Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Φτιάξε σπιτική λαγάνα

lagana_introΥλικά
· 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις · 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι σταρένιο (κίτρινο) · ½ φλιτζάνι βιολογικό πίτουρο από σιτάρι * · 2 κουτ. του γλυκού μαγιά στιγμής, σκόνη · 1 ½  κουτ. του γλυκού αλάτι και επιπλέον κρυσταλλικό για πασπάλισμα – αν θέλετε · 2-3  κουτ. του γλυκού μείγμα αλεσμένα μυρωδικά : μαχλέπι, κόκκοι κόλιανδρο και γλυκάνισο · ½ κουτ. φρεσκοαλεσμένο λευκό πιπέρι (προαιρετικά) · 3 ½ - 4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο, χωρίς χλώριο
· ελαιόλαδο
 




Εκτέλεση
1.      Βάλτε σε μεγάλη διάφανη ή ημιδιάφανη γαβάθα τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το πιπέρι, αν χρησιμοποιείτε, και αναμείξτε τα καλά με σπάτουλα. 2.      Κάντε μια λακκούβα στη μέση και προσθέστε σταδιακά 3 φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας με την σπάτουλα για να ενσωματωθεί το υγρό στο αλεύρι. 3.      Αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα με το μίξερ του χεριού, στο οποίο έχετε προσαρμόσει τα ειδικά τσιγκέλια. Βάλτε κι άλλο νερό - όσο χρειάζεται και μόλις το μείγμα γίνει περίπου ομοιόμορφο, σταματήστε το μίξερ και αφήστε να μείνει 10 λεπτά. Δουλέψτε και πάλι τη ζύμη για 5 – 8 λεπτά με το μίξερ, προσθέτοντας 1 – 2 κουταλιές αλεύρι, αν είναι πολύ νερουλή ή λίγο νερό αν είναι σκληρή, μέχρι να γίνει λεία και ομοιόμορφη. 4.     Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει. Αλευρώστε την επιφάνεια εργασίας και αδειάστε επάνω τη ζύμη, βοηθώντας με τη σπάτουλα. Καθαρίστε και σκουπίστε καλά τη γαβάθα.
5-6.      Πασπαλίστε τη ζύμη και τα χέρια με αλεύρι και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα για ζύμη γυρίστε και διπλώστε τη ζύμη στη μέση πασπαλίζοντας και ξαναδιπλώνοντας, αν κολλάει πολύ.



* ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν βρείτε καλό βιολογικό αλεύρι ολικής άλεσης, χρησιμοποιήστε 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 ½ φλιτζ. αλεύρι βιολογικής ολικής άλεσης, παραλείποντας το πίτουρο.
fe-mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα