Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι αστρονόμοι Υπολογίζουν τροχιά και προέλευση της ρωσικής βολίδας

Ανακατασκευασμένες τροχιές για το μετέωρο Chelyabinsk.  Credit: Jorge Zuluaga και Ignacio Ferrin, Πανεπιστήμιο του Antioquia σε Μεντελίν, Κολομβία



Μόλις μια εβδομάδα μετά από την πτώση της τεράστιας βολίδας  κατά μήκος του ουρανού της περιοχής Chelyabinsk της Ρωσίας, οι αστρονόμοι δημοσίευσαν ένα έγγραφο που αναπλάθει την τροχιά και καθορίζει την προέλευση του διαστημικού βράχου που εξερράγη περίπου 20-14 χιλιόμετρα (12-15 μίλια) πάνω από την επιφάνεια της Γης , δημιουργώντας ένα κρουστικό κύμα που κατέστρεψε κτίρια και έσπασε  παράθυρα.



 Οι Ερευνητές Jorge Zuluaga και Ignacio Ferrin από το  Πανεπιστήμιο της Antioquia στο Μεντελίν της Κολομβίας χρησιμοποίησε μια πηγή δεν είναι πάντα διαθέσιμη όταν ένας μετεωρίτης πέφτει: τις πολυάριθμες κάμερες ταμπλό αλλά και κάμερες ασφαλείας που συνέλαβαν την τεράστια βολίδα. Χρησιμοποιώντας τις τροχιές που  φαίνονται στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο YouTube, οι ερευνητές ήταν σε θέση να υπολογίσουν την τροχιά του μετεωρίτη κατά την πτώση του στη Γη και να τα χρησιμοποιήσουν για να ανακατασκευάσουν την τροχιά του στο διάστημα πριν τη βίαιη συνάντηση του με τον πλανήτη μας.

Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, 
είπε ο Zuluaga στην Universe Today, και έχουμε ήδη να εργαζόμαστε για να πάρουμε πιο ακριβή αποτελέσματα.


"Δουλεύουμε σκληρά για να παράγουμε μία ενημερωμένη και πιο ακριβή ανακατασκευή της τροχιάς χρησιμοποιώντας διάφορα τεκμήρια," είπε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αλλά με τους υπολογισμούς τους, Zuluaga και Ferrin καθορίζεται το βράχο προέρχεται από την οικογένεια του Απόλλωνα των αστεροειδών.

Χρησιμοποιώντας τριγωνισμό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά δύο βίντεο: ένα από μια κάμερα που βρίσκεται στην πλατεία της Επανάστασης στην Chelyabinsk και ένα βίντεο που καταγράφεται στην κοντινή πόλη της Korkino, μαζί με τη θέση μιας τρύπα στον πάγο στη λίμνη Chebarkul, 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τσελιάμπινσκ. Η τρύπα πιστεύεται ότι προέρχεται από τον μετεωρίτη που έπεσε στις 15 Φεβρουαρίου.

Οι Zuluaga και Ferrin είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν το βίντεο από τον Stefen Geens, που γράφει το Ogle Earth blog και επισήμανε ότι αυτές οι φωτογραφικές μηχανές σχηματίζουν ένα δίκτυο, το οποίο συγκεντρώνει  σημαντικά στοιχεία σχετικά με την πορεία και την ταχύτητα του μετεωρίτη. Χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία και το Google Earth για να ανασυνθέσει τη διαδρομή του βράχου, καθώς εισήλθε στην ατμόσφαιρα και έδειξαν ότι ταιριάζουν με μια εικόνα της πορείας που έλαβε η γεωστατικός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-9 .

Αλλά λόγω των διακυμάνσεων στο χρόνο και την ημερομηνία σε αρκετά από τα βίντεο, αποφάσισε να επιλέξει δύο βίντεο από διαφορετικές τοποθεσίες, που φάνηκαν να είναι τα πιο αξιόπιστα.
Από τον τριγωνισμό, ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ύψος, την ταχύτητα και τη θέση του μετεωρίτη που έπεσε στη Γη.

Αυτό το βίντεο είναι μια εικονική εξερεύνηση της προκαταρκτικής τροχιάς όπως υπολογίζεται από τους Zuluaga & Ferrin

Αλλά ο υπολογισμός της τροχιάς του μετεωρίτη  γύρω από τον Ήλιο ήταν πιο δύσκολος, καθώς και λιγότερο ακριβής. Χρειάστηκαν έξι κρίσιμες παραμέτρους που έπρεπε όλες  να εκτιμηθούν με βάση τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τις μεθόδους Monte Carlo  για να "υπολογιστούν οι πιο πιθανές τροχιακές παράμετροι και η διασπορά τους," έγραψαν στην έκθεσή τους. 

Οι περισσότερες από τις παραμέτρους  σχετίζονται με την "σημείο λάμψης» - όπου ο μετεωρίτης γίνεται αρκετά φωτεινός ώστε να ρίξει μια αισθητή σκιά  στο βίντεο. Αυτό βοήθησε να καθορίσει το ύψος του μετεωρίτη, την ανύψωση και το αζιμούθιο στο ευκρινέστερο σημείο, καθώς και το γεωγραφικό μήκος, το γεωγραφικό πλάτος χαμηλά στην επιφάνεια της Γης  και επίσης την ταχύτητα του βράχου.
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, ο μετεωρίτης της Chelyabinski άρχισε να λαμπρύνει  όταν βρισκόταν μεταξύ 32 και 47 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα», έγραψε η ομάδα. "Η ταχύτητα του σώματος που προβλέπεται από την ανάλυση μας ήταν μεταξύ 13 και 19 km / s (σε σχέση με τη Γη), η οποία περικλείει το προτιμώμενο σχήμα των 18 km / s όπως αναφέρθηκε από άλλους ερευνητές."

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε λογισμικό που αναπτύχθηκε από το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο με την ονομασία ΝΟΒΑΣ, το Αστρομετρικό Ναυτικό Παρατηρητήριο Vector  για να υπολογιστεί η πιθανή τροχιά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μετεωρίτης  προέρχεται από τους  Αστεροειδείς του Απόλλωνα , μια γνωστή οικογένεια μετεωριτών που διασταυρώνονται με την  τροχιά της Γης.

Σύμφωνα με The Technology Review blog , οι αστρονόμοι έχουν δει πάνω από 240 αστεροειδείς του Απόλλωνα  να είναι μεγαλύτεροι από 1 χλμ, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 2.000 άλλοι του ιδίου μεγέθους.

 Ωστόσο, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου 80 εκατομμύρια εκεί έξω που είναι περίπου ίδιο μέγεθος με αυτόν που έπεσε στο Τσελιάμπινσκ. Υπολογίζεται να είναι 15 μέτρα (50 πόδια) σε διάμετρο, με βάρος 7.000 μετρικούς τόνους 

Στους εξελικτικούς υπολογισμούς της, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να κάνει μελλοντικούς υπολογισμούς αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη  λίμνη Chebarkul ως ένα από τα σημεία τριγωνισμού. "Υποπτευόμαστε ότι οι τρύπες  στο στρώμα πάγου της λίμνης έχουν παραχθεί τεχνητά," είπε ο Zuluaga  στην Universe Today μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 "Ωστόσο, έχω διαβάσει επίσης κάποιες αναφορές που δείχνουν ότι  κομμάτια του μετεωρίτη έχουν βρεθεί στην περιοχή. Έτσι, εργαζόμαστε σκληρά για να παράγουμε μία ενημερωμένη και πιο ακριβής ανακατασκευή της τροχιάς χρησιμοποιώντας διάφορα αποδεικτικά στοιχεία. " 

Πολλοί έχουν ρωτήσει γιατί αυτός ο  διαστημικός βράχος δεν ανιχνεύθηκε πριν, και ο Zuluaga καθοριστικά  είπε γιατί χάθηκε ένας από τους στόχους των προσπάθειών τους.

"Δυστυχώς γνωρίζοντας την οικογένεια στην οποία ανήκει ο αστεροειδής δεν είναι αρκετό», είπε. "Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο με μια πολύ ακριβή τροχιά  που μπορούμε να ενσωματώσουμε τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια. Μόλις έχεις μια τροχιά, η τροχιά μπορεί να προβλέψει την ακριβή θέση του σώματος στον ουρανό και στη συνέχεια μπορούμε να κοιτάξουμε την αρχειοθέτηση των εικόνων και να δούμε αν ο αστεροειδής είχε αγνοηθεί. Αυτή είναι η επόμενη κίνησή μας! "

Το βίντεο από την πλατεία Επανάστασης στο Τσελιάμπινσκ:
Το βίντεο που καταγράφηκε στο Korkino:

Π

Από universetoday



Απόδοση Κειμένου dorieas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα