Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Αλογίσιο κρέας..(S)..Δούρειος Ίππος..(O)..Διατροφικός Κώδικας..(S)..Agenta 21...



γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος 
- Σε ποιά φάση βρίσκεται το «project horse»;
- Έχει μπει στη φάση της «απενοχοποίησης του κρέατος».
- Ωραία. Δρομολογήθηκε η επόμενη φάση;
- Ναι. Ήδη το ευρωπαϊκό κοινό προετοιμάζεται ψυχολογικά – και μάλιστα ταχύτατα - να αποδεχτεί αυστηρότερους όρους ελέγχου της διατροφής. Παραγωγή και Διακίνηση.

- Η σχετική έρευνα που θα καταλήξει;
- Οι ευθύνες θα φορτωθούν στους «μικρούς» που τους επετράπη να «εισχωρήσουν» στην εμπορική αλυσίδα και επέφεραν την «διατροφική καταστροφή».
- Προβλέψεις;
- Θετικές. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι τόσο «βαρύ» που δεν θα το αντέξει πλέον κανένας «μικρός παραγωγός» ή «εμπορικός διακινητής». Μόνον μεγάλοι παίκτες θα μπορούν να παίξουν πλέον.
- Ωραία. Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος;
- Όπως προείπα ήδη, βήμα βήμα απενοχοποιείται το κρέας αλόγου. Δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο άλλωστε. Είναι πιο κοντά στα διατροφικά ήθη των δυτικών. Γι’ αυτό και επελέγη άλλωστε αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο αντί κάποιου άλλου εξεζητημένου – μη δυτικού - όπως ας πούμε θα ήταν ένα τρωκτικό. Αυτά σε επόμενες φάσεις.
- Ποιά ακριβώς φάση θα μας καλύψει η επικείμενη απόφαση των Ευρωπαϊκών Αρχών και ποιό βήμα μας διασφαλίζει;
- Αυτό στο οποίο ήδη «εγκλιματίζεται» η κοινή γνώμη ώστε να «φανεί ως δική της απαίτηση» είναι μια απόφαση που θα πιστοποιεί ότι δεν είναι «απαράδεκτη διατροφική επιλογή» το κρέας αλόγου αυτό καθαυτό αλλά η διείσδυση στην εμπορική/καταναλωτική αλυσίδα «ακατάλληλου υγειονομικά» κρέατος.
- Άρα, σε λίγο να αναμένουμε την επόμενη φάση; Το βλέπετε σύντομα;
- Απαιτείται λίγος χρόνος. Αυτό που «ζητείται» για την ώρα – ως «προαπαιτούμενο των επόμενων φάσεων» - είναι να αναφέρεται το είδος του κρέατος στις ετικέτες.
- Πράγμα που δεν κρίνεται ικανοποιητικό όμως μακροπρόθεσμα. Μας κάνει απλώς ως ένα «βραχυπρόθεσμο βήμα», είπατε. Σωστά;
- Ακριβώς. Ο δικός μας σχεδιασμός απαιτεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιβάλλει να εμφανίζονται στην ετικέτα ΜΟΝΟΝ στοιχεία της διατροφικής αξίας του τροφίμου. Πχ ενός επεξεργασμένου είδους όπως τα αλλαντικά και να μην φαίνεται από τι είδος κρέατος είναι παρασκευασμένο.
- Μα τι λέτε κύριοι; Αυτό ακριβώς είναι που εναντιώνονται αυτή τη στιγμή. Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;
- Κι όμως. Εκεί θα φτάσουμε κύριοι.
- Μα πως είναι δυνατόν;
- Είναι. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει αποφανθεί πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διατροφής της ανθρωπότητας είναι να υιοθετήσει και ο Βορράς τις διατροφικές συνήθειες του 3ου κόσμου.
- Εννοείτε έντομα;
- Έντομα, σκουλήκια, κατσαρίδες, τα πάντα.
- Κι ο δρόμος γι’ αυτό μπορεί να είναι μόνον έμμεσος. Να χρησιμοποιηθούν στοιχεία αυτών των οργανισμών για την Παρασκευή διατροφικών ειδών συνήθη στον δυτικό.
- Εννοείτε, να τρώει ο καταναλωτής πχ αλλαντικό με γεύση βοδινού αλλά που θα περιέχει μεγάλες ποσότητες απ’ αυτά τα ιπτάμενα ή σερνάμενα είδη;
- Ακριβώς.
- Θα αντιδρούσαν οι πάντες.
- Ναι, αν ήξεραν τι τρώνε. Γι’ αυτό και οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να αναγράφουν όχι ζωϊκή προέλευση, όχι είδος ζώου, αλλά μόνον πίνακες με διατροφική αξία. Τόση πρωτείνη, τόσα αμινοξέα, τόσο λίπος, τόσες θερμίδες. Τίποτε παραπάνω.
- Και ποιός τους διασφαλίζει το ότι δεν θα πάθουν τίποτα;
- Ακριβώς εκεί θέλουμε να φτάσουμε. Το μόνο που μπορεί να τους διασφαλίσει είναι η εγγύηση μιας μεγάλης εταιρείας. Γι’ αυτό κι εξ’ αντικειμένου, οι μικρές αυτόνομες επιχειρήσεις ζωικής (ή/και φυτικής σε επόμενη φάση) επεξεργασίας θα φύγουν από την αλυσίδα «ως μη δυνάμενες να πληρούν την πληθώρα των κριτηρίων». Άλλωστε, το τι κακό μπορούν να προκαλέσουν με την «εν γένει ανεπάρκειά τους» το είδαμε, το βλέπουμε τώρα με την υπόθεση του αλογίσιου κρέατος. Διοχέτευσαν – οι «ανεξέλεγκτοι μικροί» - ανθυγιεινό κρέας στην Ευρωπαϊκή αγορά από «ανεπάρκεια του Συστήματος ελέγχου». Μόνοι τους «την έπαθαν».
- Όντως, πολύ «βολικό».
- Ναι, όντως.
- Το όλο σκηνικό βεβαίως συνδέεται άρρηκτα με τον Νέο Κώδικα Διατροφής που ήδη προχώρησε στις ΗΠΑ και δυσκολευόμαστε να τον περάσουμε και στην ΕΕ. Αυτή η «σκανδαλώδης διατροφική υπόθεση» όμως θα διευκολύνει τα μέγιστα στην Ευρωπαϊκή θεσμοποίησή του. Για το καλό της ασφαλούς διατροφής των ευρωπαίων βεβαίως.
- Ανακεφαλαιώνοντας:
Η υπόθεση του ανθυγιεινού συγκεκριμένου αλογίσιου κρέατος  κατέδειξε στις Ευρωπαϊκές Αρχές και στην Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη την ανάγκη ενός νέου αυστηρότερου θεσμικού ελεγκτικού πλαισίου. Δεν μπορεί να φτάνει ότι κι ότι στο τραπέζι του καταναλωτή. Μιλάμε δηλαδή – ουσιαστικά - για τον «Νέο Διατροφικό κώδικα» (τον «προθάλαμό του βεβαίως και φυσικά ιδωμένο μακροσκοπικά). Κάτι τόσο αυστηρό όμως δεν μπορεί να το εφαρμόσει ένας «μικρός επαγγελματίας αγρότης ή κτηνοτρόφος». Εκ των πραγμάτων λοιπόν όλοι αυτοί θα βρεθούν εκτός της αλυσίδας. Όλο το πακέτο θα περάσει στα χέρια των μεγάλων εταιρειών.
Σε δεύτερη φάση – και ταυτόχρονα – οι ετικέτες πλέον θα αναγράφουν μόνον διατροφική αξία και όχι προέλευση. Αυτό θα μας ανοίξει το δρόμο να χρησιμοποιούμε πλέον κάθε είδους οργανισμό που μπορεί να μας παράσχει αυτά τα διατροφικά στοιχεία. Της στεριάς, του αέρα ή της θάλασσας. Και κατ’ επέκτασιν των βιογενετικών εργαστηρίων μας πχ κλωνοποιημένο κρέας ή βιογενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
- Τα...μεταλλαγμένα εννοείτε;
- Μη αποδεκτός όρος αγαπητέ...ας το συνηθίσουμε όσοι δεν το έχουμε συνηθίσει ακόμη. Και βεβαίως, μιλάμε και για συνθετικά – πρόσθετα - στοιχεία διατροφής. Ή τεχνητά παραχθέντα διατροφικά στοιχεία.
Εν κατακλείδι, αυτή θα είναι και η βέλτιστη διαδρομή για την ολοκληρωτική επικράτηση των παραπάνω.
- Του Νέου Διατροφικού Κώδικα εννοείτε...
- Ακριβώς...αν όχι «πολύ περισσότερα» του Κώδικα και των παραπάνω.
 Το project βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει κύριοι...οι λαοί της ΕΕ εκεί που αντιδρούσαν, τώρα περνούν στο «άλλο άκρο» και ανησυχώντας για την υγεία τους  ήδη πιέζουν τις ηγεσίες τους να λάβουν τα αυστηρά θεσμικά μέτρα που μέχρι πριν λίγο πολεμούσαν...αυτά που εμείς θέλαμε εξαρχής βεβαίως...
- Πράγμα που γίνεται εμφανές από την «προεξώφληση κέρδους» που ήδη κάνουν οι αγορές ανεβάζοντας τις μετοχές μας στα ύψη. Βλέπουν «τι έρχεται» με την υπόθεση του αλογίσιου κρέατος. Υπερκέρδη. Η «Δύσκολη Πύλη της ΕΕ» άνοιξε κύριοι. Ένα διατροφικό σκάνδαλο ήταν αρκετό για να φέρει τα «πάνω κάτω».
- Όπως πάντα....
- Ακριβώς...Τα πράγματα πάνε καλά κύριοι. Είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι εταιρείες σας...Όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη βεβαίως....

(Μυθοπλασία. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι απλά συμπτωματική)
Γιώργος Ανεστόπουλος


                                            ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα