Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Η δύναμη του μάρκετινγκ κάνει τα αποσμητικά απαραίτητα


Ακόμη και σ'αυτούς που δεν τα χρειάζονται


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το 75% των γυναικών (3 στις 4) λόγω γονιδιακής μετάλλαξης δεν εκλύει δυσάρεστη οσμή από τις μασχάλες, καθιστώντας μη αναγκαίο το αποσμητικό. Ωστόσο, ο κοινωνικός μιμητισμός αλλά και η δύναμη της διαφήμισης έχουν καταστήσει απαραίτητα τα αποσμητικά σώματος, ακόμη και για την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Investigative Dermatology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής τον Δρ Ιαν Ντέι μελέτησαν δείγμα 6.500 γυναικών και διαπίστωσαν ότι το 2% των Ευρωπαίων διαθέτουν, μια σπάνια μετάλλαξη στο γονίδιο ABCC11 που τις απαλλάσσει από την δυσοσμία της μασχάλης.

Ενώ λοιπόν το 5% των ανθρώπων των οποίων οι μασχάλες εκλύουν δυσάρεστες οσμές δεν χρησιμοποιεί αποσμητικό, το 95% του γενικού πληθυσμού κάνει χρήση των εν λόγω προϊόντων σε προληπτική βάση. Στην περίπτωση όμως των «τυχερών» γυναικών που λόγω της γονιδιακής μετάλλαξης δεν έχουν το πρόβλημα της δύσοσμης μασχάλης διαπιστώνεται ότι το 78% χρησιμοποιεί αποσμητικό, όλες οι τις περισσότερες ημέρες του μήνα, χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ντέι «η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων ακολουθεί απλώς το κοινωνικο-πολιτισμικό πρότυπο. Οι άνθρωποι αυτοί χαλάνε τα χρήματά τους και εκθέτουν το δέρμα τους σε κάτι που μπορεί να μην τους κάνει καλό σε μερικές περιπτώσεις. Αυτό δείχνει ότι κυκλοφορούν πολλοί κομφορμιστές γύρω μας».

Επεσημαίνει ακόμα ότι αυτό συμβαίνει ιδίως στη Δύση, ενώ στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου εκ γενετής οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν το γονίδιο ABCC11 και έτσι δεν χρειάζονται αποσμητικό, όντως δεν το χρησιμοποιούν.

Η μυρωδιά τις μασχάλες παράγεται, επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν ιδρώτα, ο οποίος, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των βακτηρίων, δημιουργεί τις οργανικές πτητικές ουσίες της χαρακτηριστικής οσμής.

Όταν το γονίδιο ABCC11 είναι αδρανές, όπως συμβαίνει σε μερικούς ανθρώπους, ο οργανισμός τους δεν παράγει την εν λόγω μυρωδιά.

Κανείς επιστήμονας δεν ξέρει γιατί η ύπαρξη του συγκεκριμένου γονιδίου ποικίλει τόσο πολύ μεταξύ των ανθρώπων, ιδίως μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Αν και η έρευνα αφορούσε μόνο τις γυναίκες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ισχύει και για τους άνδρες.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα