Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΛΙΨΗ!!

Στο σημερινό ποστ θα  μάθεις κάτι πάρα πολύ σημαντικό που θα σε σημαδέψει σε όλη την υπόλοιπη κηπουρική σταδιοδρομία σου. Άκου λοιπόν: όσο χάλια και να έχουν καταντήσει κάποια φυτά σου, σε όσο άθλια κατάσταση και να βρίσκονται ή όσο μαραζωμένα και να είναι αν τα έχεις αφήσει απότιστα και χωρίς μεταφύτευση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα πετάξεις στον κάλαθο των αχρήστων. 
Αρκεί να τα γιατροπορέψεις και να τα ταχταρίσεις και θα έρθουν στα συγκαλά τους. Κοίτα για παράδειγμα τα δόλια φυτά της παρακάτω φωτογραφίας: δεν είναι καν μεταφυτεμένα, βρίσκονται απλά τοποθετημένα μέσα σε κασπό, ποτίζονται στη χάση και στη φέξη και είναι τίγκα στα κίτρινα και στα ξερά φύλλα.
Πάμε να δούμε πώς επαναφέρουμε στη ζωή και στην καλοπέραση ένα ένα τα φυτά της παραπάνω εικόνας. Πρώτα πρώτα, η ζάμια είχε σπάσει το γλαστράκι - δαχτυλήθρα μέσα στο οποίο είχε ξεχαστεί.


Είχε βγάλει ρίζες και από τις τρύπες του γλαστρακίου - δαχτυλήθρας. Αυτές τις ρίζες πρέπει να τις κόψεις με ένα καθαρό, τριζάτο και κοφτερό κλαδευτήρι, ώστε να μπορέσει να κόψει τα δεσμά το φυτό με το γλαστράκι - δαχτυλήθρα όπου βρίσκεται εγκλωβισμένο.

Και όταν βγαίνει έξω το ριζικό σύστημα, ανακαλύπτεις κάτι συναρπαστικό: πατάτες! Ναι, η ρίζα της ζάμιας εκτός από τους λευκούς υπόγειους βλαστούς σα καλώδια κεραίας τηλεόρασης έχει και κόνδυλους που μοιάζουν με πατάτες. Μοιάζουν μόνο. Τηγανιτές δε νομίζω ότι έχουν να μας πουν και πολλά.

Και αφού τελειώσεις με την παρατήρηση, φυτεύεις την ταλαίπωρη πλην άρτι αναζωογονημένη ζάμια στη νέα της γλάστρα και από δω παν κι άλλοι. Από πού; Από δω.

Και περνάμε στο επόμενο παρατράγουδό μας, το σπαθίφυλλο. Που δε το λες και πολύ σπαθί το φύλλο του. Αντιθέτως, τα περισσότερα έχουν γκαγκανιάσει, έχουν κιτρινίσει και περιμένουν τον χάρο να έρθει να τα πάρει. Α στο καλό, σκιάχτηκα.

Τα πράματα είναι σχετικά απλά: με το κλαδευτήρι που όλοι αγαπήσαμε απομακρύνεις ευγενικά όλα τα φύλλα που δεν είναι πράσινα. 

Και φυτεύεις κανονικά σε φρέσκο χώμα το φυτό και το ποτίζεις. Κοίτα και πες μου. Έχει καμία σχέση με το αίσχος δύο φωτογραφίες πιο πάνω; Όχι, δεν έχει. 

Τη σημερινή τριλογία ταλαίπωρων φυτών κλείνει αυτό το ανθούριο. Αλήθεια είναι ότι δεν είναι σε άσχημη κατάσταση, αλλά τουναντίον (ποιανού; Του ναντίον.) στη μικρή γλάστρα που ήταν ξεχασμένο έβγαζε συνέχεια φρέσκα φυλλαράκια. Για να συνεχίσει, λοιπόν, να βγάζει φυλλαράκια και να κάνει μία λαμπρή καριέρα στο χώρο της κηπουρικής, θα το μεταφυτεύσουμε σε μία μεγαλύτερη γλάστρα με χώμα.

Ωωωπ! Κοίτα πώς έγινε! Πήρε τα πάνω του, αναδείχτηκε και μπορεί πλέον να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του με τα φρέσκα φυλλαράκια.


Και όλα μαζί τα στολίζεις σε μία γωνίτσα κοντά σε παραθύρι για να έχουν φως. Και τα ποτίζεις μία φορά τη βδομάδα.


Η ολική επαναφορά των φυτών έγινε για το Διαιτολογικό Ιατρείο "Σωστή Διατροφή".

Να πάτε να σας βάλει η διαιτολόγα σε μια τάξη. Να μην χλαπακιάζετε τυρογαριδάκια και δρακουλίνια όλη την ώρα. Αίσχος!

ΠΗΓΗ 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα