Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ξέρετε τι χρειάζεται ένα μωρό;

Όχι, η απάντηση δεν είναι απλώς γάλα, καθαρή πάνα, ξεκούραση και αγκαλιές!

Οι τελευταίες έρευνες αποκαλύπτουν πως η υγιής ανάπτυξη ενός μωρού βασίζεται στην κάλυψη περισσότερων αναγκών από αυτές που εμείς θεωρούμε βασικές. Οι βιολογικές του ανάγκες είναι εξίσου σημαντικές με τις συναισθηματικές, γι’ αυτό και επηρεάζουν με την ίδια ισχύ όλους τους τομείς της ανάπτυξής του. Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού του μωρού με τους γονείς του παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική, ψυχική και διανοητική του ανάπτυξη και υγεία. Και η αγάπη μόνο δεν είναι αρκετή. Υπάρχουν κι άλλες συναισθηματικές ανάγκες που δεν καλύπτονται μόνο από την έκφραση των δικών μας συναισθημάτων, κι άλλα πράγματα που έχει ανάγκη το μωρό μας για την ισορροπημένη και υγιή ανάπτυξή του. Ευτυχώς, οι τρόποι για να του τα εξασφαλίσουμε είναι πολλοί. 

Θηλασμός για υγεία και συναισθηματική ανάπτυξη 
Η σημασία του θηλασμού για την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους είναι μεγάλη, αφού το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το νεογέννητο. Το μητρικό γάλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού του απέναντι σε ιούς και μικρόβια, ενώ το προστατεύει από λοιμώξεις, βρεφικές ασθένειες και αλλεργικές αντιδράσεις. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν επίσης καλύτερη κατατομή στην πάνω και κάτω γνάθο, ενώ αναπτύσσουν τη γεύση, την όσφρηση και την αντίληψή τους σε μεγαλύτερο βαθμό. Το βρέφος όμως έχει ανάγκη το θηλασμό όχι μόνο για να τραφεί, αλλά και για να έρθει σε επαφή με τη μητέρα του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό, αφού έτσι μπαίνουν οι βάσεις για την πιο σημαντική σχέση της ζωής του. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνεται σε ατμόσφαιρα αγάπης αλλά και ηρεμίας, χωρίς άγχος, πίεση ή βιασύνη. Έτσι, το μωρό θα νιώθει ήρεμο και ασφαλές, ενώ θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες βάσεις για τη μετέπειτα ομαλή ψυχολογική του ανάπτυξη. 

Καλός ύπνος για δύναμη και ψυχική ισορροπία 
Η έκφραση «ο ύπνος τρέφει τα μωρά» αποδεικνύεται σοφή σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες για τις ανάγκες των βρεφών. Ένα νεογέννητο κοιμάται το 80% ενός 24ωρού! Τα οφέλη του ύπνου είναι πολλά και αναντικατάστατα για τον οργανισμό του. Και φυσικά, δεν αναφερόμαστε μόνο στην ξεκούραση και στη χαλάρωση. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όταν το βρέφος κοιμάται, ο οργανισμός του δυναμώνει, αποκτά αντοχές, ο εγκέφαλός του ξεκουράζεται και εξασφαλίζει ισορροπία πνευματική και σωματική. 

Ενθάρρυνση για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης 
Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους, να πιστεύουν στις δυνατότητές τους τόσο οι ίδιοι, όσο και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός τους. Με λίγα λόγια, έχουν ανάγκη να νιώθουν αυτοπεποίθηση. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως η ανάγκη αυτή υπάρχει από τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι ακόμα μωρό. Το μωρό μας έχει ανάγκη να νιώθει πως το εκτιμάμε και το σεβόμαστε. Να νιώθει από τον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε πως ενδιαφερόμαστε πραγματικά για εκείνο και για όλα τα επιτεύγματα και τις δημιουργίες του. Πως είμαστε πραγματικά δίπλα του και εκτιμάμε πολύ τις δυνάμεις του. Πως είναι για μας ξεχωριστό για όλα όσα μπορεί, αλλά και για όσα δεν μπορεί να κάνει. Δείξτε του λοιπόν πόσο σημαντικά και πολύτιμα είναι για σας τα πρώτα του λογάκια, οι πρώτες προσπάθειες να πιάσει μόνο το μπιμπερό του κι, αργότερα, οι πρώτες ζωγραφιές του. Μην ξεχνάτε πως δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα που μετράει, αφού και η προσπάθεια χρειάζεται δύναμη. 

Κουβεντούλα για την εξέλιξη της σκέψης
Το μωρό μαθαίνει την ανθρώπινη ομιλία ακούγοντας αυτούς που του μιλούν. Όταν όμως εμείς μιλάμε στο μωρό μας, δεν το φέρνουμε απλά σε επαφή με το λόγο, αλλά καλύπτουμε κι άλλες πολύ βασικές ανάγκες του. Την ανάγκη του για επικοινωνία, την ανάγκη να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του, αλλά και την ανάγκη του για σκέψη. Ακόμα κι αν το ίδιο δεν μπορεί να μας απαντήσει, μιλώντας του το κάνουμε να νιώθει πολύ όμορφα, αλλά και πολύ κοντά μας. Η ομιλία όμως δεν βοηθά μόνο στην επικοινωνία, αλλά και στην ανάπτυξη της σκέψης του. Ο λόγος βοηθά στη δημιουργία και στην εξέλιξη της σκέψης, λειτουργώντας πολλές φορές ως βάση και ως στήριγμα απαραίτητο γι’ αυτή. Με τη βοήθειά του το μωρό αρχίζει να δημιουργεί τους πρώτους εσωτερικούς μονολόγους, μέσω των οποίων δημιουργούνται και οι πρώτες εικόνες για τον κόσμο, αλλά και για τον εαυτό του σε σχέση με αυτόν. 

Προσωπικό χώρο και χρόνο για ανεξαρτησία
Αν το μωρό σας μπορούσε να μιλήσει, τότε σίγουρα θα υπήρχαν στιγμές που θα σας έλεγε «θέλω να παίξω λίγο μόνο μου». Όση ανάγκη έχει ένα μωρό να νιώθει πως είναι κοντά μας, άλλη τόση έχει να διαθέτει τον προσωπικό του χώρο, τα «δικά του» αντικείμενα, τα οποία αποτελούν και τα πρώτα του ερεθίσματα. Θέλει να γνωρίσει το περιβάλλον του, να αναγνωρίσει τα καθημερινά ερεθίσματα, έχοντας ελευθερία στις κινήσεις του, χωρίς να το περιορίζουν ή να του δείχνουν τι να κάνει. Περνώντας δημιουργικές ώρες μόνο του, αρχίζει να γνωρίζει και να αξιοποιεί τις δυνάμεις και τις ικανότητές του, ενώ παράλληλα ανακαλύπτει και εξερευνά τον κόσμο γύρω του, αποκτώντας την αίσθηση της ελευθερίας και της αυτονομίας. 

Χάδια και αγκαλιές για ψυχική και σωματική υγεία 
Η αγαπημένη στιγμή για κάθε γονιό είναι η στιγμή που χαϊδεύει και αγκαλιάζει το μωρό του. Όση ανάγκη νιώθετε εσείς να έχετε αυτή την επαφή μαζί του τόση νιώθει κι εκείνο. Και η ανάγκη του αυτή συνδέεται όχι μόνο με την ψυχική του υγεία, αλλά και με τη σωματική και την πνευματική του ανάπτυξη. Έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν πως η στοργική σωματική επαφή βοηθά στην αύξηση του βάρους των βρεφών, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Και όλα αυτά είναι θέμα… εγκεφάλου! Κάθε φορά που εσείς αγγίζετε τρυφερά το μωρό σας, ένα κρανιακό νεύρο, το βλαστικό, διεγείρεται και η γαστρεντερική δραστηριότητα βελτιώνεται μέσω της απελευθέρωσης ορμονών όπως είναι η ινσουλίνη. Οι ορμόνες αυτές βοηθούν τον οργανισμό του μωρού να απορροφήσει καλύτερα τις τροφές και κατά συνέπεια αυτό βοηθά στην αύξηση του βάρους του. Επιπλέον, η αγάπη, η τρυφερότητα κι η ασφάλεια που νιώθει μέσω της αφής από την οποία το μωρό λαμβάνει τα πρώτα του μηνύματα συνδέονται με την αύξηση της άμυνας του οργανισμού και της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού του συστήματος. Η ευεργετική επίδραση της τρυφερότητας όμως δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Σύμφωνα με έρευνες, το στοργικό άγγιγμα έχει την ικανότητα να μειώσει το άγχος των βρεφών, αλλά και να βοηθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Μάλιστα, φαίνεται πως τα μωρά που έχουν στοργικές μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν έξυπνα παιδιά και ενήλικοι. Κάθε φορά λοιπόν που χαϊδεύετε, αγκαλιάζετε ή κάνετε μασάζ στο μωρό σας, βοηθάτε την ψυχή, το σώμα, την υγεία του, αλλά και το μυαλό του. 

Με τη συνεργασία της Μαρίας Ποθητού (σύμβουλος γονέων, παιδαγωγός, συντονίστρια σχολών γονέων, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων). 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα