φλεγμονή στον μυ, που με τον καιρό μπορεί να εξελιχθούν σε κρίση οξέος πόνου εξαιτίας του σπασμού του μυός, κατά τον κ. Στόουκερ.
* Ώμοι και ράχη. Ο ώμος που κουβαλάει το βάρος δεινοπαθεί, καθώς προσπαθεί να ωθηθεί προς τα πάνω και πίσω για να αντισταθμίσει την δύναμη που τον τραβάει προς τα κάτω.
Η προσπάθεια αυτή κουράζει τους μυς του ώμου, της ράχης, των ωμοπλατών και της σπονδυλικής στήλης, με συνέπεια να «χαλάει» η στάση του σώματος και να καμπουριάζουν η ράχη και οι ώμοι, κατά τον ορθοπεδικό δρα Λίον Κρέινι, από το Λονδίνο.
Αν η κατάσταση συνεχιστεί στο διηνεκές, μπορεί να αναπτυχθεί επώδυνη αρθρίτιδα στις μικρές αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς και να υποστούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οι σπόνδυλοι και οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι στη μέση, κατά τον δρα Κρέινι.
Υπάρχει επίσης κίνδυνος να συμπιεστούν τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης στη μέση, με συνέπεια να εκδηλωθεί ισχιαλγία.
* Μπράτσο. Το χέρι που κουβαλάει την τσάντα, μένει πρακτικά στατικό κατά την βάδιση, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μείνει ακίνητο το βάρος και να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος.
Κανονικά, όμως, όταν περπατάμε, τα χέρια μας πρέπει να κινούνται ελεύθερα, για να διατηρούμε την ισορροπία μας. Το επακόλουθο είναι αφ’ ενός να βαδίζουμε με κάποια αστάθεια, αφ’ ετέρου να ερεθιστούν τελικά τα νεύρα του ώμου από τον συνδυασμό ακινησία-πίεση και να αναπτυχθεί οξύς ή χρόνιος πόνος, κατά τον κ. Στόουκερ.
* Γοφοί και πόδια. Με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής πίεση της μιας πλευράς του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα των κάτω άκρων.
«Το βάρος που κουβαλάμε με τα χέρια μας, μεταφέρεται στα πόδια μας, πιέζοντας τις αρθρώσεις τους – και οι πρώτες που πλήττονται είναι οι αρθρώσεις στα γόνατα», προσθέτει. «Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της αρθρίτιδας παίζει και το ότι όσο πιο βαριά είναι η τσάντα, τόσο πιο μικρά βήματα κάνουμε – μια προσαρμογή που αυτόματα κάνει το σώμα, πιθανώς για να ελέγξει καλύτερα τις πιέσεις που δέχεται και να μείνει ίσιο».
Τι να κάνετε
Αν και το αυτονόητο θα ήταν να πετάξετε από την τσάντα σας το μισό από το περιεχόμενό της, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Ο δρ Κρέινι, λοιπόν, συνιστά να φροντίσετε να μοιράζετε το βάρος και στα δύο χέρια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είτε θα χρησιμοποιείτε καθημερινά σακίδιο ράχης, είτε θα παίρνετε μαζί δύο τσάντες – λ.χ. μία για τον ώμο και μία ως χειραποσκευή, που θα την κρατάτε στο άλλο χέρι.
Προσπαθήστε επίσης να έχει η τσάντα του ώμου όσο το δυνατόν πιο φαρδύ και μακρύ λουρί: η τσάντα πρέπει να φτάνει έως το ύψος της λεκάνης, όπου βρίσκεται το κέντρο βάρους του σώματος.
Να μην βάζετε επίσης την τσάντα μονίμως στον ίδιο ώμο, για να ξεκουράζονται οι μύες σας. Φροντίστε, τέλος, να μην περπατάτε με τις ώρες κουβαλώντας την τεράστια τσάντα σας – ει μη τι άλλο, μπορείτε πάντοτε να έχετε μέσα και ένα μικρότερο τσαντάκι, ώστε όταν «πετάγεστε» για δουλειές να παίρνετε μαζί μόνο πορτοφόλι, κλειδιά και κινητό…


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα