Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η διατροφή μπορεί να προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα


Το καλοκαίρι έφτασε και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι καταφεύγουν στις πιο κοντινές παραλίες για να απολαύσουν το καυτό ήλιο. 
Τα παιχνίδια στην άμμο αλλά και οι απαιτήσεις για ένα όμορφο μαύρισμα έχουν ως αποτέλεσμα μικροί και μεγάλοι να εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο, βιώνοντας πολλές φορές επώδυνα αλλά και επικίνδυνα για το δέρμα εγκαύματα.


Πιθανά να σκεφτείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα εγκαύματα είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Παρόλα αυτά σύμφωνα με συστάσεις διεθνών οργανισμών η λελογισμένη έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική για τη σύνθεση της βιταμίνης D από την επιδερμίδα, βιταμίνης γνωστής για το ρόλο της στην ομοιόσταση του ασβεστίου και στην υγεία των οστών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο χρόνος έκθεσης για την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D (10-15 λεπτά) δεν φαίνεται να είναι αρκετός για την ανάπτυξη παθολογικών καταστάσεων στο δέρμα.

Σίγουρα, ο χρόνος έκθεσης στον ήλιο, η ώρα της ημέρας και η χρήση αντηλιακού αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση εγκαύματος. Γεννάται όμως το ερώτημα : μπορεί η διατροφή να παίξει κάποιον ρόλο και να προστατεύσει από την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος; Τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως μάλλον ναι.

Πάμε να δούμε γιατί.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι όταν τα κύτταρα του δέρματος υπερεκτεθούν στην UVA ή και στη UVB ακτινοβολία, βιώνουν μεταβολικό στρες, ένα είδος οξειδωτικού στρες. Επίσης, κατά το ηλιακό έγκαυμα συντελούνται βλάβες στο DNA των κυττάρων. Με βάση λοιπόν του μηχανισμούς μέσω των οποίων συντελείται το έγκαυμα, τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά τρόφιμα καθώς και τα τρόφιμα εκείνα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν έναντι βλαβών στο DNA θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκαύματος.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης που εξέτασε την προστασία έναντι της εμφάνισης εγκαύματος από την κατανάλωση δυο τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, το ελαιόλαδο και την ντομάτα. Συγκεκριμένα, στη δίαιτα των μισών συμμετεχόντων συμπεριλήφθησαν πρόσθετα 10 γραμμάρια ελαιολάδου και 40 γραμμάρια πάστας ντομάτας καθημερινά για διάστημα 10 εβδομάδων.

 Πριν από τις αλλαγές στη διατροφή, οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα της ηλιακής έκθεσης που θα χρειαζόταν για πρόκληση κοκκινίσματος σε ένα μικρό σημείο του δέρματος κάθε συμμετέχοντα. Το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό προσδιορίστηκε ξεχωριστά για κάθε άτομο. Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα των οποίων η διατροφή περιλάμβανε την πάστα ντομάτας και το ελαιόλαδο βίωναν 35% λιγότερο από το κανονικό κοκκίνισμα. Οι ερευνητές απέδωσαν τα αποτελέσματα της μελέτης στο λυκοπένιο της ντομάτας και στα φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά του ελαιολάδου.

Σίγουρα, οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην προστασία έναντι του ηλιακού εγκαύματος είναι αυτοί που αναφέρθηκαν και παραπάνω, δηλαδή ο λελογισμένος χρόνος έκθεσης στον ήλιο, η αποφυγή έκθεσης τις ώρες όπου οι ηλιακές ακτίνες είναι κάθετες και η χρήση αντηλιακού. Αναφορικά με τη διατροφή πρόσθετα δεδομένα απαιτούνται για την εξακρίβωση των θετικών επιδράσεών της.

Βέβαια, η εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και με κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, αποτελεί σύσταση στο πλαίσιο της γενικότερης υγείας.
Εάν ακολουθούμε μια τέτοιου τύπου δίαιτα πιθανά λοιπόν να προστατεύουμε και το δέρμα μας από τον ήλιο ενισχύοντας την εσωτερική άμυνα αυτού στην ηλιακή ακτινοβολία...


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα