Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο απίστευτος κύριος Tycho Brahe

Image Τα βιβλία της ιστορίας λένε οτι γεννήθηκε το 1546 στην πόλη Scania της Σουηδίας
(ναί, από εκεί πήραν το όνομα τα φορτηγά) Υπήρξε μάλλον ο μεγαλύτερος αστρονόμος που γέννησε ποτέ η Δανία, που μελέτησε και εξέλιξε το μοντέλο του Κοπέρνικου. Λόγιος και αλχημιστής, και πάμπλουτος ευγενής  μεταξύ άλλων. Τα αξιοπερίεργα στη ζωή του άρχισαν όταν ήταν στην τρυφερή ηλικία των μόλις 2 ετών. Ο θείος του Jorgen χωρίς να το ξέρουν οι γονείς του,τον πήρε μαζί του για να τον μορφώσει. Λέγεται οτι οι γονείς του τον είχαν υποσχεθεί στον θείο του, καίτοι αυτός και η γυναίκα του ήταν άτεκνοι, αλλά δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους κι έτσι ο θείος  πήρε τα πράγματα στα χέρια του, το παιδί άλλαξε κηδεμόνα  και το θέμα λίγο-πολύ έληξε εκεί. Ίσως ήταν κάτι συνηθισμένο τότε, τί να πείς.

university-of-pune-old-photo
Τον αφήνουμε λοιπόν να μορφωθεί και τον ξαναβρίσκουμε φοιτητή στα 20 του. Κάποια στιγμή διαφώνησε με έναν άλλο φοιτητή – και τρίτο ξάδελφό του – για μια μαθηματική φόρμουλα. Κανείς από τους 2 δεν μπορούσε να στηρίξει με αποδείξεις την άποψή του αλλά και κανείς δεν έκανε πίσω . Έτσι το ζήτημα έπρεπε να λυθεί όπως μόνο οι μαθηματικοί ξέρουν:
μονομαχώντας με σπαθιά.
Image
Δυστυχώς μια σπαθιά του εξαδέλφου έκοψε την μύτη του δυστυχή Tycho, αναγκάζοντάς τον να φοράει μια ψεύτικη μύτη φιαγμένη από ασήμι και χρυσό για το υπόλοιπο της ζωής του, με κάποιου είδους κόλλα για να την κρατάει στην θέση της. Κάποιοι λένε οτι η χρυσοασημένια ήταν η «καλή» του μύτη που την φορoύσε μόνο στις επίσημες περιστάσεις.
Για μες στο σπίτι είχε μια απλή από χαλκό. Πάλι καλά που ήταν ευγενής γιατί αν ήταν πληβείος θα έπρεπε να αρκεστεί σε καμια τσίγκινη ή ξύλινη μύτη.

Αντί να αναφερθούμε στις λαμπερές (κυριολεκτικά, lol) στιγμές της καριέρας του, όπως η supernova του 1572, και το ότι υπήρξε μέντορας του διάσημου Johannes Kepler, θα πάμε ντουγρού στο 1601, όπου ο Brahe, αξιοσέβαστος αστρονόμος της αυτοκρατορικής αυλής πλέον, παρίστατο σε ένα επίσημο δείπνο στην Πράγα, με μπόλικο πιοτό όπως το συνήθιζαν τότε. Εκεί συνέβη κάτι φριχτό, κάτι αδιανόητο : τον έπιασε κατούρημα. Και πρίν πείτε, «χαχα, σιγά τα αυγά» σκεφτείτε το λίγο. Δεν μπορούσε κοτζάμ ευγενής στη μέση του επίσημου δείπνου να σηκώνεται και να ρωτάει
«συγνώμη ρε κύριοι,πού είναι ο καμπινές;»
….έπρεπε να κρατηθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μολυνθεί η κύστη του. να μην μπορεί να ουρήσει και λίγες μέρες μετά να πεθάνει μέσα σε ντελίριο και φριχτούς πόνους. Λένε οτι λίγο πρίν ξεψυχήσει ψυθίρισε στον φίλο και μαθητή του Kepler:
«και τί δεν θα ‘δινα για ένα γερό κατούρημα»
Well ψέμματα, του ψυθίρισε «σε παρακαλώ βιάσου να ολοκληρώσεις τους ρουδολφίνιους πίνακες» ένα μεγαλεπήβολο project στο οποίο δούλευαν οι δυο τους. Αμετανόητος μαλάκας ως το τέλος.
πηγές:
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα