Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΕΠΙΡΡΟΕΣ


                          

ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΜΑΣ…..ΣΤΟΝ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΜΑΣ  ΠΕΡΙΓΥΡΟ….
Με αφορμή….. την αλαζονεία ορισμένων στο Διαδίκτυο…. μου ήρθε η ιδέα να προβάλλω  ως θέμα τις επιρροές ….που έχουμε….ΟΛΟΙ μας….στον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο.
Αδέλφια…. «κακά τα ψέματα»…. οι αξίες μας αρκετές φορές ενισχύονται κοινωνικά από τη συμμόρφωση και τις παρέες που κάνουμε γι’ αυτό το λόγο και προσφωνούμε τη λαϊκή ρήση : «Πες μου ποιον έχεις φίλο…. για να σου πω ποιος είσαι…!»

Στην ουσία …με λίγα λόγια τι ακριβώς κάνουμε; Απλά…εκθέτουμε τον εαυτό μας επιλεκτικά σε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ που επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις μας, εν μέρει....επειδή ακριβώς εκθέτουμε τον ΕΑΥΤΟ μας σε καταστάσεις ….στις οποίες οι ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ αυτές φαινομενικά  επιβεβαιώνονται…. και ως συνήθως κάνουμε εν μέρει ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, οι οποίες από την ίδια τους τη φύση θα μας δώσουν επιβεβαιωτικές ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ….και εν μέρει ακόμη επειδή εκθέτουμε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ τον εαυτό μας σε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,…. που επικυρώνουν τις πεποιθήσεις μας….!
Αν ρωτήσω κάποιον από εσάς…. χωρίς αμφιβολία…. αν θεωρείτε τον ΕΑΥΤΟ σας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ  ΠΝΕΥΜΑ και ….θα μου πείτε ασφαλώς  ότι πράγματι ξέρετε το τι ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ. Η κοινοτική όμως ενίσχυση ….είναι μία διαδικασία μέσω της οποίας ένας ισχυρισμός μετατρέπεται σε ισχυρή ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, μέσω της επανειλημμένης επιβεβαίωσης της….. από τα ΜΕΛΗ  μιας ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.  Ασφαλώς…..η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη από το αν ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ερευνηθεί σωστά ή αν υποστηρίζεται από εμπειρικά δεδομένα σημαντικά…..ώστε να δικαιολογείται να τον πιστεύουν ΛΟΓΙΚΟΙ άνθρωποι. Στην ουσία η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ…. μας βοηθάει να εξηγήσουμε το πώς είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ πεποιθήσεις σε κοινότητες ….από τη μία γενιά στην άλλη και μας εξηγεί επίσης πώς οι μαρτυρίες μελών από κοινότητες πολιτικών, δημοσιογράφων, ψυχολόγων θεολόγων  κλπ ….μπορούν να υποκαταστήσουν και να επισκιάσουν τα ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.
Γι’ αυτό η ΕΡΕΥΝΑ…. η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ… και η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ…. έφεραν τους ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ μας…. σε ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ  ΑΠΟΨΕΩΝ….στην ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ…. και στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της ΣΚΕΨΗΣ…. με αποτέλεσμα να έχουμε….έναν ΛΑΜΠΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ….χωρίς ΟΡΙΑ. Για να γίνει και πάλι σήμερα αυτό… θέλει να δούμε τι έκαναν οι ΠΡΟΓΟΝΟΙ μας. Χρησιμοποιούσαν ΕΡΓΑΛΕΙΑ (ΛΕΙΑ ΕΡΓΑ)….ωφέλιμα για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ....στο ΣΥΝΟΛΟ τους. Όταν οι άνθρωποι αργότερα σε άλλες εποχές…. δεν ανέπτυξαν  ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΡΙΣΗΣ και απλά ακολουθούσαν τις ΕΛΠΙΔΕΣ τους…. άνοιξε ο δρόμος για την ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ…. με τα σημερινά  αποτελέσματα  ….να είναι  έντονα ορατά και χειροπιαστά… και να έχουμε ΠΑΡΑΚΜΗ….σε όλα τα επίπεδα.
Αν  ρωτήσω….. αν έχετε καλή ιδέα για τον ΕΑΥΤΟ σας… οι περισσότεροι θα απαντήσετε ΝΑΙ…. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακό. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ….ότι είμαστε περισσότερο ΕΥΦΥΕΙΣ ……ΕΞΥΠΝΟΙ και πιο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ….σε πολλά πράγματα και ειδικά σε ΓΝΩΣΕΙΣ ….και μην πάτε μακριά…. ακόμη και στην οδήγηση …..νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από το μέσο όρο…. ενώ φυσικά …μόνοι οι μισοί από εμάς μπορούμε πράγματι να είμαστε καλύτεροι εφαρμόζοντας τον Κ.Ο.Κ.  από τη διάμεση τιμή. Οι περισσότεροι από εμάς παρουσιάζουμε….. κάτι που θα το λέγαμε «μεροληψία απόδοσης»…..και πιστεύουμε ότι οι ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ μας οφείλονται στις ΔΙΚΕΣ μας  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ…. ενώ οι ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ μας οφείλονται σε ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ…..ενώ αντίθετα για τους ΑΛΛΟΥΣ…. πιστεύουμε ….ότι οι ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ τους οφείλονται σε ΤΥΧΗ, ενώ οι ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ τους στα ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ τους . Πάντως ένα είναι σίγουρο…ότι δεν μπορούμε να έχουμε ΟΛΟΙ δίκιο..…!
Συνήθως  χρησιμοποιούμε  το  ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ και  τις ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ…. για να αλλάξουμε την ΕΚΤΙΜΗΣΗ μας ….για μα κατάσταση, επειδή στην πραγματικότητα…. αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να σκεφτούμε. Εκείνο… που μας κάνει σήμερα να ξεχωρίζουμε…. από τα ρομπότ(τεχνητή νοημοσύνη)…είναι ότι μπορούμε να ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΜΕ  ΤΙΣ  ΑΣΧΕΤΕΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ …..προς όφελός μας… μόνο που αυτό  έχει το ΤΙΜΗΜΑ ότι αποδίδει δυσανάλογη μεροληψία σε κάποια δεδομένα του γενικού πλαισίου.  Όσο όμως κι αν προσπαθούμε …μερικές φορές.....η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι εντελώς αντίθετη από αυτό που μας λέει η ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ μας… ιδίως στον επιστημονικό τομέα. Η διαίσθηση είναι ΠΟΛΥΤΙΜΗ ….για κάθε είδους θέματα, ιδίως στο κοινωνικό πεδίο …όταν π.χ. η σύζυγός μας απατάει… ή ο επιχειρηματικός μας συνέταιρος …είναι τζούφλα… αλλά για ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ζητήματα όμως ή για εκτίμηση ΑΙΤΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ….η διαίσθηση ….συχνά πέφτει εντελώς έξω…. επειδή βασίζεται σε ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ που έχουν ανακύψει ως βολικοί τρόποι για τη γρήγορη επίλυση πολύπλοκων γνωσιακών προβλημάτων ….με τίμημα όμως τις ανακρίβειες, τις ατυχίες και την υπερευαισθησία.
Δεν είναι ασφαλές ….να αφήνουμε τη ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ και τις ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ μας να λειτουργούν ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ και ΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΣ….!
Μας συμφέρει…. να ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ και να ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ την ΑΤΕΛΗ  ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ  ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ  με κάθε ευκαιρία…. εξάλλου ΑΔΕΛΦΙΑ… οι μέθοδοι της επιστήμης και της στατιστικής ….αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση των ελαττωμάτων της. Η συνετή εφαρμογή αυτών των μεθόδων…. είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε… γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι ο κάθε ΠΟΛΙΤΗΣ…. οφείλει να γίνει ΟΠΛΙΤΗΣ…. σε όλα τα ΕΠΙΠΕΔΑ…., απέναντι σ’ αυτές τις ΠΑΓΙΔΕΣ ….και ίσως η ΠΡΟΚΛΗΣΗ είναι να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ποιο ΕΡΓΑΛΕΙΟ….. πρέπει να ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ  ΚΑΘΕ  ΦΟΡΑ.
Έτσι …κλείνοντας…. θα πω αυτό που έλεγε ο Ηράκλειτος…. «τα πάντα ρει…»….και το «γηράσκω  αεί διδασκόμενος ...που μας το είπε ο Σόλων… και συμπληρώνω…. με το :
 «Όπως οι χωρίς περιεχόμενο ασκοί…..φουσκώνουν με τον αέρα έτσι και οι χωρίς πνευματική υπόσταση άνθρωποι ……διογκώνονται από την έπαρση, την αλαζονεία, και την εσφαλμένη για τον εαυτό τους γνώμη.»....Σωκράτης.
Καλή ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ . (Ε.Ι.)


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα