Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Το κυνήγι των αναζητητών



Στις μέρες μας, και μάλιστα στην κυριευμένη από την  τεχνολογία εποχή μας, το μεταφυσικό φαντάζει απόκοσμο. Αυτοί που ασχολούνται με την μεταφυσική (την «μετά τα φυσικά» πραγματικότητα, όρο που πρώτος ο Αριστοτέλης χρησιμοποίησε) χαρακτηρίζονται ως «φευγάτοι» και σχεδόν παρανοϊκοί. Έχει καταντήσει να θεωρούμε την επιστήμη αυτή ως ψυχαγωγία των απόκοσμων ανθρώπων. Πολλοί είναι αυτοί που εκδιώχθηκαν ακόμη και στις μέρες μας (της δήθεν δημοκρατικής διαλεκτικής) για αυτά που πίστευαν ή έζησαν…


Ένα σωρό μεταφυσικά φαινόμενα συμβαίνουν σε όλες τις εποχές της ανθρωπότητας, με πλήθος ανθρώπων να τα υποστηρίζουν και να προσπαθούν να τα εξηγήσουν. Πίσω τους πάντοτε ακολουθεί μια τεράστια πολεμική η οποία εκτοξεύεται από αμαθείς αλλά και κακοήθεις και ιδιοτελείς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στην άρχουσα τάξη και ασκούν την εξουσία, χειραγωγώντας τον κόσμο.


Και ο κύκλος συνεχίζεται με αμφισβητήσεις επί αμφισβητήσεων και ούτω καθεξής. Ο αντίλογος στους αναζητητές της μεταφυσικής έχασε τον υγιή και διαλεκτικό του χαρακτήρα, και πήρε διαστάσεις αυταρχισμού  και απόρριψης κάθε εξήγησης και αναφοράς στα «μετά τα φυσικά».


Μα αλήθεια, όλοι αυτοί που μιλούν περί εξωγήινων πολιτισμών είναι τρελοί;

Αυτοί που προσπάθησαν να αναγνώσουν τον κόσμο των ξωτικών και τις παράλληλες διαστάσεις είναι  ανόητοι και τρελοί;


Η απάντηση είναι διφορούμενη και εξαρτάται από την οπτική γωνία που βλέπει κανείς τα θέματα αυτά.

Οι αναζητητές της αλήθειας, σε όλες τις εποχές, απομονώνονται από την κοινωνία με την εύκολη δικαιολογία της ιδιορρυθμίας ή ακόμα και της ψυχικής ασθένειας. Έτσι καταλήξαμε να έχουμε περισσότερα κρούσματα ψυχικών ασθενειών από τροχαία ατυχήματα.

Οι έχοντες την εξουσία με τη σειρά τους αδιαφορούν επίσημα για κάθε προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας πίσω και πέρα από τα παραδεδεγμένα στερεότυπα. Ανεπίσημα μια τέτοια αναζήτηση καταδιώκεται ως εχθρική προς το σύστημα. Δεν είναι λίγες οι αναφορές για συγκαλύψεις μεταφυσικών φαινομένων, απαγωγές ερευνητών, καταστροφές αρχείων κ.λπ., ακόμα και δολοφονίες. Μία τεράστια φαινομενικά ανοργάνωτη συνομωσία καταδυναστεύει την ανθρωπότητα με σκοπό τον πλήρη σκοταδισμό. Αποκορύφωμα της υπήρξε ο Μεσαίωνας, χαρακτηριστική εποχή καταδίωξης της αλήθειας και εκείνων οι οποίοι την υποστήριζαν. Οι κρεμάλες αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο καθώς και ο φόβος για οποιονδήποτε αντίλογο, έστω και τεκμηριωμένο, έναντι του οργανωμένου καταστημένου της εκκλησίας. Η καύση στην πυρά και οι δολοφονίες ήταν ο φόβος και ο τρόμος εκείνων που πολύ εύκολα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μάγισσες ή μάγοι. Βλέπετε, ήταν εποχή μιας πνευματικής επιδημίας κατά την οποία η αλήθεια και η έρευνα μεταφράστηκαν από την ιερά εξέταση ως μαγεία και σατανισμός, και γι’ αυτό ήταν καταδικαστέες από την επίσημη εκκλησία.

Ο Μεσαίωνας όμως δεν έλαβε τέλος, η εποχή του σκοταδισμού συνέχισε τον ρόλο της τους επόμενους αιώνες με πιο νωχελικούς ρυθμούς.

Λαμπρά πνεύματα και πρωτοπόροι επιστήμονες κατηγορήθηκαν και αφορίστηκαν από τη Δυτική εκκλησία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γαλιλαίος ο οποίος  περίτρανα διακήρυξε με κίνδυνο της ζωής του ότι η  Γη είναι μια σφαίρα!

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια πολέμων μέσα στην ιστορία, οι βιβλιοθήκες ήταν συχνά θύματα των κατακτητών. Στόχος πάντοτε η κατάσβεση της αλήθειας και της γνώσης.

Στις ημέρες μας κάποιοι, με σκοπό την αμφισβήτηση και κατάρριψη των θεωριών του Einstein, βάλθηκαν να αποδώσουν την εξυπνάδα του σε πιθανή εξωγήινη προέλευσή του!

Το να ερευνά δηλαδή κανείς και να επιθυμεί την αλήθεια και τη γνώση είναι φαινόμενο εξωγήινο και εξωπραγματικό;

Ποτέ και σε καμία χώρα ο τύπος δεν υποστήριξε την πνευματική αναζήτηση. Απόδειξη ότι τα τόσα έντυπα και γενικώς τα ΜΜΕ σπανίως αναφέρονται στα ανεξήγητα φαινόμενα που κατά καιρούς συμβαίνουν στον πλανήτη μας, και τα οποία εγείρουν ζωτικά ερωτήματα για τη ζωή μας στη Γη.

Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να διαβάσουμε κάτι σχετικό, τις περισσότερες όμως φορές θα πέσουμε θύματα της παραπληροφόρησης η οποία είναι ο μεγάλος κίνδυνος αλλά και το μεγάλο όπλο των ΜΜΕ.

Φτάσαμε στο σημείο η αναζήτηση της γνώσης και μιας διαφορετικής από την πραγματικότητα αλήθειας, να θεωρείται πρόκληση για τους κυβερνώντες και εξουσιαστές του πλανήτη μας. Το αναφαίρετο δικαίωμα για γνώση και αλήθεια, μετατρέπεται στις μέρες μας σε προσωπική ανατρεπτική κίνηση. Οι αναζητητές παρ’ όλα αυτά       κυνηγούν την αλήθεια παρακάμπτοντας την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση. Εντούτοις  ο πόθος και η επιθυμία για έρευνα φαινομένων που ξεφεύγουν από την  καθημερινότητα και τα πρωτοσέλιδα του τύπου, θεωρείται βλασφημία, και οι αναζητητές μια αμφισβητούμενη μειονότητα.

Αντίδραση οργανωμένη απέναντι σε αυτό δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει με τα σημερινά δεδομένα, αφού ο μέσος πολίτης της εποχής μας σε όλο τον κόσμο επαναπαύεται όντας έρμαιο της εκάστοτε εξουσίας. Έτσι οι αναζητητές "σφραγίζονται" ως ιδιόρρυθμη μειονότητα, ή ως ψυχικά άρρωστα άτομα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση των ενορατικών ανθρώπων κάθε εποχής που είχαν την αφέλεια να κοινοποιήσουν την ικανότητά τους να βλέπουν παράλληλους κόσμους κ.λπ. Κατά κανόνα οδηγήθηκαν  σε δωμάτια ανακρίσεων και ψυχιατρικές κλινικές.

Το μυστήριο παρ’ όλα αυτά είναι παντού γύρω μας, και η αλήθεια επίσης. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που την αναζητούν με πάθος. Η καθημερινότητά μας βάζει μέσα σε ένα στενό κλοιό, δεν αφήνει περιθώρια αναζήτησης, δεσμεύει τη σκέψη. Μας κλείνει το στόμα μπροστά σε ένα πλήθος φαινομένων ανεξήγητων και μη, που όμως συμβαίνουν στις μέρες μας. Η ρουτίνα και ο τεχνοκρατικός τρόπος της ζωής μας, καθηλώνει κάθε προσπάθεια για αληθινή  γνώση.

Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις, άτομα που αφυπνίζονται, και υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να βρουν την αλήθεια. Αλλά δεν βρίσκουν στηρίγματα στη αναζήτησή τους αυτή, και καθώς συχνά τους εχθρεύονται και τους κατηγορούν, εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους. Σιγά σιγά σβήνει ο πόθος τους για την έρευνα της αλήθειας, προς μεγάλη χαρά αυτών που κυβερνούν τον πλανήτη μας καθώς και όλων εκείνων  που συνωμοτούν για να αποθαρρύνουν την ελεύθερη σκέψη.

Το πιο δυσάρεστο όμως είναι η απάθεια της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Απορρίπτουν την επαφή με άτομα που θα τους μιλήσουν για εξωγήινες οντότητες, ή κάτι μεταφυσικό.

Ας δοκιμάσει κανείς σήμερα όταν βρεθεί σε μια παρέα να μιλήσει για θέματα πέρα από τα συνήθη που επιβάλλουν τα ΜΜΕ και ο συμβατικός τρόπος σκέψης, και θα δει τι εντύπωση θα προκαλέσει.

Κάποιοι, πολύ λίγοι, θα ενθουσιαστούν και ίσως διεγερθεί ο εσωτερικός τους κόσμος προς την αναζήτηση, οι περισσότεροι θα αδιαφορήσουν, και κάποιοι άλλοι θα χλευάσουν.

Αυτό αποτελεί μια μικρογραφία της σημερινής κοινωνίας. Χρειάζεται πολύ δουλειά και επιμονή για να την αλλάξουμε.

Λίγοι σήμερα φιλοδοξούν να αλλάξουν τον κόσμο! Μπορεί σήμερα στη χώρα μας  να μην έχουμε επισήμως δικτατορία, πιστεύω όμως ότι ζούμε σε μια δημοκρατία όπου βαθιά μέσα της εκτρέφεται μία νωχελική δικτατορία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο, και μάλιστα χωρίς καμία αντίδραση. Και δεν εννοώ ως αντίδραση την αναρχία, αλλά το πνεύμα! Ας κλείσουμε όλοι τις τηλεοράσεις μας για μία ημέρα, να δείξουμε ποια είναι η δύναμή μας σε απάντηση εκείνων που επιμένουν να μας εμφανίζουν ως σημαντικά τα ευτελή και τα ασήμαντα.

Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι δεν αξίζει να ασχοληθούν με τα μεταφυσικά και τα «παράξενα», γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει.  Αυτό εναπόκειται στην κρίση του καθενός και στην προσωπικότητά του, δεν είναι κάτι που θα του υποδείξει κάποιος άλλος. Αλλά είναι καιρός να διευρύνουμε τον κύκλο των ενδιαφερόντων μας, να αναζητήσουμε την αλήθεια σε όλες τις πτυχές της, να δούμε καθαρά γύρω μας. Ίσως το μεταφυσικό και το παράξενο για τη γραμμική μας λογική να κρύβεται στην διπλανή πόρτα.

Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι το κυνήγι των αναζητητών δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς αυτοί είναι που κεντρίζουν το ενδιαφέρον για  ζητήματα αλήθειας και διαφάνειας, και γίνονται έτσι ενοχλητικοί σε εκείνους που κινούν τα νήματα της καθημερινής μας ζωής. Ασύμφοροι για την επικαιρότητα του τύπου και την ισοπεδωμένη καθημερινότητα,  είναι εκείνοι που αφυπνίζουν από το λήθαργο τους άλλους, ελπίζοντας σε μία κοινωνία αληθινής πνευματικής ελευθερίας και αλήθειας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα