Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Τι να βάλω στο τραπέζι του Μαΐου: Χόρτα.



Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη από χόρτα τα οποία είναι μια εξαιρετική τροφή. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής διατροφής.

Τι μας προσφέρουν
Τα χόρτα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα μας παρόλο που σε πολλές άλλες αγνοούν την αξία τους. Έχουν πολλές βιταμίνες κυρίως Ε και C. Περιέχουν επίσης, φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες), σίδηρο, ασβέστιο και πολλά ακόμα πολύτιμα για τον οργανισμό μας στοιχεία. Το γεγονός μάλιστα
ότι η κρητική διατροφή είναι πλούσια σε χόρτα που είναι τόσο θρεπτικά ερμηνεύει ως ένα βαθμό και τη μακροβιότητα των Κρητικών. Αυτή την εποχή στο φόρτε τους είναι τα βλίτα, τα αντίδια, τα ραδίκια, τα σέσκουλα και οι βρούβες.

Ραδίκια
Υπάρχουν πολλά είδη ραδικιού, στην πλειοψηφία τους όμως τα ραδίκια είναι πικρά άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Φυτρώνουν μόνα τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Αντίδια
Πρόκειται για τα καλλιεργούμενα ραδίκια και είναι και αυτά πικρά.

Βρούβες
Το νοστιμότερο μέρος των χόρτων αυτών θεωρούνται τα τρυφερά βλαστάρια τους, που συλλέγονται την άνοιξη.

Ζοχοί
Συνήθως βγαίνουν σε καλλιεργημένα και πλούσια εδάφη, όπως είναι οι λαχανόκηποι και τα περιβόλια. Τα φύλλα τους είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

Βλίτα
Τα βλίτα φυτρώνουν μόνα τους ή φυτεύονται ανάμεσα στα κηπευτικά των περιβολιών. Έχουν γλυκιά γεύση. Υπάρχουν και τα κόκκινα βλίτα τα οποία όμως δεν τρώγονται.

Σέσκουλα
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα παντζάρια, έχουν χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και τα φύλλα τους είναι μεγάλα με πρασινοκόκκινες ραβδώσεις.

Στην αγορά
Μην αγοράζετε χόρτα που είναι μαραμένα ξεθωριασμένα ή έχουν βλάβες στο φύλλωμά τους.
Μην υποτιμάτε τα χόρτα που είναι μικρά και δεν έχουν τέλειο σχήμα γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουν καλλιεργηθεί με πολλά λιπάσματα.

Τα μυστικά τους
-Καλό είναι να τρώμε τα χόρτα που μαζέψαμε ή προμηθευτήκαμε την ίδια μέρα. Εάν όμως θέλουμε να τα διατηρήσουμε αφαιρούμε τα κίτρινα φύλλα , αν υπάρχουν, τα βάζουμε σε σακούλες τροφίμων, χωρίς να τα πλύνουμε, και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
-Τα άγρια χόρτα διατηρούνται περισσότερο από τα καλλιεργημένα.
-Όταν τα πλένουμε δεν πρέπει να τα μουλιάζουμε στο νερό, αλλά να τα ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό για να μη χάνουν μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.
-Όταν τα μαζεύουμε μόνοι μας είναι προτιμότερο να τα κόβουμε το απόγευμα και να αποφεύγουμε αυτά που είναι σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε σημεία που πηγαίνουν σκύλοι και αιγοπρόβατα.

Στην κουζίνα
Κάποια καταναλώνονται ωμά, άλλα γίνονται σαλάτες ή μπαίνουν σε πίτες. Κάποια μπορείτε να τα απολαύσετε και φρικασέ μαζί με κρέας.

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα