Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Zodiac, ο μυστηριώδης δολοφόνος


 Zodiac ήταν το όνομα που δόθηκε σε έναν δολοφόνο που τρομοκράτησε την ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Περισσότερα από 40 χρόνια μετά, παρά τις χιλιάδες ανακρίσεις υπόπτων και έναν άγνωστο αριθμό δολοφονικών επιθέσεων, η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη.
                                      
Η εγκληματική του δράση


Το πρώτο θύμα του ήταν η 18χρονη φοιτήτρια Cheri Jo Bates, η οποία δολοφονήθηκε άγρια με μαχαιριές στο στήθος, στο λαιμό και στην πλάτη. Η αγριότητά του ήταν τόσο μεγάλη που το θύμα σχεδόν αποκεφαλίστηκε. Το αίτιο της επίθεσης παραμένει άγνωστο, δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε η κλοπή ούτε η ληστεία. Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ένα αντρικό ρολόι, το αποτύπωμα μιας μπότας και ιστοί, ενώ από την ανάλυση των δεδομένων του εγκλήματος, φάνηκε ότι η φοιτήτρια προφανώς γνώριζε το δράστη, οπότε η αστυνομία υπέθεσε ότι μάλλον είχε να κάνει με έγκλημα πάθους.
Το επόμενο διάστημα στάλθηκε μια σειρά από επιστολές σε τρεις διαφορετικές εφημερίδες, με τη διαφορά ότι οι επιστολές ήταν γραμμένες σε μορφή κώδικα και παρουσίαζαν μερικές διαφορές μεταξύ τους. Μετά την αποκωδικοποίησή τους, έγινε αντιληπτό ότι ο αποστολέας τους ήταν ο άγνωστος δολοφόνος που ονομάστηκε Zodiac, εξαιτίας της χρήσης αστρολογικών συμβόλων στα κρυπτογράμματά του. Ο ισχυριζόμενος δολοφόνος έδωσε λεπτομέρειες για τα εγκλήματα που, όπως ισχυρίστηκε, “μόνο η αστυνομία γνώριζε” και αποκάλυπτε ότι του αρέσει να σκοτώνει και πως έχει σκοπό να το επαναλάβει σε ανύποπτα χρονικά διαστήματα και σε μη αναμενόμενους στόχους. Σε ένα από εκείνα τα κρυπτογραφήματα ισχυριζόταν ότι αποκάλυπτε την ταυτότητά του. Η έρευνα δεν έδειξε την ύπαρξη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το επόμενο διάστημα ξεκίνησε ένα παιχνίδι αλληλογραφίας και ανώνυμων τηλεφωνημάτων μεταξύ του δολοφόνου (;) και της αστυνομίας και των εφημερίδων, ενώ συνέβησαν και μερικά εγκλήματα, τα οποία ακόμα παραμένει άγνωστο εάν τελικά είχαν όντως διαπραχθεί από τον Zodiac ή από άλλους εγκληματίες που εκμεταλλεύτηκαν την ιστορία.
Τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας
Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μια τεράστια κινητοποίηση εκ μέρους της πολιτειακής αστυνομίας και του FBI για τη σύλληψη του κατά συρροήν δολοφόνου, δεδομένης της δημοσιότητας που είχε λάβει η ιστορία του “αόρατου” δολοφόνου που πλέον απειλούσε σοβαρά την κοινωνία και ο οποίος τα Χριστούγεννα έστειλε μια επιστολή σε έναν επιφανή δικηγόρο, τον Melvin Belli, από τον οποίο ζητούσε βοήθεια γιατί, όπως έλεγε, “δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον εαυτό του”. Είχαν προηγηθεί απειλές για τοποθέτηση βόμβας, από την οποία θα σκοτώνονταν νεαροί μαθητές και για απόδειξη της ταυτότητάς του ο δολοφόνος είχε τοποθετήσει στο φάκελο ένα κομμάτι από το αιματοβαμμένο πουκάμισο ενός ταξιτζή που είχε δολοφονήσει. Το διάστημα εκείνο είχαν ήδη κυκλοφορήσει κάποια σκίτσα του Zodiac από αυτόπτες μάρτυρες, όμως τον Μάρτιο του 1972 συνέβη ένα ακόμη περιστατικό, ευτυχώς όχι αιματοβαμμένο.
Η κυρία Johns, οδηγώντας το αμάξι μέσα στο οποίο είχε και το μωρό της, συνάντησε έναν οδηγό ο οποίος της έκανε σήμα πως ο πίσω τροχός της παρουσίαζε πρόβλημα. Σταμάτησε το όχημά της, ο άγνωστος προσφέρθηκε να τη βοηθήσει και μόλις τελείωσε, έφυγε. Λίγα μέτρα παρακάτω το αμάξι της σταμάτησε και ο οδηγός γύρισε πίσω και προσφέρθηκε να τη μεταφέρει σε ένα βενζινάδικο, όπως και έγινε τελικά. Η νεαρή γυναίκα, έντρομη έβλεπε τον άγνωστο να μη σταματάει στα βενζινάδικα και, αφού αντάλλαξαν μερικές ανησυχητικές κουβέντες, η κυρία Johns βρήκε την ευκαιρία και μαζί με το μωρό της τινάχτηκε έξω από το αμάξι και κρύφτηκε σε ένα χαντάκι. Ο άγνωστος, σταμάτησε το αμάξι, έσβησε τα φώτα και περίμενε μερικά λεπτά, πριν βάλει μπρος και απομακρυνθεί. Η κοπέλα αργότερα αναγνώρισε το δράστη στο σκίτσο που της έδειξαν για τον Zodiac, ωστόσο η μαρτυρία της δεν είναι εντελώς αξιόπιστη, δεδομένου ότι τα επόμενα χρόνια της την άλλαξε και αναγνώρισε τουλάχιστον δύο άλλα σκίτσα ως τον επίδοξο απαγωγέα της.
Οι προκλήσεις συνεχίζονται
Όποιος και αν ήταν ο Zodiac, φαίνεται πως απολάμβανε τη δημοσιότητα γύρω από την ταυτότητά του. Σε επόμενη επιστολή αποποιείται της ευθύνης για εγκλήματα με τα οποία τον είχαν συνδέσει οι εφημερίδες και η αστυνομία και εκφράζει την επιθυμία να ενημερωθεί όλος ο κόσμος για αυτόν, καθώς και να φοράει κονκάρδες με εκείνον! Μάλιστα, σε μια άλλη επιστολή του, δηλώνει οργισμένος με τους κατοίκους μιας περιοχής γιατί δεν φορούσαν τις κονκάρδες! Το επόμενο διάστημα οι εμφανίσεις του γίνονται όλο και σπανιότερες, ενώ από τις επιστολές φαίνεται πως οι συνήθειές του και ο τρόπος έκφρασης έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, οι επιστολές δεν ξεκινούν με το περίφημο “Σας μιλάει ο Zodiac” και δεν υπάρχει ο τετραγωνισμένος κύκλος που έως τότε αποτελούσε την υπογραφή του.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, η αστυνομία είχε ήδη ανακρίνει γύρω στους 2.500 υπόπτους και είχε εξετάσει χιλιάδες στοιχεία και αναφορές που κατέφταναν με φρενιτιώδεις ρυθμούς στα γραφεία της και στις εφημερίδες. Τελικά οι ύποπτοι περιορίστηκαν σημαντικά και οι βασικότερες υποψίες έπεφταν πλέον στον Arthur Allen, ο οποίος πέθανε το 1992 σε ηλικία 58 ετών. Παρ΄όλα αυτά, δεν στάθηκε δυνατό να του απαγγελθούν κατηγορίες, αν και σύμφωνα με πολλούς ερευνητές που μελέτησαν εξονυχιστικά τη ζωή του, είναι ο άνθρωπος πίσω από τον Zodiac, όπως αφήνει να εννοηθεί και η ομώνυμη ταινία που είδαμε στους κινηματογράφους.
Επίλογος
Η υπόθεση των δολοφονιών και του Zodiac κλείστηκε επίσημα από την αστυνομία, η οποία για πολλά χρόνια ασχολούνταν με την υπόθεση παρότι το ενδιαφέρον του κοινού είχε χαθεί πια. Διατάχθηκε ακόμα και η αφαίρεση dna από ιστούς του νεκρού πλέον Allen, καθώς και λεπτομερής εξέταση πολλών άλλων εγκληματιών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει αποφέρει καρπούς.
Ο διασημότερος ίσως κατά συρροήν δολοφόνος της απέναντι όχθης του Ατλαντικού παραμένει ακόμη μυστηριώδης, όπως άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων που δολοφόνησε, αν και η επίσημη αναφορά μιλάει για πέντε, κυρίως γυναίκες. Άγνωστα επίσης παραμένουν τα αίτια που τον οδήγησαν στα εγκλήματα αυτά.
Ένας κατά συρροήν δολοφόνος κατόρθωσε να γίνει θέμα συζήτησης όλων των μέσων ενημέρωσης για πολλά χρόνια, να κινητοποιήσει μια τεράστια προσπάθεια σύλληψής του και τη συνδρομή δεκάδων ειδικών γραφολόγων, ψυχολόγων, εγκληματολόγων, δικηγόρων κ. α σε μια ιστορία με τεράστιο αρχείο που θα απαιτούσε τη συγγραφή ενός κατά πολύ μεγαλύτερου άρθρου από το παρόν που διαβάζετε.
Εκείνο όμως που παραμένει πραγματικά περισσότερο ίσως άγνωστο από όλα, είναι τα αίτια που οδηγούν τους ανθρώπους σε μια τόσο νοσηρή και διεστραμμένη δολοφονική μανία εναντίον των συνανθρώπων τους. Και αυτό θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένα μεταφυσικό φαινόμενο…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα