Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Τέρατα και μυθικά πλάσματα στην ελληνική μυθολογία -Γίγαντας Ανταίος



Ο μύθος του γίγαντα είναι λίγο ως πολύ γνωστός. Ο Ανταίος, γιος του Ποσειδώνα και της Γης, βασιλιάς της Λιβύης, προκαλούσε σε πάλη κάθε περαστικό που περνούσε από τη χώρα του, και εφόσον ο ίδιος αντλούσε τη δύναμη του από τη μητέρα του Γη, κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τον νικήσει. Ωστόσο, όταν κάποτε προκάλεσε τον Ηρακλή, ο τελευταίος, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, κατάλαβε το μυστικό του, τον απομάκρυνε από την πηγή της ενέργειάς του και σηκώνοντάς τον στους ώμους του, του έσπασε τα πλευρά και τον σκότωσε. 


Το επεισόδιο απεικονίζεται πολύ συχνά στην τέχνη και ενέπνευσε ιδιαίτερα τους αγγειογράφους. Ο Ανταίος πέρασε στο μύθο, ως ο αιμοδιψής Γίγαντας με την ανυπέρβλητη δύναμη που εύρισκε ευχαρίστηση στον φόνο, δια πάλης, των ξένων, με τα κρανία των οποίων είχε στήσει ναό αφιερωμένο στον πατέρα του (φυσικά αυτό σημαίνει πως ο θάνατός του θα ήταν αναπόφευκτος και ειδικά από τον Ηρακλή, γιο του Δία, εφόσον ο γίγαντας καταπατούσε την αρχή της φιλοξενίας, προστάτης της οποία ήταν ο Ζευς).

Σήμερα, δεν θα εστιάσω στην “τερατώδη” φύση του Ανταίου, αλλά θα τον προσεγγίσω λίγο πιο ρομαντικά, θα μιλήσω για τον Ανταίο που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Όχι τον Ανταίο που σκότωνε σαδιστικά τους επισκέπτες της χώρας του, αλλά τον Ανταίο που αντλούσε δύναμη από τη Γη, από τη μητέρα και γενέτειρά του. Θα μιλήσω για τον Ανταίο που κρύβουμε στη φύση μας, στην καρδιά μας, αυτόν μου μας κάνει να αντλούμε δύναμη από το χώμα της πατρίδας μας, από την πατρική εστία μας, από αυτό που μας δημιούργησε και μας χαρακτηρίζει ως υπάρξεις. 'Οταν ο Ηρακλής ξερίζωσε τον γίγαντα, του επέφερε το θανατηφόρο χτύπημα, έτσι είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, ο ξεριζωμός μας από αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως πάτριο, ως οικείο, ως ζωογόνο, ως πηγή έμπνευσης αλλά και ως λόγο ύπαρξης, να επιφέρει το θάνατό μας. Ίσως τελικά ο δικός μας Ανταίος, αυτός που υπάρχει στα εσώτερά μας, απογυμνωμένος από φόνους και ιστορίες, να είναι ο ήρωας που μετατρέπει το βίωμά σε μύθο της ύπαρξής μας. 

Πηγές: Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, Β115 / Πινδάρου, Ίσθμια, 4.3 / Υγίνος, Fabulae 31 


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα