Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Αστακοί και καβούρια υποφέρουν όταν βράζουν ζωντανά στην κατσαρόλα




Αστακοίκαβούρια και λοιπά καρκινοειδή υποφέρουν όταν βράζουν ζωντανά μέσα στην κατσαρόλα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που μελετά το νευρικό σύστημα των ειδών αυτών και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology.

Τα καρκινοειδή και πολλοί ακόμα οργανισμοί διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς (αισθητήρες πόνου, αλγοϋποδοχείς) που αντιλαμβάνονται τα επικίνδυνα ερεθίσματα και ενεργοποιούν ένα ταχύτατο ανακλαστικό αποφυγής.
Η μελέτη έδειξε πως τα είδη αυτά διαθέτουν μια μνήμη του πόνου, καθώς η υποβολή τους σε επώδυνα ερεθίσματα τα οδηγεί σε συμπεριφορές αποφυγής τους στο μέλλον.
Πειράματα όπως η διοχέτευση μικρής τάσης ρεύματος σε ένα καβούρι ή η καυστική σόδα στις κεραίες της καραβίδας έδειξαν πως τα ζώα αυτά αντιδρούν στον πόνο και προσπαθούν να τον αποφύγουν όταν “διαβλέψουν” κίνδυνο.
Έτσι, η πρακτική των αλιέων να κόβουν τις δαγκάνες από ζωντανά καβούρια και στη συνέχεια να τα πετούν στη θάλασσα ή το βράσιμο των ζωντανών αστακών πιθανότατα προκαλεί μαρτυρικούς πόνους στα καρκινοειδή.
Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο πχ των θηλαστικών με τα οποία βρίσκεται κοντύτερα στην αλυσίδα της εξέλιξης σε αντίθεση με τα ασπόνδυλα και τα έντομα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα