Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πως περιορίζουμε την κατανάλωση βενζίνης στο αυτοκίνητο

Η τιμή της βενζίνης έχει πάρει την ανηφόρα και η κάθε σταγόνα που βάζουμε στο ρεζερβουάρ μας ισοδυναμεί πια με…
χρυσάφι. Ας δούμε δέκα απλούστατα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να οδηγούμε όσο το δυνατόν πιο οικονομικά το αυτοκίνητό μας.

Μπορεί μερικά απ’ αυτά να φαίνονται ασήμαντα, ωστόσο η παράλληλη προσοχή σε πολλές μικρές λεπτομέρειες μπορεί να αποφέρει σημαντική μείωση των εσόδων για την τσέπη μας.



1. Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις, ακόμα κι όταν ο δρόμος μπροστά μας είναι ανοιχτός. Οι αλλαγές ταχύτητας να γίνονται το πολύ στις 2500 στροφές στα βενζινοκίνητα και 2000 στροφές στα πετρελαιοκίνητα.

2. Αφαιρούμε οποιοδήποτε εξωτερικό εξάρτημα (μπαγκαζιέρα, σχάρα ποδηλάτου, βάση ποδηλάτου κτλ.) που προκαλεί μεγαλύτερη αντίσταση του αέρα αν δεν το χρειαζόμαστε.

3. Περιορίζουμε τη χρήση του κλιματιστικού. Αν η ζέστη δεν είναι ανυπόφορη προτιμούμε να κατεβάσουμε τα παράθυρα και να δροσιζόμαστε από τον αέρα.

4. Ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πίεση των ελαστικών. Οχι μόνο για να κρατήσουν περισσότερο, αλλά και επειδή η κίνηση του οχήματος γίνεται πιο ομαλή αν η πίεση είναι πάντα αυτή που προτείνει ο κατασκευαστής.

5. Δεν παραλείπουμε κανένα service. Σύμφωνα με συντονισμένη έρευνα που έκαναν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Volkswagen, Audi, Opelκτλ.) ένα καλοσυντηρημένο όχημα χρειάζεται 17% λιγότερη βενζίνη από ένα παραμελημένο. Και φυσικά φροντίζουμε για την ασφάλειά μας.

6. Προσπαθούμε να «ελαφρώσουμε» το πορτ-μπαγκάζ από πράγματα που δεν είναι απαραίτητα για τη διαδρομή μας (π.χ. εργαλεία της δουλειάς μας όταν δεν εργαζόμαστε). Έτσι είναι ευκολότερη και η πρόσβαση στη ρεζέρβα όταν μας σκάσει το λάστιχο, τον πυροσβεστήρα ή το φαρμακείο.

7. Σε συνθήκες πόλης, όπου χρειάζεται να σταματήσουμε και να εκκινήσουμε πολλές φορές, δεν πατάμε νευρικά το γκάζι για να καταλήξουμε στο φρένο μετά από ένα δευτερόλεπτο. Όταν ο δρόμος είναι ίσιος αρκεί να βάλουμε ταχύτητα και να αφήσουμε το ντεμπραγιάζ για να πάρει το αυτοκίνητό μας τη μικρή ώθηση που χρειάζεται χωρίς να καταναλώσει βενζίνη. Στην κατηφόρα, βέβαια, αρκεί να αφήσουμε για λίγο το φρένο.

8. Σε περιπτώσεις στάσεων, έστω και μικρών (1-2 λεπτά) σβήνουμε τον κινητήρα και δεν τον αφήνουμε στο ρελαντί.

9. Επιλέγουμε βενζινάδικο με όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, αλλά και «καθαρό» εμπόρευμα. Αξίζει να πληρώσουμε 1-2 λεπτά παραπάνω και να έχουμε καθαρή βενζίνη στο ρεζερβουάρ.

10. Και, τέλος, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για μικρές διαδρομές (τσιγάρα, φούρνος, περίπτερο κτλ.), όπου μπορούμε εύκολα να τις καλύψουμε πεζοί.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα