Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Το Τραγούδι της Ημέρας - ''Ταξίδι στα Κύθηρα'' Ελένη Καραΐνδρου-Γιώργος Νταλάρας


                               

«Είχε έρθει στο σπίτι μου λίγο προτού γυρίσει τον "Μεγαλέξανδρο"», λέει η Ελένη Καραΐνδρου περιγράφοντας το πως γνώρισε το Θόδωρο Αγγελόπουλο σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Το Βήμα” και στο συντάκτη Γιώργο Σκίντσα το 2000. Κάπου στις αρχές του 1980 θα συμπλήρωνα εγώ. Και συνεχίζει:
«Μιλούσε με πάθος γι' αυτή την ταινία και λίγο μετά, όταν άρχισε να οργανώνει την παραγωγή, με κάλεσε μαζί με τον Χριστόδουλο Χάλαρη για να γράψουμε τη μουσική. Οταν γύρισα σπίτι μου, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: "Εγώ έχω μάθει να λειτουργώ μόνη μου, ας το αφήσουμε για αργότερα". Και το αφήσαμε. Με ξαναφώναξε να συνεργαστούμε στο "Ταξίδι στα Κύθηρα". Αλλά είχε ακόμη τις αντιστάσεις του απέναντί μου.
Όταν πήγα στο γραφείο του, μου είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια άκουγε το "Κοντσέρτο για δύο μαντολίνα" του Βιβάλντι και η μουσική θα ήθελε να βασίζεται σε αυτό το έργο. Πάλι δεν με αποδέχθηκε, αν και το 1982 μου είχαν δώσει το βραβείο μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική στη "Ρόζα" του Χριστόφορου Χριστοφή. Και καλά έκανε. Συνεργαστήκαμε όταν του αντιπρότεινα να μου πει το σενάριο της ταινίας, να γράψω εγώ τη μουσική που ήθελα και μετά να δούμε. Δέχθηκε. Την επόμενη ημέρα το πρωί του πήγα την κασέτα με τα μουσικά θέματα λέγοντάς του: "Δύο χρόνια άκουγες Βιβάλντι, ας μη μου απαντήσεις αμέσως". Το απόγευμα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: "Καλό είναι, μου κάνει". Επειδή εγώ ξέρω πόσο λιτός είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, κατάλαβα ότι ο δρόμος επικοινωνίας μεταξύ μας είχε ανοίξει».
Κάπως έτσι ξεκίνησε ο κοινός καλλιτεχνικός βίος Καραΐνδρου και Αγγελόπουλου, το 1984, με την ταινία Ταξίδι στα Κύθηρα. 

                          

Ταξίδι στα Κύθηρα (1984)
Σενάριο, σκηνοθεσίαΘόδωρος Αγγελόπουλος 
Θέμα της ταινίαςΈνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, κουρασμένος απ' τις μυθοπλασίες, αναζητά μια ιστορία ουσιαστική και προσκολλάται σ' έναν γέρο που πουλάει λεβάντες στο δρόμο: τον Σπύρο, έναν πρώην κομμουνιστή, εξόριστο στην Τασκένδη, που έχει επιστρέψει στην πατρίδα μετά από 32 χρόνια εξορία. Στο χωριό του, που το είχε υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνεται μάρτυρας ενός ξεπουλήματος της γης και των ιδεών, και προσπαθεί να το αποτρέψει. Ωστόσο, δεν μπορεί να συμπλεύσει με την πραγματικότητα που συναντά. Απομονώνεται. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του, με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του, πιστή και υπομονετική Πηνελόπη, τον ακολουθεί μέχρι το τέλος, μέχρι το τελευταίο του ταξίδι. 
Διανομή: Μάνος Κατράκης, Giulio Brogi, Δώρα Βολανάκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Γιώργος Νέζος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Μιχάλης Γιαννάτος, Βασίλης Τσάγκλος, Δέσποινα Γερουλάνου
ΜουσικήΕλένη Καραΐνδρου
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας (Ταξίδι στα Κύθηρα, στίχοι: Ελένη Καραΐνδρου)
Ταξίδι στα Κύθηρα, Soundtrack. MINOS-EMI, 1985 | Τα περιεχόμενα: Όνειρο / Ταξίδι / Κονσέρτο (Θέμα Αλέξανδρου) / Μπλουζ (Περιπλάνηση στην πόλη) / Θέμα του χωριού / Ταξίδι / Φυγή / Ταξίδι στα Κύθηρα (στίχοι: Ελένη Καραΐνδρου) - Γιώργος Νταλάρας / Το rock της Mobil / Θέμα του χωριού / Κονσέρτο (Η απόφαση) /  Το κάλεσμα / Το ταξίδι




Αλέκος Χρυσόπουλος'
http://www.e-orfeas.gr
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα