Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Επικίνδυνα τα τατουάζ με μαύρη χένα

tatouaz hena

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι επειδή το τατουάζ με χένα (henna) δεν είναι μόνιμο (διαρκεί στο δέρμα από 3 ημέρες έως λίγες εβδομάδες) δεν είναι επικίνδυνο. Όμως επειδή ένα τατουάζ είναι προσωρινό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνο.
Τα προσωρινά τατουάζ με μαύρη χένα ενδεχομένως να περιέχουν την επικίνδυνη ουσία PPD (p-phenylenediamine) προειδοποιεί ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με σχετική οδηγία του.  Εν αντιθέσει με την φυσική χένα, το PPD προέρχεται από την πίσσα του κάρβουνου.

Πρέπει να ξέρετε ότι το χρώμα της πραγματικής χένας είναι σκούρο κόκκινο/καφέ, αφού είναι φυτική, και όχι μαύρο. Δεν υπάρχει φυσική μαύρη χένα αλλά με διάφορες χημικές ουσίες που αναμειγνύονται σε αυτή, δημιουργήθηκε η μαύρη χένα. Αυτή η «χένα» είναι τοξική και δεν πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα.
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τατουάζ, η χένα γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες. Παρατηρούνται όμως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ. Η προσθήκη του PPD στο μελάνι που χρησιμοποιείται για το τατουάζ, το κάνει πιο σκουρόχρωμο και με μεγαλύτερη διάρκεια. Όμως το PPD μπορεί να προκαλέσει δερματικές επιπλοκές, όπως ερυθρότητα, φλύκταινες, αποχρωματισμός του δέρματος και αυξημένη ευαισθησία στο ηλιακό φως, καθώς και μόνιμο σημάδι. Οι δερματικές αντιδράσεις μπορούν να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως ή έως και τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που έγινε το τατουάζ.

Προσοχή στους πλανόδιους καλλιτέχνες

Η χένα όπως ειπώθηκε είναι φυτικό προϊόν. Τα φύλλα αποξηραίνονται, μετατρέπονται σε σκόνη η οποία αναμειγνύεται με κάποιο υγρό και γίνεται πάστα που μπορεί να χρωματίσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Στις μέρες μας, το κοκκινοκάστανο χρώμα που αφήνει στο δέρμα η φυσική χένα δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα τατουάζ από μαύρη χένα που είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού οδηγούν τους καλλιτέχνες του τατουάζ να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις, στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χένας. Και ανάλογα με τον χώρο που θα επισκεφθείτε για να κάνετε τατουάζ, τα επίπεδα του PPD στη μαύρη χένα μπορεί να έχουν μεγάλη διακύμανση. Κι αυτό γιατί, σε ορισμένα studio τατουάζ χρησιμοποιούν σκέτο PPD, ενώ σε άλλα κάνουν μίξη με φυσική χένα ή άλλα συστατικά.
«Η μαύρη χένα χρησιμοποιείται κυρίως από πλανόδιους καλλιτέχνες (που θα συναντήσετε σε παραλίες, πεζοδρόμους και γενικά τουριστικούς προορισμούς) και σπανιότερα σε οργανωμένους χώρους περιποίησης προσώπου και σώματος», διευκρινίζει η εκπρόσωπος του FDA Ταμάρα Γουάρντ. «Ανάλογα με το που βρίσκεστε, ενδεχομένως και να μην έχει ελεγχθεί από κάποιον φορέα υγείας ο καλλιτέχνης ως προς την ασφάλεια των πρακτικών τατουάζ που εφαρμόζει ή και ο ίδιος να μην γνωρίζει τι είναι επιβλαβές για τον πελάτη», προσθέτει η Aμερικανίδα αξιωματούχος.
Μάλιστα, το βενζόλιο, γνωστός καρκινογόνος παράγοντας, έχει απαγορευθεί σε ό,τι αφορά τη χρήση του στα τατουάζ χένας σε πολλές χώρες, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παρανόμως σε πολλές περιπτώσεις.
Να σημειωθεί ότι επιστήμονες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλυψαν πολύ υψηλότερη συχνότητα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας σε γυναίκες που κατοικούν στην περιοχή και οι οποίες συνηθίζουν να κάνουν τατουάζ με χένα σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Τα ποσοστά οξείας μυελογενούς λευχαιμίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν αυξημένα κατά 93%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετανιώνουν που έκαναν μόνιμο τατουάζ. Το 17% όσων έχουν κάνει μόνιμο τατουάζ σκέφτεται να το αφαιρέσει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα