Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Χοντρός λαιμός, αδύναμη καρδιά

Μέχρι τώρα μετρούσαμε τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια της μέσης. Εφεξής, φαίνεται πως πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε και την περιφέρεια του λαιμού μας... Διότι σύμφωνα με μια νέα έρευνα, χονδρός λαιμός... (μπορεί να) σημαίνει αδύναμη καρδιά, αποτελεί δηλαδή ενδεχομένως προάγγελο καρδιακών προβλημάτων. 


Oι Αμερικανοί επιστήμονες που συμμετέχουν στη μεγάλη Έρευνα του Φράμινγκαμ για την Καρδιά διαπίστωσαν πως ακόμα και οι άνθρωποι που δεν έχουν επικίνδυνα μεγάλη περιφέρεια μέσης (πάνω από τα 85 εκατοστά για τις γυναίκες, πάνω από τα 95 εκατοστά για τους άνδρες) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εάν έχουν μεγάλη περιφέρεια λαιμού. 

Διαπίστωσαν, πιο συγκεκριμένα, πως όσο πιο χονδρός είναι ο λαιμός στον άνδρα και τη γυναίκα τόσο λιγότερη είναι η καλή χοληστερόλη και τόσο πιο αυξημένα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Ο κίνδυνος, μάλιστα, γίνεται ακόμα υψηλότερος όταν το περίσσιο λίπος στον λαιμό συνδυάζεται με το περίσσιο λίπος στην περιφέρεια της μέσης. 

Το σημείο του λίπους 
Όπως δήλωσε σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Καρδιολόγων ο καθηγητής Τζίμι Μπελ, από τις έρευνες προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία πως η καλή ή κακή κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου δεν εξαρτάται τόσο από το πόσο επιπλέον λίπος έχει (αν και ο δείκτης μάζας σώματος καλό είναι να βρίσκεται κάτω από το 25) όσο από το πού βρίσκεται αυτό το λίπος. 
«Όσοι έχουν σωματότυπο “μήλου”, έχουν δηλαδή την τάση να εναποθέτουν λίπος στο πάνω μέρος του σώματός τους, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων», επισημαίνει ο δρ Κερκ Γκάρατ, διευθυντής ερευνών στο Πανεπιστήμιο Lenox Ηill στη Νέα Υόρκη. «Φαίνεται πως κάποιες μορφές μεταβολικών ανωμαλιών συντελούν στον κίνδυνο αθηροθρόμβωσης». 

Η συμβουλή των γιατρών: σωστή διατροφή, πολλή σωματική άσκηση. 

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα