Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Κρέμες κατά των ρυτίδων: Πόσο βοηθούν πραγματικά;



Στην αγορά διατίθενται πληθώρα προϊόντων για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Περιέχουν πολλές ουσίες για τις οποίες υπάρχουν ισχυρισμοί ότι βοηθούν κατά των ρυτίδων και ότι μπορούν να προλάβουν ή να επανορθώσουν βλάβες που έχουν προκληθεί από τον ήλιο.
Για μερικές κρέμες έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι οι ουσίες που περιέχουν μπορεί να βελτιώνουν τις ρυτίδες. Για πολλές άλλες κρέμες και για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται, δεν έχουν γίνει επαρκείς, αυστηρές επιστημονικές εργασίες που να τεκμηριώνουν τις ευεργετικές τους επιδράσεις.Βέβαια κάποιος δεν μπορεί να περιμένει με μια κρέμα να πετύχει επανόρθωση του προσώπου από τη φθορά του χρόνου, του ήλιου ή του καπνίσματος.

Όμως ανάλογα με τον τρόπο και τη διάρκεια χρήσης των κρεμών αυτών και το είδος των ενεργών συστατικών που περιέχουν, είναι δυνατόν να επιτευχθεί έστω και μερική βελτίωση της εμφάνισης του δέρματος.
Η αποτελεσματικότητα των αντιρυτιδικών κρεμών, εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα των ενεργών ουσιών που περιέχουν. Το περιεχόμενο αυτό θα καθορίσει το βαθμό βελτίωσης που θα επιτευχθεί στις ρυτίδες του δέρματος.
Μερικές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνά στις αντιρυτιδικές κρέμες είναι οι ακόλουθες:
1. Ρετινόλη
Η ρετινόλη είναι μορφή βιταμίνης Α. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως στις αντιρυτιδικές κρέμες που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό. Οι ρίζες οξυγόνου είναι ασταθή μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα του δέρματος και προκαλούν έτσι ρυτίδες.
2. Τρετινοϊνη
Η τρετινοϊνη (ρετινοϊκό οξύ) είναι παράγωγο της βιταμίνης Α και είναι ισχυρότερη από τη ρετινόλη. Σε πολλές χώρες χρειάζεται ιατρική συνταγή για την αγορά σκευασμάτων που περιέχουν τρετινοϊνη που ενδείκνυται για την τοπική θεραπεία κατά των ρυτίδων.Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή πιθανόν να μείνουν έγκυες, πρέπει να αποφεύγουν τα παράγωγα της βιταμίνης Α διότι αυξάνουν τον κίνδυνο για εκ γενετής ανωμαλίες στα παιδιά.
3. Υδροξυοξέα
Τα άλφα-υδροξυοξέα, τα βήτα-υδροξυοξέα και τα πόλυ-υδροξυοξέα είναι όλα συνθετικές μορφές των οξέων που προέρχονται από φρούτα που περιέχουν ζάχαρα. Τα οξέα αυτά είναι απολεπιστικά δηλαδή ουσίες που αφαιρούν το πλέον επιφανειακό στρώμα του δέρματος που έχει γεράσει και απονεκρωθεί. Παράλληλα προάγουν την ανάπτυξη νέου απαλού δέρματος με ομοιόμορφη χροιά. Επειδή τα υδροξυοξέα αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο και ευνοούν την πρόκληση φωτογενών βλαβών, είναι απαραίτητο μαζί τους και τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα μετά, να χρησιμοποιούνται με ψηλού βαθμού προστασίας αντηλιακές κρέμες.
4. Συνένζυμο Q10 (Coenzyme Q10)
Το συνένζυμο Q10 είναι μια θρεπτική ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας από τα κύτταρα. Μερικές έρευνες έδειξαν ότι συμβάλλει στη μείωση των λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια χωρίς να έχει παρενέργειες. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η τοποθέτηση κρέμας με συνένζυμο Q10 πριν από την έκθεση στον ήλιο, προστατεύει από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας.
5. Πρωτεΐνες με χαλκό
Ο χαλκός είναι ιχνοστοιχείο που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα. Σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για το δέρμα, συνδυάζεται με μικρές πρωτεΐνες που αποκαλούνται πεπτίδια. Τα πεπτίδια με χαλκό, προάγουν την ίαση πληγών, την παραγωγή κολλαγόνου και πιθανόν τη δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών.
6. Κινετίνη
Η κινετίνη είναι παράγοντας ανάπτυξης στα φυτά. Μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των ρυτίδων και προάγει την ομοιογενή χροιά του δέρματος προκαλώντας ελάχιστο ερεθισμό. Δεν είναι γνωστός ο τρόπος δράσης της.
Είναι πιθανόν ότι δρα εναντίον των ρυτίδων διότι βοηθά το δέρμα να συγκρατεί την ύγρανση του, προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και πιθανόν να είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία.
7. Αποστάγματα του τσαγιού
Το πράσινο και το μαύρο τσάι όπως και τα μείγματα τους, περιέχουν ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στις κρέμες κατά των ρυτίδων, χρησιμοποιούνται συχνότερα αποστάγματα πράσινου τσαγιού.
Αυτά που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Διάφορα προϊόντα αισθητικής όπως κρέμες και λοσιόν, δεν υπόκεινται στους αυστηρούς ελέγχους που διέπουν τη χρήση των φαρμάκων. Για τους λόγους αυτούς δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και στο περιεχόμενο των διαφόρων σκευασμάτων που προσφέρονται χωρίς ιατρική συνταγή.Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για τη δράση όλων αυτών των προϊόντων κατά των ρυτίδων. Όμως τα περισσότερα σκευάσματα δεν έχουν υποβληθεί στις αυστηρές ολοκληρωμένες έρευνες που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας τους όπως για παράδειγμα γίνεται με τα φάρμακα.  Είναι λοιπόν σημαντικό κατά την αγορά αντιρυτιδικών κρεμών, να είναι κατανοητό ότι οι κρέμες που προσφέρονται χωρίς ιατρική συνταγή έχουν διαφορετικό περιεχόμενο σε ενεργές ουσίες από ότι αυτές που αγοράζονται με συνταγή γιατρού. Τα αποτελέσματα των πρώτων, εάν υπάρχουν, είναι περιορισμένα και μικρής διάρκειας. Το κόστος δεν έχει σχέση με την αποτελεσματικότητα. Επειδή μια αντιρυτιδική κρέμα είναι ακριβή, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικότερη από ένα πιο φτηνό προϊόν.Παράλληλα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι για να δουν κάποια αποτελέσματα, πρέπει να χρησιμοποιούν μια αντιρυτιδική κρέμα, μία έως δύο φορές την ημέρα για πολλές εβδομάδες. Επίσης να γνωρίζουν ότι με τη διακοπή της χρήσης της κρέμας, είναι πολύ πιθανόν ότι το δέρμα θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.
Πώς μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας όσο το δυνατό καλύτερα από τις ρυτίδες.
Μια αντιρυτιδική κρέμα, μπορεί να μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων σας. Αυτό εξαρτάται από το είδος και τη συγκέντρωση των ενεργών ουσιών που περιέχονται στην κρέμα όπως επίσης από την έκταση και σοβαρότητα του προβλήματος.Εκτός από τη μέθοδο αυτή όμως, υπάρχουν περισσότερο αποτελεσματικές μέθοδοι που μπορείτε διαχρονικά να χρησιμοποιείτε για να διατηρείτε όσο το δυνατό πιο νεανικό το δέρμα σας.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα