Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η έκθεση στον ήλιο ίσως συντελεί στη θεραπεία του άσθματος


Η θαυματουργή βιταμίνη D

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η ποσότητα της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία έχει επίδραση της άσθμα, δείχνει βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ομάδα επιστημόνων από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου με επικεφαλής την Δρ Κάθριν Χαουριλοβιτς υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (που παράγεται από την έκθεση του ανθρώπινου σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία) σχετίζονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος. 



Η έρευνά τους αποδεικνύει ότι η βιταμίνη μπορεί να καταστείλει το υπερδραστήριο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τις κρίσεις άσθματος. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η θεραπεία των ασθενών με βιταμίνη D δεν έχει ακόμη μελετηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις.

Όπως είναι γνωστό οι πάσχοντες από άσθμα συχνά εμφανίζουν δύσπνοια καθώς οι αεραγωγοί τους πρήζονται, στενεύουν και φλεγμαίνουν. Οι περισσότεροι λοιπόν κάνουν θεραπεία με στεροειδή φάρμακα, αλλά η αγωγή δεν είναι πάντα αποτελεσματική για όλους.

Η Δρ Χαουριλοβιτς, γνωρίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό συντελούν σε καλύτερο έλεγχο του άσθματος, θέλησε να μελετήσει την επίδραση της βιταμίνης D στην ιντερλευκίνη-17, μια χημική ουσία του οργανισμού που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και συντελεί στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Όμως, μπορεί επίσης να προκαλέσει και προβλήματα αν τα επίπεδα της είναι πολύ υψηλά και έτσι έχει συσχετιστεί με το άσθμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης λοιπόν η Δρ Χαουριλοβιτς παρατήρησε ότι η βιταμίνη D μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-17, όταν προστέθηκε σε δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από 28 ασθενείς.

Οι συνεργάτες της Δρ Χαουριλοβιτς διενεργούν τώρα κλινικές δοκιμές για να δουν εάν η χορήγηση βιταμίνης D σε ασθενείς αμβλύνουν τα συμπτώματα του άσθματος. Έχουν επικεντρωθεί σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα στεροειδή, αφού ο οργανισμός τους παράγει επταπλάσια ποσότητα ιντερλευκίνης-17, σε σχέση με άλλους πάσχοντες.

«Θεραπεύοντας τους πάσχοντες από άσθμα με βιταμίνη D, ενδεχομένως να μπορούμε να κάμψουμε την αντίσταση του οργανισμού στα στεροειδή, ή γενικά να δώσουμε στον ασθενή την εναλλακτική μικρότερων δόσεων στερεοειδών φαρμάκων», εξηγεί η Δρ Χαουριλοβιτς. 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα