Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τεράστιος όγκος δεδομένων μπορεί να καταχωρηθεί σε ένα γραμμάριο υλικού


Η τεχνολογία έρχεται να συναντήσει τη βιολογία και από την ένωση «γεννιέται» το μέλλον στην αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων. Δεν μιλάμε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για το αποτέλεσμα έρευνας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρία Agilent Technologies.

Προς το παρόν, για την αποθήκευση δεδομένων, χρησιμοποιούμε μέσα όπως usb stick, DVD, Bluray. Στο μέλλον, όμως, δεν αποκλείεται τα παραπάνω να αντικατασταθούν με… DNA, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να αποθηκεύσουν ένα τεράστιο όγκο ψηφιακών δεδομένων σε… γενετικό υλικό.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η αξιοποίηση του υλικού, αυτή τη φορά η σχετική τεχνολογία βελτιώθηκε σημαντικά, τριπλασιάζοντας την έως τώρα δυνατότητα, χάρη στην επίτευξη κωδικοποίησης- αποθήκευσης. Μιλάμε για μεγέθη της τάξης των 2,2 petabytes ανά γραμμάριο DNA!

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποθηκεύσουν σε συνθετικό DNA και μετά να διαβάσουν ξανά (και μάλιστα με ακρίβεια 100%) όλα τα σονέτα του Σαίξπηρ σε αρχείο .txt, ένα ηχητικό αρχείο .mp3 με τον διάσημο λόγο «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του 1963, μια φωτογραφία jpg του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στη Βρετανία και ένα αρχείο pdf με το διάσημο άρθρο των Γουότσον και Κρικ του 1953, με το οποίο ανακοίνωσαν την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA.

Όλο αυτό το ψηφιακό υλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μετά την αποθήκευσή του θυμίζει έναν απλό κόκκο σκόνης, ο οποίος ελπίζεται ότι θα επιζήσει σ' ένα ξηρό και ψυχρό μέρος για τουλάχιστον 10.000 χρόνια, έχοντας αυτά τα δεδομένα κωδικοποιημένα στο εσωτερικό του.

Στο μέλλον, «εφόσον κάποιος ξέρει τον κώδικα, θα είναι σε θέση να το διαβάσει, αν βέβαια έχει ένα μηχάνημα που μπορεί να διαβάσει DNA» δήλωσε ο επικεφαλής της προσπάθειας, Νικ Γκόλντμαν.

Οι ψηφιακές πληροφορίες στον κόσμο συνεχώς διογκώνονται και, σύμφωνα με μια εκτίμηση, υπολογίζονται σε περίπου 3 zettabytes (3.000 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων bytes). Η συνεχής αύξηση του ψηφιακού περιεχομένου αποτελεί μια ολοένα μεγαλύτερη πρόκληση από την άποψη της αποθήκευσης και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

 Οι σκληροί δίσκοι είναι ακριβοί και ενεργοβόροι (χρειάζονται συνεχή τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ ακόμα και τα θεωρούμενα ως καλύτερα μέσα αποθήκευσης, όπως οι μαγνητικές ταινίες, αρχίζουν να φθείρονται μετά από μία δεκαετία.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα