Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Όταν κρατούσαν αιχμάλωτο τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδος


Τον Ιούλιο του 1866, ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Κρήτη που είχε ξεσηκωθεί και...
ζητούσε ένωση με την Ελλάδα και οι Τούρκοι κατέσφαζαν τους επαναστάτες, στα Φιλιατρά ο υπουργός των 

Οικονομικών και μετέπειτα πρωθυπουργός, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, συλλαμβάνεται από το λήσταρχο Μήτσο Λαφαζάνη και παραμένει σε αιχμαλωσία επί έναν και πλέον μήνα!



Ελευθερώνεται όταν καταβάλλονται τα λύτρα και θα γράψει μετά από χρόνια, όταν έγινε πρωθυπουργός το 1893, για έξι μήνες, ένα αποκαλυπτικό φυλλάδιο με τίτλο «36 ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά ληστών».

Σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Real News» αναφέρεται πως στις 18 Ιουλίου του 1866, οι Λαφαζάνης και Λύγκος εμφανίζονται μπροστά στο Σωτηρόπουλο, που βρισκόταν με την οικογένειά του στο αγρόκτημά του, και τον υποχρεώνουν να τους ακολουθήσει στα βουνά έως ότου η γυναίκα του τους στείλει τις 80.000 δραχμές που ζητούσαν ως λύτρα.

Στον ένα μήνα ο Σωτηρόπουλος έμαθε πολλά κοντά στους ληστές. Κρατούσαν νηστεία, της Παναγίας δεν έτρωγαν κρέας. Μόλις πήρε τα χρήματα ο Λαφαζάνης είπε στον Σωτηρόπουλο: «Κύριε Σωτηρόπουλε, σε λίγο θα βρίσκεσαι στον κόσμο. Ας μπορούσαμε να έρθουμε κι εμείς και ας μέναμε μ’ ένα μάτι…»

Φεύγοντας ο Σωτηρόπουλος, ο Λαφαζάνης του έδωσε ένα φάκελο με 120 δραχμές για τα έξοδά του. Και του είπε: «Ο Θεός να σου δίνει δωδεκαπλάσια από όσα σου πήραμε και να γίνεις ακόμα πιο σπουδαίος από ότι είσαι».

Ο Σωτηρόπουλος όταν επέστρεψε σπίτι του, έγραψε τις εντυπώσεις του: «Δεν νομίζω ότι σκοπός τους ήτο να λάβωσι χρήματα. Όχι! Σκοπός τους ήτο να εκδικηθώσι εις το πρόσωπόν μου τους πολιτικούς εν γένει, διότι δεν έδωκαν αμνηστίαν, και τους υπουργούς οίτινες τους επικήρυξαν και όρισαν αμοιβάς διά τας κεφαλάς των…»

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα