Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Διαλογισμός για μείωση του άγχους


                                    meditate
Θυμάστε κάποιες κωμωδίες ή σκετς όπου κάποιος έκανε διαλογισμό; Συνήθως ένα άτομο με κλειστά τα μάτια κάνει ήχους όπως “ομμμ”. Πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί η εικόνα του διαλογισμού ως κάτι αστείο ή παράξενο, αλλά τώρα ξέρουμε πόσο ωφέλιμος μπορεί να είναι. Ο διαλογισμός χρησιμοποιούνταν πρωτίστως για την εστίαση και την κατάκτηση θρησκευτικής γνώσης. Τώρα χρησιμοποιείται για την μείωση του άγχους, αλλά και για μια ευτυχέστερη και υγιέστερη ζωή.  

Γιατί όμως ο διαλογισμός είναι τόσο ωφέλιμος στην μείωση του άγχους; Πρώτα απ’ όλα βοηθά το μυαλό να εστιάσει σε κάτι βαθύτερο και πνευματικό. Εστιάζοντας σε ένα πράγμα, αναγκαζόμαστε να ξεχάσουμε τον κόσμο τριγύρω και κάθε τι αγχωτικό μέσα σε αυτόν. Κλείνοντας τα μάτια καθισμένοι σε ένα ήσυχο δωμάτιο, μπορούμε να φιλτράρουμε όλες τις εικόνες και τους ήχους που μας αγχώνουν. Ο διαλογισμός βοηθά επίσης στην αποκατάσταση της φυσικής και πνευματικής ζημιάς εξαιτίας του στρες. Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο σώμα, αλλάζουν κατά τη διάρκεια του διαλογισμού και νιώθουμε πιο χαλαρωμένοι και ήρεμοι. Αυτό όμως το όφελος είναι βραχυπρόθεσμο καθώς μας βοηθά να ξεπεράσουμε το άγχος που βιώνουμε και να νιώσουμε πιο χαλαρωμένοι. Το πραγματικό όμως όφελος του διαλογισμού είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του.
Αν εξασκείται σε καθημερινή βάση, ο διαλογισμός μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα των ορμονών καθώς και άλλες χημικές ουσίες που σχετίζονται με το στρες, μέρα με τη μέρα, ακόμα κι όταν δεν διαλογιζόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι ο διαλογισμός όχι μόνο βοηθά στην χαλάρωση μετά από μία δύσκολη μέρα, αλλά μπορεί να μας κάνει ηρεμότερους και λιγότερο αγχωμένους κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης μέρας στη δουλειά.
Το καλύτερο με το διαλογισμό είναι ότι δεν απαιτεί κάποιες φυσικές σωματικές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα η γιόγκα. Χρειάζεται όμως πνευματικές ικανότητες, τις οποίες αναπτύσσουμε καθώς εξασκούμαστε. Να πως μπορείτε να αρχίσετε: 
1. Βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο και καθίστε σε μία αναπαυτική θέση. Δεν υπάρχει κάποια ειδική «καλύτερη» στάση, παρά μόνο εκείνη στην οποία αισθάνεστε άνετα και χαλαρά. 
2. Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε τους μύες. Κάντε το εστιάζοντας σε κάθε μυ χωριστά, ξεκινώντας από τα πόδια και προχωρώντας προς τα πάνω. Επικεντρώστε στο άγχος καθώς φεύγει από κάθε έναν μυ αφήνοντάς τον χαλαρωμένο. 
3. Αρχίστε να αναπνέετε αργά καθώς επαναλαμβάνετε έναν ήχο (mantra). Αυτό μπορεί να είναι είτε το παραδοσιακό «ομ» είτε κάτι που αισθάνεστε πραγματικά σημαντικό. Αν είστε θρησκευόμενο ή πνευματικό άτομο, μπορείτε να ψάλλετε κάτι σχετικό με την πίστη σας. 
4. Αν βλέπετε πως το μυαλό σας πλανιέται από το ένα στο άλλο, μην τα βάζετε με τον εαυτό σας γι’ αυτό. Απλώς παραμείνετε ήρεμοι και γυρίστε στην εστίαση.
5. Μετά από 15 με 20 λεπτά, μπορείτε να σταματήσετε και να καθίσετε ήσυχα για λίγα λεπτά πριν επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής σας. 
Κάνοντας αυτό τακτικά, εκπαιδεύετε το μυαλό και το σώμα να είναι πιο χαλαρό, ήρεμο και εστιασμένο. Θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό επηρεάζει όχι μόνο τα επίπεδα του στρες, αλλά και την φυσική και πνευματική σας λειτουργία.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα