Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Το Τραγούδι της Ημέρας - "Sensitive" Μικ Καρν (1958 – 4/01/2011)

                                 

Μικ Καρν (1958 – 4/01/2011)


O Αντώνης Μιχαηλίδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1958 στη Λευκωσία. Σε ηλικία τριών χρονών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική και σε ηλικία 11 χρονών ήταν ένας επιδέξιος βιολονίστας. Στη συνέχεια έμαθε φαγκότο κι έγινε μέλος της Σχολικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.
Όταν του έκλεψαν το φαγκότο και το σχολείο αρνήθηκε να του το αντικαταστήσει ο νεαρός Αντώνης έκανε την επανάστασή του. Εγκατέλειψε την κλασική μουσική και αγόρασε ένα ηλεκτρικό μπάσο για πέντε λίρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 μαζί με τους φίλους και συμμαθητές του Ντέιβιντ Μπατ (μετέπειτα Ντέιβιντ Σίλβιαν), Στιβ Τζάνσεν και Ρίτσαρντ Μπαρμπιέρι δημιουργούν ένα συγκρότημα και το 1974 το ονομάζουν Japan. Την 1η Ιουνίου του ίδιου χρόνου δίνουν την πρώτη τους συναυλία και αμέσως μετά υπογράφουν συμβόλαιο με τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Hansa. Οι Japan πλασάρονται ως glam-rock συγκρότημα με ερμαφρόδιτη εικόνα και κινούνται στα χνάρια των Ντέιβιντ Μπάουι, T.Rex και New York Dolls. Αρχίζουν να κερδίζουν την αποδοχή του μουσικού Τύπου, που τους εντάσσει στο νεορομαντικό κίνημα. Το μουσικό αυτό ρεύμα διαμορφώθηκε στα κλαμπ του Λονδίνου και εντάσσεται στο βρετανικό new-wave.

Ο Καρν είναι ο πιο προικισμένος μουσικός των Japan. Παίζει άταστο μπάσο (σπάνια περίπτωση για την εποχή εκείνη) και πολλοί τον συγκρίνουν με τον Τζάκο Παστόριους, το μεγάλο όνομα του ηλεκτρικού μπάσου, διαχρονικά. Εκτός από μπάσο, ο Καρν παίζει όλα τα πνευστά όργανα, ακόμη και το παραδοσιακό πνευστό της Ιαπωνίας, σουόνα. Οι Japan γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία τα επόμενα χρόνια. Το 1980 αλλάζουν εικόνα και μουσική κατεύθυνση, όταν εντάσσονται στο δυναμικό της Virgin, και κινούνται στον ευρύτερο χώρο του art-rock. To 1982 έρχεται η στιγμή της διάλυσης του συγκροτήματος, αμέσως μετά από μία συναυλία τους στην Ιαπωνία (16/12/1982), λόγω καλλιτεχνικών και προσωπικών διαφορών των μελών του.

Την ίδια χρονιά o Μικ Καρν κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Titles, ενώ συμμετέχει σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, όπως του Γκάρι Νιούμαν, της Κέιτ Μπους και της Τζοαν Αρματρέιντινγκ. Το 1984 σχηματίζει το γκρουπ Dalis Car με τον τραγουδιστή των Bauhaus, Πίτερ Μέρφι και τη δεκαετία του '90 το πολυεθνικό συγκρότημα NiNa. Την ίδια χρονική περίοδο ιδρύει τη δισκογραφική εταιρεία Medium Productions, μαζί με πρώην μέλη των Japan.

Ο Καρν ήταν αυτοδίδακτος γλύπτης και φωτογράφος, με πολλές εκθέσεις στο ενεργητικό του. Το 2004 εγκαταλείπει την Αγγλία και επιστρέφει στην Κύπρο με τη σύζυγό του Κιόκο και τον γιο τους Μέτις. Συνεχίζει τις μουσικές του δραστηριότητες και το 2009 κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία του «Japan and Self-Existence», όπου πληροφορούμαστε ότι κατέχει δίπλωμα ψυχοθεραπευτή.

Στις 4 Ιουνίου 2010 ανακοινώνει μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα (www.mickkarn.net) ότι πάσχει από καρκίνο προχωρημένης μορφής. Οι φίλοι του μουσικοί, με επικεφαλής τον Μιτζ Γιουρ και τους Porcupine Tree, συγκεντρώνουν χρήματα για την αποθεραπεία του. Τον Σεπτέμβριο ο Καρν εγκαθίσταται και πάλι στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Η αρρώστια θα τον καταβάλλει τελικά και ο Αντώνης Μιχαηλίδης θα αφήσει την τελευταία του πνοή το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 2011 στο σπίτι του στο Τσέλσι του Λονδίνου. Ήταν 52 ετών.

                                            Μικ Καρν (Mick Karn)

Δισκογραφία

Άλμπουμ

Titles (Virgin, 1982) – Νο 74 στη Μ. Βρετανία
Dreams of Reason Produce Monsters (Virgin, 1987) – Νο 89 στη Μ. Βρετανία
Bestial Cluster (CMP, 1993)
Polytown (CMP, 1994)
The Tooth Mother (CMP, 1995)
Seed [EP] ( Medium UK, 1997)
Beginning to Melt ( Medium UK, 1997)
Liquid Glass (Medium, 1998)
-ism (Medium UK, 2000)
Each Eye a Path (Medium, 2001)
Each Path a Remix (Medium, 2003)
More Better Different (Invisible Hands Music, 2004)
Love's Glove EP (MK, 2005)
Three Part Species (MK, 2006)
Selected (MK, 2007)
The Concrete Twin (MK, 2009)
Σινγκλ

"Sensitive" (Virgin, 1982) – Νο 98 στη Μ. Βρετανία
"After a Fashion" (1983) – Νο 39 στη Μ. Βρετανία
"Buoy" (Virgin, 1987) – Νο 63 στη Μ. Βρετανία
"Of & About" (MK, 2006)




Αλέκος Χρυσόπουλος
http://www.sansimera.gr
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα